Antena Meniu Search
x

Foto OMS exclude teoria că SARS-CoV-2 ar fi fost "scăpat" din laboratoarele din Wuhan. Se studiază posibilitatea ca virusul să fi fost importat în China

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății au catalogat drept "extrem de puțin probabilă" teoria conform căreia SARS-CoV-2 ar fi provenit din Institutul de Virologie din metropola Wuhan, acolo unde s-au observat pentru prima oară focare de infecție. Dr. Embarek, cel care a condus investigația OMS în China, a declarat că această ipoteză nu ar mai trebui studiată, scrie Daily Mail. Concluziile Organizației reprezintă o lovitură de PR pentru regimul de la Beijing, consideră jurnaliștii publicației britanice.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 10.02.2021, 14:36

laborator Wuhan
Forțe de ordine supraveghează vizita echipei OMS la Institutul de Virologie din Wuhan, 3 februarie 2021 - Profimedia Images
  • Organizația Mondială a Sănătății a sprijinit poziția oficialilor chinezi, care au adus în discuție posibilitatea ca virusul să fi fost importat prin intermediul produselor congelate

O echipă de 14 oameni de știință ai OMS au desfășurat o investigație ce s-a întins pe o lună, în China, pentru a afla de unde a izbucnit pandemia de coronavirus ce a dus la peste 2.3 milioane de decese, de la începutul anului trecut.

Dr. Peter Embarek, cel care a coordonat ancheta, a precizat că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă coronavirusul a ajuns în China prin intermediul produselor congelate, posibil aduse din Australia.

OMS: Virusul nu a fost "scăpat" din laboratoarele Institutului de Virologie din Wuhan

Investigația vine în contextul în care Departamentul de Stat din SUA a emis un comunicat dur cu privire la atitudinea autorităților chineze, acuzate că au o "obsesie mortală pentru secretomanie".

Americanii au cerut acces în interiorul laboratoarelor Institutului de Virologie din Wuhan și au adus în discuție ipoteza unui accident în timpul experimentelor cu viruși de tip SARS-CoV-2.

Însă echipa condusă de Embarek a exclus posibilitatea ca virusul să fie scăpat dintr-un laborator.

Potrivit Daily Mail, vizita, una atent supervizată de regimul de la Beijing, reprezintă o lovitură de PR pentru autoritățile din China, acuzate că au încercat să mușamalizeze în primele faze ale pandemiei numărul de decese din provincia Hubei și amploarea focarelor de coronavirus. Mai mult, regimul de la Beijing a arătat cu degetul către alte țări, printre care Bangladesh, Statele Unite, Grecia, India, Cehia, Rusia sau Serbia. 

"Identificarea originii virusului va implica, cel mai probabil, mai multe țări și localități", a declarat Zhao Lijian, ministrul de Externe din China.

Tensiuni între China și Australia

Relațiile diplomatice dintre China și Australia s-au înrăutățit considerabil după ce premierul Scott Morison a cerut o investigație transparentă cu privire la originea SARS-CoV-2 și eventualele mușamalizări ce au urmat.

China a răspuns printr-o serie de sancțiuni economice, impunând diferite tipuri de tarife sau chiar interdicții privind exporturile. Șase mari distribuitori de carne de vită au rămas fără comezi, fiind afectați și producători de bumbac, vin, fructe de mare sau cărbune.

Australia se pregătește acum să ia măsuri legale prin intermediul Organizației Mondiale a Comerțului, însă ar putea dura ani până când tarifele și restricțiile vor fi ridicate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » OMS exclude teoria că SARS-CoV-2 ar fi fost "scăpat" din laboratoarele din Wuhan. Se studiază posibilitatea ca virusul să fi fost importat în China