Antena Meniu Search
x

NYT: Ce arată două simulări de război ale americanilor dacă Rusia declanșează un atac nuclear

Mai multe schimbări în declarațiile rușilor cu privire la utilizarea armelor nucleare i-au determinat pe unii analiști să creadă că Moscova consideră un atac nuclear drept o strategie viabilă, relatează New York Times într-o analiză.

de Redactia Observator

la 17.03.2022, 15:30

NYT: Ce arată două simulări de război ale americanilor dacă Rusia declanșează un atac nuclear
NYT: Ce arată două simulări de război ale americanilor dacă Rusia declanșează un atac nuclear - Profimedia

Un război major care se desfășoară la granițele Rusiei și ale NATO. Sprijin militar occidental din ce în ce mai îndrăzneț. Amenințările Rusiei cu represalii directe. O stare de asediu și disperare la Kremlin. Incertitudine tot mai mare în jurul liniilor roșii ale fiecărei tabere. Pe măsură ce Rusia și NATO își intensifică confruntarea în Ucraina, analiști în probleme nucleare și foștii oficiali americani avertizează că există un risc izolat, dar în creștere, ca lucrurile să alunece neintenționat într-un conflict direct. Există chiar și riscul unui atac nuclear în unele scenarii.

Liderii ambelor tabere subliniază că ei consideră un astfel de război de neconceput, dar fac declarații despre modul în care l-ar putea duce. Experții nu se tem de o escaladare deliberată, ci de o neînțelegere sau de o provocare care a mers prea departe și a scăpat de sub control. Războiul din Ucraina a adus aceste riscuri la un nivel nemaivăzut de la criza rachetelor din Cuba și, în anumite privințe, poate fi mai periculos decât atunci, spun unii experți.

Forțele NATO, defensive la origine, se adună în apropierea granițelor ruse care au ajuns neobișnuit de vulnerabile pentru că o mare parte din armata Rusiei este blocată în Ucraina. Liderii din ce în ce mai paranoici de la Kremlin din cauza prăbușirii economice și a tensiunilor sociale din Rusia, ar putea crede că un complot occidental pentru a-i înlătura de la putere este pus deja în funcțiune.

Rusia a transmis deja că ea consideră că armele și ajutoarele militare pe care guvernele occidentale le trimit Ucrainei echivalează cu o declarație de război și a sugerat că ar putea ataca convoaiele NATO. În weekend, rachetele rusești au lovit o bază ucraineană la câșiva kilometri de teritoriul polonez. „Acestea sunt lucrurile care mă îngrijorează cu adevărat. Riscul de folosire a armelor nucleare este extrem de scăzut. Dar nu este zero. Este real și ar putea chiar să crească. Aceste lucruri s-ar putea întâmpla” a spus Ulrich Kühn, strateg nuclear la Universitatea din Hamburg din Germania.

Pe acelaşi subiect

Kremlinul a întensificat loviturile cu bățul prin gard, dar amenințarea nucleară nu este în întregime o vorbă goală. Strategii de război ruși, obsedați de temerile că vor fi invadați de NATO, au sugerat în documentele politice și în exercițiile de război recente că ei cred că Rusia ar putea respinge astfel de forță printr-un singur atac nuclear - o idee de neconceput pentru liderii erei sovietice.

Rezultatul unui astfel de atac ar fi imposibil de prevăzut. O simulare recentă a Universității Princeton, care a lua în calcul planurile de război ale fiecărei părți, a estimat ca fiind probabilă declanșarea unui atac reciproc cu rachete intercontinentale care ar putea ucide 34 de milioane de oameni în câteva ore. Alexander Vershbow, secretarul general adjunct al NATO din 2012 până în 2016, a declarat că liderii occidentali au ajuns la concluzia că planurile Rusiei de a folosi arme nucleare într-o criză majoră sunt sincere. „Acest risc a crescut cu siguranță în ultimele două săptămâni și jumătate”.

