Antena Meniu Search
x

Oficial NATO: "Organizaţia este absolut în pericol din cauza războiului lui Putin în Ucraina. Preşedintele rus este nesăbuit"

Războiul lui Vladimir Putin în Ucraina a pus alianţa NATO şi statele membre "în mod categoric în situaţie de risc", a declarat, miercuri, un oficial al Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE), la o lună de la invazia rusă în Ucraina, conform CNN. Oficialul SHAPE i-a numit pe Putin şi cercul său de apropiaţi "nesăbuiţi" şi afirmat că "nu le pasă de viaţa oamenilor". 40.000 de soldaţi desfăşuraţi pe Flancul Estic lucrează pentru "securitatea şi apărarea colectivă" a NATO.

de Redactia Observator

la 23.03.2022, 20:08

Oficial NATO: "Organizaţia este absolut în pericol din cauza războiului lui Putin în Ucraina. Preşedintele rus este nesăbuit"
- Profimedia

Oficialul l-a numit pe Putin ”nesăbuit” şi a spus că lui şi cercului său de apropiaţi ”nu le pasă de viaţa oamenilor”.

"Referitor la Rusia, ne dăm seama că Putin şi cercul său apropiat, sunt oameni complet nesăbuiţi. Nu le pasă de viaţa oamenilor. Mint public pentru a-şi ascunde operaţiunile militare. Putin şi-a schimbat total discursul faţă de Occident şi are o ură profundă faţă de societatea noastră, faţă de valorile noastre, aşa că suntem de părere că este într-adevăr periculos şi că alianţa este în mod categoric într-o situaţie de risc", a spus oficialul.

SHAPE este sediul operaţiunilor militare ale Alianţei NATO din Europa, situat în Bruxelles, Belgia. Doi oficiali SHAPE au informat reporterii CNN cu privire la postura militară a NATO şi modul în care alianţa reacţionează la invazia rusă.

Războiul a creat o "nouă realitate" pentru aliaţii NATO, a spus un alt oficial SHAPE.

Pe acelaşi subiect

"Este o nouă realitate şi trebuie să ne schimbăm apărarea şi postura de descurajare... Aceasta este o schimbare permanentă şi profundă în mediul de securitate european", a spus un alt oficial SHAPE.

Oficialii au precizat că este prea devreme pentru a prezice modul în care NATO îşi va schimba permanent poziţionarea forţelor militare în Europa, dar au vorbit despre consolidarea Flancului Estic, pregătindu-se, astfel, pentru orice scenariu pe care războiul din Ucraina l-ar putea provoca statelor NATO.

Având în vedere că Forţa de Răspuns a NATO a fost activată pentru prima dată în istoria alianţei, "40.000 de soldaţi” desfăşuraţi în ţările aliate de pe Flancul Estic lucrează acum pentru ”securitatea şi apărarea colectivă" a tuturor ţărilor NATO, nu doar pentru propria naţiune.

Există opt grupuri de luptă, câte unul în fiecare ţară de pe Flancul Estic, care fac parte din această activare a Forţei de Răspuns NATO, a spus al doilea oficial SHAPE.

"Există în prezent 40.000 de soldaţi în cele opt batalioane de luptă ale forţelor terestre, care se află în fiecare ţară din Flancului Estic, reprezentând o creştere de zece ori a prezenţei de dinainte de invazia rusă", a spus al doilea oficial SHAPE.

"Mai mult de 100 de avioane suplimentare au fost desfăşurate în spaţiul aerian", a spus oficialul.

"Poliţia aeriană, aşa cum o numim, patrulează permanent”, a spus oficialul, dar acum, după ce a început invazia, opt avioane survolează cerul pentru a oferi alianţei "prezenţă aeriană 24/7 pe Flancul Estic".

În apele din jurul ţărilor aliate NATO, alianţa are "25 de nave în orice moment, care patrulează oferind o descurajare la 360 de grade", a subliniat oficialul.

"În plus, aproximativ 150 de nave din statele NATO navighează în ape", a adăugat oficialul.

Este prea devreme pentru a spune care vor fi schimbările permanente ale poziţionării forţelor militare NATO, însă poziţionarea actuală a forţei "la minimum" este un bun "punct de plecare" pentru imaginea de ansamblu pe o perioadă îndelungată, potrivit oficialului SHAPE.

"Ne pregătim pentru ce e mai rău, dar facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca ce e mai rău să nu se întâmple", a conchis primul oficial.

NATO: "Rusia trebuie să renunțe la retorica nucleară". Stoltenberg vrea ca în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia să fie trimise noi grupuri de luptă

Secretarul general al NATO vrea ca în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia să fie trimise noi grupuri de luptă: "Vom avea în total opt astfel de grupuri pe tot flancul estic". O decizie în acest sens va fi luată mâine, anunţă Jens Stoltenberg, care spune că organizaţia nord-atlantică nu va trimite trupe în Ucraina, însă Rusia trebuie să renunţe la retorica nucleară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Oficial NATO: "Organizaţia este absolut în pericol din cauza războiului lui Putin în Ucraina. Preşedintele rus este nesăbuit"