NYT: Și dacă Putin nu a calculat greșit? Sub pretextul unei invazii, Putin execută un jaf uriaş
Opinia generală este că Vladimir Putin şi-a greşit în mod catastrofal calculele. A crezut că ucrainenii vorbitori de limbă rusă îi vor primi cu braţele deschise pe soldaţii săi. Nu au făcut-o. A crezut că va da jos rapid guvernul lui Volodimir Zelenski. Nu a făcut-o. A crezut că va debina NATO. A unit-o. A crezut că și-a protejat economia de sancțiuni. De fapt a distrus-o. A crezut că chinezii îl vor ajuta. Acum ei se eschivează. A crezut că armata sa modernă va face carne tocată din soldaţii ucraineni. Ucrainenii fac carne tocată din ruşi, cel puțin pe unele fronturi, scrie Bret Stephens într-o opinie publicată în The New York Times.
• Război Rusia - Ucraina, ziua 36 LIVE TEXT
Calculele greșite făcute de Putin ridică semne de întrebare cu privire la judecata sa strategică și la starea sa mentală. Cine îl sfătuiește? O face cineva? A pierdut contactul cu realitatea? Este bolnav fizic? Mintal? Condoleezza Rice a avertizat: „A pierdut controlul asupra emoțiilor sale. Ceva este greșit." Asediul Rusiei asupra Mariupolului și Harkovului - două orașe vorbitoare de limbă rusă pe care Putin pretinde că le „eliberează” de opresiunea ucraineană - seamănă cu ceea ce au făcut naziștii în Varșovia și cu ceea ce Putin însuși a făcut în Groznîi.
Mai mulți analiști l-au comparat pe Putin cu un șobolan încolțit, mai periculos acum că nu mai deține controlul asupra evoluției evenimentelor. Vor să-i ofere o salvare din situația dificilă în care singur ar fi intrat. De aici disprețul aproape universal revărsat asupra lui Joe Biden pentru că a spus în Polonia: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”.
Opinia generală este pe deplin plauzibilă. Are avantajul că validează strategia Occidentului de a sprijini Ucraina în mod defensiv. Și tinde spre concluzia că cel mai bun deznodământ ar fi acela în care Putin găsește o cale de a ieși din asta ca să-și salveze fața: încă un teritoriu ucrainean obţinut, un angajament de neutralitate din partea Ucrainei, ridicarea unor sancțiuni.
Dar dacă opinia generală e greșită? Dacă Vestul nu face altceva decât să-i facă - iar - jocul lui Putin? Această posibilitatea este sugerată de un articol din The Times al Carlottei Gall, în care ea își amintește experiențele trăite în calitate de corespondent de război relatând despre asediul Rusiei asupra orașului Groznîi, în timpul primului război cecen de la mijlocul anilor ’90. În primele faze ale războiului, luptătorii ceceni motivați au distrus o brigadă de blindate ruseşti, uimind Moscova. Rușii s-au regrupat și au distrus oraşul de la distanţă, folosind artileria și forțele aeriene.
Rusia acţionează astăzi după același manual. Când analiștii militari occidentali spun că Putin nu poate câștiga militar în Ucraina, ceea ce vor să spună cu adevărat este că nu poate câștiga curat. Dar când a jucat vreodată Putin curat?
„Există o întreagă etapă următoare în manualul lui Putin, care este bine cunoscută de ceceni”, scrie Gall. „Pe măsură ce trupele ruse au câștigat controlul teritorial în Cecenia, au zdrobit orice dizidență prin arestări și lagăre de filtrare și prin atragerea de partea lor și împuternicirea protejaților și colaboratorilor locali”.
Să presupunem pentru o clipă că Putin nu a intenționat niciodată să cucerească toată Ucraina, că, de la început, țintele sale reale au fost resursele energetice din estul Ucrainei, unde se află a doua cea mai mare rezervă cunoscută de gaz natural din Europa (după Norvegia). Adăugaţi la asta teritoriul cucerit anterior de Rusia în Crimeea (care are mari resurse energetice offshore) și în regiunile din est, Lugansk și Donețk (care conțin o parte dintr-un uriaş zăcământ de gaze de șist), precum și încercarea lui Putin de a controla în mare parte sau complet zona de coastă a Ucrainei, şi ambițiile lui Putin devin clare. Este mai puțin interesat să unească lumea rusofonă şi mai mult să asigure dominația energetică a Rusiei.
„Sub pretextul unei invazii, Putin execută un jaf uriaş”, a spus expertul canadian în energie David Knight Legg. Cât privește la ceea ce a mai rămas dintr-o Ucraină în mare parte fără ieșire la mare, va deveni probabil un caz de ajutor social pentru Occident, care va achita nota de plată pentru relocarea refugiaților ucraineni în noi case aflate în afara controlului Rusiei.
În timp, o figură politică asemănătoare lui Viktor Orban ar putea prelua președinția Ucrainei, imitând stilul de autocrat pe care Putin îl preferă la vecinii săi.
Dacă această analiză este corectă, atunci Putin nu pare a fi pierzătorul care și-a greșit calculele, aşa cum îl numesc criticii săi.
Are sens și strategia lui de a ataca civilii. Este mai mult decât o simplă modalitate de a compensa incompetența soldaţilor ruşi. Uciderea în masă a civililor pune o presiune imensă asupra lui Zelenski să accepte lucrurile pe care Putin le-a cerut în tot acest timp: concesii teritoriale și neutralitate ucraineană. Occidentul va căuta orice oportunitate de dezescaladare, mai ales pe măsură ce ne convingem că un Putin instabil mintal este pregătit să folosească arme nucleare.
În Rusia, războiul a servit deja scopurilor politice ale lui Putin. Mulți din clasa de mijloc, cu profesii, cei mai predispuși să simpatizeze cu dizidenți precum Alexei Navalnîi – au plecat în exil autoimpus. Ce a mai rămas din presa liberă a fost închisă, probabil definitiv. Cât priveşte faptul că armata Rusiei s-ar fi făcut de rușine, este mai probabil ca asta să ducă la o epurare bine țintită de sus în jos decât la o revoluție mare de jos în sus. Noile bogății energetice ale Rusiei ar putea să o ajute în cele din urmă să scape de strânsoarea sancțiunilor.
Această analiză alternativă a comportamentului lui Putin poate fi greșită. Şi totuşi în război, în politică și în viață, este întotdeauna mai înțelept să-ți tratezi adversarul ca pe o vulpe şireată, nu ca pe un idiot smintit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