Antena Meniu Search
x

Numărul morților din Gaza a depășit 34.000, majoritatea femei şi copii. Alţi zeci de mii ar fi îngropați în ruinele bombardate

Bilanţul victimelor războiului israelian din Gaza a crescut, sâmbătă, la peste 34.000 de morţi, majoritatea victimelor fiind femei şi copii, dintre care cel puţin şase au fost ucişi în urma unui atac aerian asupra unei case din Rafah, scrie The Guardian. Cel mai recent bilanţ vine în contextul în care speranţa unei încetări a focului s-a diminuat, iar atenţia globală s-a îndreptat către schimbul periculos de rachete şi drone între Iran şi Israel.

de Redactia Observator

la 21.04.2024, 07:33

Numărul morților din Gaza a depășit 34.000
Numărul morților din Gaza a depășit 34.000, majoritatea femei şi copii. Alţi zeci de mii ar fi îngropați în ruinele bombardate - Profimedia

De asemenea, aproape 77 000 de persoane au fost rănite, potrivit autorităţilor sanitare din cadrul guvernului din Gaza condus de Hamas.

Cifrele nu includ zeci de mii de morţi despre care se crede că sunt îngropaţi în ruinele bombardate ale caselor, magazinelor, adăposturilor şi altor clădiri şi nu fac distincţie între civili şi luptătorii Hamas; armata israeliană afirmă că a ucis peste 13.000 de militanţi.

În condiţiile în care discuţiile au fost suspendate, Israelul a semnalat că intenţionează să avanseze cu o operaţiune terestră în sudul Rafah, singura parte din Gaza în care nu a trimis trupe. Atacurile aeriene au continuat în această zonă, iar vineri seară unul a lovit o casă din cartierul vestic Tel al-Sultan, ucigând nouă persoane. Ahmed Barhoum şi-a pierdut soţia, Rawan Radwan, şi fiica lor de cinci ani, Alaa. "Au bombardat o casă plină de oameni strămutaţi, femei şi copii", a declarat el sâmbătă pentru Associated Press, plângând în timp ce legăna trupul fetiţei sale, înfăşurat într-un giulgiu alb, şi o legăna uşor. "Aceasta este o lume lipsită de toate valorile umane şi de morală"

Rafah, ameninţat de o ofensivă terestră iminentă

La scurt timp după începerea războiului din Fâşia Gaza, la 7 octombrie, Israelul le-a cerut palestinienilor care trăiesc în nordul teritoriului să meargă în "zone sigure" din sud, cum ar fi Rafah.

Şase luni mai târziu, Rafah este ameninţat de o ofensivă terestră iminentă. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că este hotărât să lanseze un asalt asupra oraşului, unde spune că sunt concentrate patru batalioane ale mişcării islamiste palestiniene Hamas. Dar ONG-urile şi un număr tot mai mare de ambasade străine se opun operaţiunii, temându-se că aceasta va provoca multe victime civile, în contextul în care 1,5 milioane de locuitori din Gaza, rezidenţi sau strămutaţi, se află în Rafah. Războiul împotriva Hamas a fost lansat ca represalii pentru atacul fără precedent al mişcării islamiste pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a ucis 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe datele oficiale israeliene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Numărul morților din Gaza a depășit 34.000, majoritatea femei şi copii. Alţi zeci de mii ar fi îngropați în ruinele bombardate