Antena Meniu Search
x

Video Noua mutaţie a coronavirusului se răspândeşte rapid. Medicii se tem de un dezastru sanitar

Noua mutaţie a virusului Sars Cov 2 îi pune pe medici în alertă. Deja s-au descoperit cazuri în mai multe ţări, dar situaţia cea mai gravă e în Marea Britanie. Noua tulpină se răspândeste cu 70% mai usor decât virusul cunoscut deja, iar asta înseamnă si mai multe îmbolnăviri.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 21.12.2020, 21:31

Vezi și
  • Aproape 2.000 de oameni s-au infectat deja cu o nouă tulpină a SARS-COV-2
  • Virusul cu noua mutaţie a fost găsit în mai multe ţări, printre care Marea Britanie, Olanda, Danemarca și Australia

În România, situatia nu arată deloc bine. Astăzi, 35% din testele făcute pentru COVID19 au fost pozitive.

În lume aproape 2.000 de oameni s-au infectat deja cu o nouă tulpină a SARS-COV-2. Medicii se tem acum că aparenta perioadă de acalmie se va transforma într-un dezastru sanitar mai mare decât cel din noiembrie.

Valul trei al pandemiei ar putea lovi în primăvară

Virgil Musta, medic infecţionist: Reprezintă un risc mare de contaminare a unui număr foarte mare de pacienţi şi dacă nu se iau măsuri foarte rapide, există riscul ca să intrăm într-o a treia etapă de boală, într-un al treilea val.

Cristian Oancea, director spital Victor Babeş: Într-un fel noi ne aşteptam la acest val 3, în februarie – martie 2021. După cum aţi observat, a pornit o nouă tulpină din nordul Angliei, care are un grad de multiplicare foarte rapid, de 70%.

Asta înseamnă că noua formă a virusului se transmite mult mai repede decât cea iniţială. Dacă situaţia nu e ţinută sub control, există riscul ca spitalele de la noi să intre în colaps. Medicii spun că abia au făcut față primei tulpini, care nu era la fel de agresivă.

Marius Balea, medic pneumolog: Ar insemna cumva ca o luam de la inceput. Noi nici macar prima tulpina nu am inteles-o foarte bine inca. Sunt multe necunoscute si nu stim de ce unii pacienti de agraveaza. Daca eu am facut acum doua saptamani tulpina veche de Covid si ma intalnesc cu virusul acum, pot face reinfectie, teoretic cel putin.

Citește și:

Afectează noua tulpină eficienţa vaccinului?

Nu este prima mutație a virusului. SARS-COV-2 a mai avut două tulpini de-a lungul anului. Ambele au apărut prin modificarea unor aminoacizi. Dacă prima tulpină era mortală, dar se răspândea mai greu, următoarea a provocat simptome ușoare, însă putea să treacă mult mai ușor de la un om la altul. Ultima tulpină, deși nu provoacă simptome mai grave, are o rată de râspândire imensă, cu 70% mai mare decât până acum.

Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie vaccinare: Nu s-a observat o agravare a formelor de evolutie a bolii si nu sunt date care sa sugereze posibilitatea scaderii eficientei vaccinurilor.

Criza noii tulpini ar putea să dureze luni bune.

Alexandru Rafila - reprezentantul României la OMS: Pe de o parte, sunt măsurile de sănătate publică luate de autorităţile din Marea Britanie, care estimează un interval de circa două luni până vor reuşi să aducă lucrurile sub control, referitor la această tulpină. Are o afinitate mai mare pentru receptorii celulari, care permit ataşarea şi ulterior multiplicarea virusului, de aici vine îngrijrorarea.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că primește toate informațiile de la medicii britanici și că urmarește evoluția noii tulpini.

Olivier Veran, ministrul Sănătăţii din Franţa: La acest moment nu am identificat variante ale acestui virus pentru care vaccinurile de care dispunem la acest moment să nu fie eficiente.

Până acum, virusul cu noua mutaţie a fost găsit în mai multe ţări, printre care Marea Britanie, Olanda, Danemarca și Australia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Noua mutaţie a coronavirusului se răspândeşte rapid. Medicii se tem de un dezastru sanitar