Antena Meniu Search
x

O nouă epidemie de poliomielită ar putea face ravagii în lume

Apărută în Antichitate şi combătută câteva sute de ani mai târziu, o boală necruţătoare e pe cale să atace iar.

Vezi și

 Apărută în Antichitate şi combătută câteva sute de ani mai târziu, o boală necruţătoare e pe cale să atace iar. Poliomielita ar putea reveni în forţă. Avertismentele venite din Siria şi Pakistan îngrozesc ţările civilizate.

Explicaţia reapariţiei virusului e simplă. Convinşi că boala a fost învinsă şi puşi în faţa reacţiilor adverse, tot mai mulţi părinţi refuză imunizarea. În România, gradul de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii opt ani.

La 2 ani şi 7 luni, Bogdan a făcut toate vaccinurile. Pe cele obligatorii. Presată de sistem şi de restricţiile unui copil neimunizat, Dana a acceptat să îşi vaccineze băiatul cu minimul necesar, potrivit graficului elaborat de Ministerul Sănătăţii. Altfel, nimic nu ar fi convins-o.

La fiecare imunizare organismul lui Bogdan a reacţionat violent. Este doar un motiv pentru care părinţii refuză vaccinarea, de la cel antirujeolic, împotriva tuberculozei şi până la cel antipoliomielitic.

În România, ultimul caz diagnosticat cu poliomielita a fost în aprilie 1992, la un copil care nu a fost vaccinat niciodată. Zece ani mai târziu, Europa se declara liberă de virus.

Acum, virusul a revenit violent în Siria şi Pakistan, cu 68 de cazuri faţă de 24 anul trecut. Toate ţările au fost avertizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar direcţiile de sănătate publică din România au trimis deja anunţul către medici.

Dacă în 1996, zilele naţionale de vaccinare au ridicat rata de acoperire la 96% la sută, acum, doar 8 din 10 părinţi îşi imunizează copilul, cel puţin pe hârtie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » O nouă epidemie de poliomielită ar putea face ravagii în lume