Liniile roșii sunt confuze

Din 2014, când anexarea Crimeei a tensionat relațiile cu Occidentul, Moscova a articulat o politică de potențială utilizare a armelor nucleare împotriva oricărei amenințări la adresa „existenței statului rus”. Declarațiile Rusiei s-au extins ulterior în moduri care ar putea face mai ușor de apăsat din greșeală butoanele nucleare. În 2017, Moscova a publicat o doctrină formulată ambiguu care spunea că, într-un conflict major, ar putea face o „demonstrație de pregătire și determinare de a folosi arme nucleare nestrategice”, despre care unii analiști cred că ar putea însemna o singură lansare nucleară.

Evgeny Buzhinsky, locotenent-general în rezervă al armatei ruse, a descris scopul unui astfel de atac drept „intenția de a arăta ca un factor de detensionare”. Unele versiuni susțin ca ținta să fie un teritoriu gol, altele, ca ținta să fie trupele inamice. În 2018, Vladimir Putin a spus că Rusia ar putea folosi focoase nucleare „în câteva secunde” de la un atac asupra teritoriului rus, stârnind temeri că o încăierare la graniță sau un alt incident ar putea să declanșeze un atac nuclear, dacă ar fi confundat cu ceva mai serios. 

Un document din 2020 al guvernului rus părea să extindă și mai mult aceste condiții, menționând utilizarea dronelor și a altor echipamente ca având potențial de încălcare a liniilor roșii nucleare ale Rusiei. Aceste politici sunt concepute pentru a aborda o problemă cu care liderii sovietici nu s-au confruntat niciodată: convingerea că NATO va câștiga rapid și decisiv un război convențional împotriva Rusiei. Rezultatul este o acceptare aparent reală că un conflict nuclear limitat poate fi gestionat și chiar câștigat. Sunt informații că Rusia a pus în pregătire un stoc de cel puțin 1.000 de focoase mici, „nestrategice”, precum și rachete hipersonice pe care să le lanseze prin Europa înainte ca Occidentul să poată răspunde.

Strategii militari ruși continuă să dezbată cum să calibreze un astfel de atac pentru a forța NATO să se retragă fără a declanșa un război mai larg, subliniind îngrijorarea că un astfel de plan ar fi imposibil, dar că Moscova l-ar putea încerca oricum.

Riscuri de escaladare

„Dinamica escaladării unui conflict dintre SUA și Rusia s-ar putea transforma cu ușurință într-un atac nuclear”, a spus Dmitri Gorenburg, analist de politică militară rusă. Parțial pentru că spre deosebire de conflictele proxy din timpul Războiului Rece, războiul din Ucraina face ravagii în inima Europei, iar forțele NATO și cele ruse se află la o distanță relativ scurtă de Moscova și mai multe capitale occidentale. Și parțial pentru că Rusia a coborât pragul nuclear și are un sentimentut sporit de vulnerabilitate. Moscova crede, se pare, că un fel de conflict NATO-Rusia a început deja. Doctrina strategică rusă este concepută parțial în jurul teamei că Occidentul va stimula tulburări economice și politice în Rusia, ca început al unei invazii.

Putin se confruntă acum cu probleme economice și proteste și astfel „se formeză coșmarul lor ”, a comentat Samuel Charap, analist în politica externă a Rusiei. În aceste circumstanțe, Moscova ar putea interpreta greșit acumularea de trupe ale NATO sau ajutorul militar pentru Ucraina, ca pregătiri pentru tipul de atac pentru care este concepută politica nucleară rusă. „Voluntarii din țările NATO, armele NATO, întărirea Poloniei și a României, rușii ar putea conecta aceste puncte pe care noi nu intenționam să le conectăm și să decidă că trebuie să atace preventiv”.

