Antena Meniu Search
x

Video O româncă despre infernul de pe insula La Palma: Vizibilitatea a fost foarte limitată şi s-a simţit şi în nas şi în tot cenuşa

Localităţi înghiţie de lava vulcanică. Este coşmarul pe care îl trăiesc de aproape o săptămână locuitorii de pe insula La Palma, din Canare, printre ei şi câteva zeci de români. Viktoria, este unul dintre ei. Ea este la studii acolo şi azi, pentru Observator, a mers să filmeze vulcanul. 

de Redactia Observator

la 22.09.2021, 21:04

Vezi și

Vulcanul Cumbre Vieja erupe fără oprire de cinci zile. În ultimele 12 ore, suprafaţa acoperită de lava incandescentă a crescut cu 50%. Se vede şi în imaginile aeriene suprinse de geologii locali. Râurile de lavă coboară acum spre ocean, fără ca nimeni să le poată opri, iar pe unde trec, nimic nu mai rămâne în picioare.

Munţi de roci incandescente se ridică acum în mijlocul localităţilor de la poalele versantului. Sub ele au prins case, parcuri şi chiar o şcoală. În fiecare zi, alte zeci de oameni primesc ordin de evacuare.

Şi au la dispoziţie doar câteva minute pentru a fugi, dacă vor să scape cu viaţă. Este cu adevărat o tragedie să vezi cum oamenii îşi pierd proprietăţile. Pământul nu cruţă nimic, nimic!

Coloana de fum şi cenuşă este vizibilă de la zeci de kilometri distanţă. Viktoria Pinter are noroc că locuieşte pe partea de insulă care acum nu este în pericol. Studentă la astronomie, ea urmăreşte zilnic evoluţia erupţiilor, de la Observatorul din La Palma, de unde ne arată şi nouă imagini acum.

Pe acelaşi subiect

Aer irespirabil pe insulă

Viktoria Pinter, studentă din România: Când am văzut vulcanul, lava prima oară nu am avut cuvinte. Am stat acolo cu gura căscată. Acolo, unde este norul acela urât, acolo este vulcanul. În zilele trecute, nu au fost nori înalţi peste insulă şi s-a văzut mai clar norul care se formează numai din vulcan şi chiar şi de aici se aude zgomotul.

Pe lângă lavă, cenuşa şi gazele fac aerul irespirabil pe insulă.

Viktoria Pinter, studentă din România: Ieri am încercat să ajungem mai aproape şi am încercat să mai vedem, dar comparativ cu prima zi, a fost atmosfera plină de cenuşă. În prima zi, atmosfera era clară, se putea vedea de la distanţă, dar ieri, nu s-a mai putut, vizibilitatea a fost foarte limitată şi s-a simţit şi în nas şi în tot cenuşa.

Iar veştile nu sunt bune. Specialiştii se aşteaptă la noi erupţii, chiar mai violente în zilele ce urmează.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » O româncă despre infernul de pe insula La Palma: Vizibilitatea a fost foarte limitată şi s-a simţit şi în nas şi în tot cenuşa