Antena Meniu Search
x

O ceartă între gameri despre războiul din Ucraina, pe Discord, ar fi la baza Pentagon Leaks: "Aveți aici niște documente scurse"

Documentele militare secrete ale Pentagonului, divulgate online, ar fi fost scurse prima dată pe chaturile gamerilor de pe platforma Discord, în urma unei dispute pe tema războiului din Ucraina, susţin analiștii de informații open-source, citaţi de The Guardian.

de Redactia Observator

la 12.04.2023, 11:48

O ceartă între gameri despre războiul din Ucraina ar fi la baza Pentagon Leaks: "Aveți aici niște documente scurse"
O ceartă între gameri despre războiul din Ucraina ar fi la baza Pentagon Leaks: "Aveți aici niște documente scurse" - Shutterstock

Nu este prima dată când o dispută între gameri ar declanşa o breşă de informaţii sensibile, provocând un adevărat haos pentru platformele militare. Existența informaţiilor scurse a fost expusă în contextul în care documentele militare secrete au început să circule pe rețelele sociale, săptămâna trecută.

Două versiuni ale acestor documente, dintre care una a fost editată pentru a subestima pierderile rusești și pentru a le supraestima pe cele ucrainene, au început să circule în mediul online. Unul, cu cifrele corecte, a fost publicat pe paltforma 4chan. În același timp, un al doilea set de documente a fost distribuit pe Telegram.

Cu toate acestea, niciuna nu a fost sursa originală. Înainte de a pe reţelele sociale, documentele au fost distribuite în chatroom-uri private găzduite pe platforma Discord. Într-un server, numit "Minecraft Earth Map", 10 documente au fost postate încă din 4 martie, cu o lună înainte de a apărea pe 4chan.

"După o ceartă aprinsă despre războiul din Ucraina, unul dintre utilizatorii Discord a răspuns: "Aveți aici niște documente scurse" – atașând 10 documente despre Ucraina, dintre care unele aveau antetul cu menţiunea Top Secret", a declarat Aric Toler, analist Bellingcat.

Pe acelaşi subiect

Utilizatorul le-a găsit, la rândul său, pe un alt server Discord dedicat youtuber-ului filipinez WowMao, unde fuseseră postate 30 de documente cu trei zile înainte. Cu toate acestea, un al treilea server Discord, numit "Thug Shaker Central", ar fi putut fi locul în care unele dintre documente ar fi fost postate inițial încă de la jumătatea lunii ianuarie.

"Postările și listele de canale arată că utilizatorii serverului erau interesați de jocurile video, muzică, religia ortodoxă și fandomul pentru Youtuberul Oxide", a declarat Toler, făcând referire la un canal de Youtube dedicat subiectelor militare„Acest server nu era în mod deosebit de natură geopolitică, deși utilizatorii săi au avut o poziție ferm conservatoare în mai multe probleme".

Nu este prima dată când certurile dinte gameri duc la breşe de informaţii

Deşi amploarea şi sensibilitatea scurgerilor de informaţii sunt semnificative, nu este prima dată când apare o breşă în serviciile de informaţii în urma unei discuţii despre jocuri video. Un joc în special, simulatorul de luptă cu vehicule War Thunder, a devenit notoriu pentru cantitatea mare de scurgeri de informaţii legate de el, menţionează The Guardian.

Jocul, care are o reputaţie pentru acurateţe, are 70 de milioane de utilizatori la nivel mondial, ceea ce a dus la dispute regulate cu privire la echilibru şi acurateţe - ca urmare, utilizatorii au comis încălcări de securitate în cel puţin 10 cazuri separate începând cu 2020, adesea prin postarea de documente clasificate despre capacitatea armamentului activ, în încercarea de a argumenta îmbunătăţirea versiunii digitale a vehiculului.

În octombrie 2021, de exemplu, au fost postate detalii de proiectare clasificate despre tancul francez Leclerc pentru a câştiga o dispută privind viteza de rotaţie a turelei. În iulie 2021, un utilizator care pretindea că este comandant de tancuri în armata britanică a postat documente despre structura blindajului vehiculului pentru a câştiga o dispută. În luna ianuarie a acestui an, documente de proiectare care acopereau cel puţin cinci avioane de vânătoare diferite au fost postate de patru utilizatori diferiţi.

Jocul a devenit o asemenea oglindă pentru eşecurile serviciilor de informaţii, încât compania militară Raytheon a fost nevoită să nege informaţii conform cărora ar fi întrebat în mod special despre War Thunder ca parte a unui proces de autorizare de securitate, scrie The Guardian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » O ceartă între gameri despre războiul din Ucraina, pe Discord, ar fi la baza Pentagon Leaks: "Aveți aici niște documente scurse"