Într-un astfel de climat, câteva accidente sau calcule greșite – cum ar fi o rachetă rătăcită sau o provocare stângace din partea unei părți care declanșează o răzbunare peste așteptări din partea celeilalte – ar putea escalada, în doar câțiva pași, până la punctul de a activa teama Moscovei că fi atacată. 

Putin a spus deja că intervenția directă a Occidentului în războiul din Ucraina ar putea declanșa represalii nucleare rusești. Acum, fiecare suplimentare a sprijinului occidental pentru forțele ucrainene testează aceste limite. „O parte a problemei noastre este că nu sunt sigur că avem o idee clară despre unde sunt exact aceste linii. De aceea vedem toate aceste ezitări pentru furnizarea de aeronave. Există incertitudine cu privire la modul în care rușii ar reacționa la asta”, a comentat Gorenburg.

Analistul german Ulrich Kühn are îngrijorări că și politica internă americană ar putea juca un rol. În cazul în care Rusia folosește arme chimice sau comite o altă transgresiune, liderii americani s-ar putea confrunta cu presiuni copleșitoare pentru a riposta dincolo de ceea ce anticipează Moscova. Multe voci de la Washington solicită deja declararea unei zone de excludere a zborului în Ucraina sau o altă formă de intervenție directă, argumentând că focoasele americane ar descuraja Moscova de la represalii nucleare.

Dar un no-fly zone peste Ucraina ar necesita probabil atacarea unor baze aeriene și sisteme de apărare anti-aeriană din Rusia, care servesc și la apărarea granițelor Rusiei. Analiștii avertizează că astfel de lupte ar putea scăpa cu ușurință de sub control sau ar putea declanșa temerile Kremlinului cu privire la un atac al NATO asupra Moscovei, ceea ce l-ar determina pe Putin să lanseze un atac nuclear în ultimă instanță.

Jocuri de război

Christopher Chivvis, un fost oficial al serviciilor de informații americane, a scris recent că „zeci de jocuri de război desfășurate de Statele Unite și aliații săi” au simulat toate că Putin va lansa un singur atac nuclear dacă vor exista confruntări limitate cu NATO sau în caz de eșecuri majore în Ucraina pentru care dă vina pe Occident. 

Adevărul este că nici Putin nu poate să-și cunoască cu certitudine liniile roșii nucleare. Iar temerile americane cu privire la o escaladare nucleară din partea Rusiei pot fi și ele periculoase. Orice conflict nuclear, oricât de limitat ar fi inițial, prezintă un risc pe care strategii îl numesc ”foloseşti sau pierzi". Ambele tabere știu că loviturile nucleare rapide le-ar putea distruge forțele militare din Europa, chiar și întregul arsenal nuclear, lăsându-le fără apărare.

Aceasta înseamnă că ambele părți se confruntă cu un stimulent de a lansa prima un atac pe scară largă înainte ca cealaltă să poată face acest lucru – chiar dacă liderii cred că conflictul a fost declanșat de o greșeală.  Progresele recente în tehnologia rachetelor cu rază scurtă de acțiune înseamnă că liderii au la dispoziție doar câteva minute pentru a decide dacă lansează sau nu un atac, crescând drastic presiunea de a acționa rapid, pe scară largă și cu informații doar parțiale de la sol.

Spre sfârșitul administrației Obama, două simulări de război ale americanilor au plecat de la o încăierare accidentală între NATO și Rusia la care Moscova a răspuns cu o singură lovitură nucleară. În prima simulare, liderii Pentagonului au propus o lovitură nucleară de ripostă pentru a semnala hotărârea. Dar un oficial civil de la Casa Albă i-a convins să renunțe și să izoleze Moscova în mod diplomatic. Acel oficial, Colin H. Kahl, este acum subsecretar la Pentagon. A doua simulare s-a încheiat cu atacuri nucleare americane, arătând că Washingtonul nu poate anticipa complet nici măcar propriile acțiuni în cazul unei astfel de crize.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » NYT: Ce arată două simulări de război ale americanilor dacă Rusia declanșează un atac nuclear