Antena Meniu Search
x

Protestele istorice din China lovesc şi în restul lumii. Cum va răspunde Xi Jinping pentru a potoli furia chinezilor

Protestele din China s-au răspândit în mai multe orașe pe măsură ce furia oamenilor se dezlănţuie împotriva strategiei Zero Covid a preşedintelui Xi Jinping. În weekend au avut loc proteste istorice faţă de restricțiile antiepidemice, noi manifestaţii fiind anunţate şi astăzi. Între timp oficialii chinezi curăță rețelele de socializare de orice apel sau referire la proteste. Evenimentele au şi implicaţii economice. Acțiunile chineze şi yuanul au scăzut, în timp ce petrolul atins cel mai scăzut nivel din decembrie încoace, potrivit Bloomberg.

de Redactia Observator

la 28.11.2022, 12:00

Protestele istorice din China lovesc şi în restul lumii. Cum va răspunde Xi Jinping pentru a potoli furia chinezilor
Protestele istorice din China lovesc şi în restul lumii. Cum va răspunde Xi Jinping pentru a potoli furia chinezilor - Profimedia

Protestele i-au impresionat pe jurnaliştii occidentali care transmit din China, deşi nu au atins o prezenţă majoră. Iată cum a descris Allen Wan, jurnalist Bloomberg, manifestaţia din Shanghai: "Am văzut protestari reținuți de poliție. O femeie ţipa în timp ce era târâtă. Nu am văzut niciodată atât de mulți polițiști adunați într-un singur loc în China." BBC a transmis că poliţia chineză l-a agresat şi reţinut pe unul din jurnaliştii canalului britanic care acoperea  protestul din Shanghai şi l-a eliberat după câteva ore. 

Ce trebuie să ştii despre protestele din China

După aproape trei ani în care au îndurat reguli Covid fără niciun fel de compromis, lockdown-unuri și testări nesfârşite, chinezii s-au săturat în cele din urmă de de aşa-numita strategie Zero Covid. Mii de oameni au ieșit în weekend în stradă în orașe precum Shanghai și Wuhan, oferind scene rare și uluitoare. Au sfidat în mod deschis poliția și politicile Covid care au izolat China de lume.

Catalizatorul acestor manifestaţii pare să fi fost moartea a 10 persoane într-un incendiu dintr-un bloc din Xinjiang. Tragedia care a avut loc săptămâna trecută a stârnit speculații că incendiul a fost stins cu greu din cauza regulilor Covid. Mulți chinezi cred că restricțiile au împiedicat ca victimele să fie salvate sau să scape din blocul cuprins de flăcări. Cu toate astea, protestele ascund şi trei ani de frustrare reprimată față de bilanțul social și economic al unei politici care a devenit din ce în ce mai lipsită de sens pe măsură ce restul lumii s-a redeschis. Protestele s-au răspândit rapid. Filmările publicate pe reţelele de socializare arată oameni care manifestează pe străzi, inclusiv în capitala Beijing, se confruntă cu poliţia și chiar cer președintelui Xi Jinping să demisioneze.

Pe acelaşi subiect

Economiştii de la Goldman Sachs estimează că sunt 30% şanse ca a doua economie a lumii să se redeschidă înainte de al doilea trimestru din 2023. 5,8 milioane de oameni ar putea avea nevoie de tratament la terapie intensivă dacă Xi Jinping renunţă la politicile Zero Covid, potrivit Bloomberg.  Luni acţiunile chineze s-au prăbușit pe fondul sentimentului de haos și incertitudine care i-a cuprins pe traderi.

Cum afectează restul lumii protestele din China

China a raportat pentru a cincea zi consecutiv un număr record de cazuri COVID-19 pentru data de 27 noiembrie, când s-au înregistrat 40.347 de noi infectări, din care 3.822 au fost simptomatice şi 36.525 asimptomatice, a anunţat luni Comisia Naţională pentru Sănătate

Pe măsură ce cazurile de Covid continuă să crească din cauza iernii și a variantelor mai transmisibile, chinezii nu mai sunt dispuşi să respecte restricțiile din ce în ce mai dure. Întrebarea este cum va răspunde guvernul lui Xi Jinping? La începutul acestei luni, guvernul a emis pentru oficialii locali 20 de directive vagi pentru ca restricţiile Covid să fie mai puţin pertubatoare. Dar scopul final al Chinei rămâne acela de a lichida răspândirea virusului, o sarcină aparent imposibilă fără reguli stricte.

Analiștii Bloomberg au calculat că eliminarea tuturor restricțiilor ar face ca virusul să se răspândească rapid: 5,8 milioane de oameni ar putea ajunge la terapie intensivă. Motivele? Gradul de vaccinare al populaţiei înferior faţă de restul ţărilor şi folosirea unor vaccinuri mai puțin eficiente, produse pe plan intern. 

Vor exista şi umări politice pentru Xi Jinping dacă acesta dă înapoi în fața protestelor publice. Toți ochii sunt aţintiţi acum asupra modului în care guvernul încearcă să potolească furia oamenilor, cât de brutal va interveni și dacă incidentele pot duce la o schimbare reală a politicii Zero Covid - care a devenit ideologia Partidului Comunist, scrie Bloomberg. Poziţia lui Xi Jinping, de cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong încoace, se confruntă cu cel mai mare test de până acum.

Xi are puține opțiuni bune pentru a pune capăt protestelor istorice

Protestele actuale reprezintă cea mai importantă provocare pentru Partidul Comunist din China de la Protestele din Piața Tiananmen de acum mai bine de 30 de ani. Modul în care Xi Jinping va răspunde poate fi esenţial pentru viitorul țării. În Shanghai, mulţimea sătulă de restricţii i-a cerut lui Xi să demisioneze, riscând inclusiv închisoarea. Demonstrațiile au variat de la câțiva oameni până la câteva sute.

Protestele îl pun pe Xi Jinping în faţa celei mai mari dileme politice de când e la putere. Abandonarea rapidă a strategiei Zero Covid ar putea declanşa o creștere a deceselor, subminând eforturile lui Xi care a lăudat răspunsul Chinei la pandemie ca fiind superior celui al Occidentului. Reprimarea protestelor, pe de altă parte, ar putea genera simpatie publică pentru o cauză care a demonstrat deja sprijinul la nivel național.

Luna trecută, când și-a asigurat un al treilea mandat, Xi s-a folosit de congres pentru a-și valida strategia Zero Covid. Deși puțini ar îndrăzni să prezică o demisie a sa în urma protestelor, o astfel de criză ar putea afecta începutul noului său mandat în fruntea ţării, susţine Bloomberg. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Protestele istorice din China lovesc şi în restul lumii. Cum va răspunde Xi Jinping pentru a potoli furia chinezilor