Video Coşmarul din Insulele Canare continuă: de trei zile, râurile de lavă sunt de neoprit. Norul de gaze toxice, o nouă ameninţare pentru oamenii rămaşi fără agoniseala de o viaţă
O nouă zi de Infern în Canare. Vulcanul de pe insula La Palma erupe fără oprire de trei zile şi a aruncat deja zeci de tone de lavă la suprafaţă. Peste două sute de case au dispărut, iar numărul evacuaţilor a ajuns la şase mii. Un bilanţ provizoriu vorbeşte deja de pagube de 400 de milioane de euro.
Totul a fost înghiţit de marea de lavă incandescentă ce curge din vulcan. Sunt scene care de trei zile îi îngrozesc pe oamenii de pe insula La Palma. Noaptea trecută, un alt crater s-a deschis şi alte tone de magmă fierbinte au fost aruncate la suprafaţă. E imaginea Infernului pentru cei mulţi dintre localnici, care spun că nu au mai văzut aşa ceva în viaţa lor. Cenuşa vulcanică a acoperit totul pe o rază de câţiva kilometri în jur şi a transformat ziua în noapte. Râurile uriaşe de lavă sunt pur şi simplu de neoprit.
Sute de oameni au rămas fără case
Roci incandescente au umplut piscinele şi aproape 200 de case au fost înghiţite de lava fierbinte, care înaintează acum spre zona de coastă. În urma ei, a rămas doar suferinţă. Sute de oameni care au rămas fără nimic. "Mi-a înghiţit casa, casa fiului meu, garajul. Totul!", exclamă un bărbat, în timp ce un alt localnic spune că "nu poţi face nimic în faţa unui vulcan". Iar dacă unii s-au temut pentru viaţa lor, alţii declară că s-au simţit "ca într-un film SF", în aceste "momente de haos". Pe o suprafaţă de o sută de hectare mai sunt doar resturi carbonizate. "Cred că nu va fi posibil să reconstruieşti o casă aici în următorii zece ani. Nu mai e nimic, nu mai e apă curentă, curent electric şi va dura ani până când magma se va răci", spune un bătrân.
Deocamdată, autorităţile au stabilit un perimetru de securitate de doi kilometri în jurul vulcanului, peste care nu se poate trece. "Suntem încă în faza de erupţie. Vă rog, trebuie să fim foarte precauţi, nu trebuie să ne apropiem de vulcan", avertizează Pedro Sanchez, premierul Spaniei.
Nor de gaze toxice, în urma erupţiei vulcanice
Un alt pericol este norul de gaze toxice. Vulcanologii estimează că în ultimele două zile au fost aruncate în atmosferă 20.000 de tone de dioxid de sulf, un gaz incolor, iritant, cu un miros înțepător şi periculos pentru sănătate. Poate provoca dureri de cap, ameţeli, vărsături şi contribuie la apariţia bolilor cardiovasculare, pulmonare şi respiratorii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