Antena Meniu Search
x

OMS: Declinul pandemiei de Covid-19 a ajuns la final. Europa va fi lovită de un nou val de infecții

Declinul pandemiei de Covid-19 în țările europene a ajuns la final și un nou val de infecții este inevitabil dacă oamenii nu respectă regulile de prevenire a răspândirii coronavirusului, avertizează șeful OMS în Europa, Hans Kluge.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 01.07.2021, 16:44

Răspândirea coronavirusului Covid-19 în toată Europa
OMS: Declinul pandemiei de Covid-19 a ajuns la final. Europa va fi lovită de un nou val de infecții - Shutterstock

”Perioada celor zece săptămâni în care numărul de noi infectări cu Covid-19 era în scădere în țările europene s-a încheiat. Un nou val de infecții este inevitabil, dacă oamenii și cei aflați la conducere nu vor respecta regulile sanitare", a spus șeful OMS în Europa, Hans Kluge, într-o conferință de presă, citat de Reuters.

Săptămâna trecută, numărul de cazuri noi a crescut cu 10%, determinat de măsurile de relaxare, de faptul că oamenilor li s-a permis să călătorească și să participe la evenimente cu public numeros. "Toate aceste lucruri au loc în contextul unei situații care evoluează rapid”, a spus Hans Kluge, făcând referire la varianta Delta a coronavirusului.

Hans Kluge a mai spus că, în ciuda eforturilor uriașe ale statelor membre de a-și vaccina populația, milioane de oameni rămân nevaccinați anti-Covid.

”Va exista un nou val în Europa dacă nu vom menține disciplina, a mai spus Hans Kluge.

Pe acelaşi subiect

Avertismentul șefului OMS în Europa vine pe fondul îngrijorărilor cu privire la răspândirea variantei Delta a coronavirusului. În prezent, în România au fost raportate 57 de cazuri de îmbolnăvire cu varianta Delta a coronavirusului, anunţă Institutul Naţional de Sănătate Publică, precizând că există evidenţe de transmitere comunitară susţinută a variantei Delta în municipiul Piteşti şi în comune învecinate.

Transmitere comunitară în Pitești și zona limitrofă

Au fost confirmate 1711 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: Alpha -1621, Beta - 11, Gamma - 22, Delta - 57. Varianta Delta a fost identificată în 12 judeţe şi în Capitală.

Au fost înregistrate şi comunicate la INSP-CNSCBT 31 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: Alpha - 27 , Beta - 0, Gamma - 3, Delta - 1.

Conform INSP, până în prezent a fost înregistrat un deces cu varianta Delta: persoana de sex feminin, în vârstă de 72 de ani, din jud.Argeş, având condiţii medicale pre-existente şi nevaccinată anti-SARS-CoV-2 şi în acest moment nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, la nivel naţional, a variantei Delta.

În schimb, există evidenţe de transmitere comunitară susţinută în municipiul Piteşti şi în comune învecinate.

 De ce România trebuie să rămână prudentă

Un semnal de alarmă a tras și coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, care a anunţat că este îngrijorat de faptul că există o creştere a ratei bazale de reproducere a cazurilor de COVID de la 0,7 la aproape 1, precizând că riscul de a înregistra o creştere a numărului de cazuri în perioada următoare este important.

“Sunt indicatori la care ne uităm în permanenţă. În momentul de faţă situaţia epidemiologică este una foarte bună şi cred că ţine de noi ca mai departe să păstrăm această situaţie favorabilă care a fost obţinută cu efort important atât din partea celor de acasă, din partea oamenilor cât şi din partea celor care au fost implicaţi în buna gestionarea pandemiei. În momentul de faţă factorul R – 0, rata bazală de reproducere a cazurilor este de circa 0,94, în condiţiile în care acum câteva săptămâni era circa 0,7. În momentul în care rata bazală de reproducere a cazurilor este 1, înseamnă că de la o săptămână la alta numărul mediu de cazuri este la fel. Atunci când acest număr creşte peste 1 înseamnă că vom avea creşterea numărului de cazuri. Mă îngrijorează faptul că avem o creştere a acestui indicator de la 0,7 la aproape 1 pentru că în această perioadă interacţiunea dintre persoane creşte”, a explicat Gheorghiţă.

El a precizat că riscul de a se înregistra o creştere a numărului de cazuri în perioada următoare este important. De asemenea, a subliniat că, faţă de anul trecut, autorităţile au la dispoziţie soluţii prin care să prevină o creştere importantă a numărului de cazuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » OMS: Declinul pandemiei de Covid-19 a ajuns la final. Europa va fi lovită de un nou val de infecții