Antena Meniu Search
x
LIVE

OMS recomandă vaccinarea cu o doză suplimentară de vaccin anticovid a persoanelor imunodeprimate

Un Comitet de experţi OMS a recomandat luni vaccinarea cu o doză suplimentară de vaccin împotriva Covid-19 a persoanelor ”moderat sau grav imunodeprimate”, în cazul tuturor celor şase vaccinuri omologate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în vederea evitării unor forme grave care să necesite o spitalizare sau să cauzeze moartea, relatează AFP, citat de news.ro.

De Redactia Observator la 11.10.2021, 18:37
OMS recomandă vaccinarea cu o doză suplimentară de vaccin anticovid a persoanelor imunodeprimate

Experţi ONU au subliniat că, în acest caz, nu este vorba despre recomandarea vaccinării cu a treia doză a populaţiei generale - asupra căreia OMS continuă să recomande un moratoriu până la sfârşitul anului, în vederea unei ”eliberări” a unor doze care să ajungă în ţări în care rata vaccinării anticovid este prea slabă. ”Recomandarea pe care o facem acum este ca oamenii care sunt imunodeprimaţi să fie vaccnaţi cu o doză suplimentară”, care să le ridice nivelul răspunsului imunitar la nivelul protecţiei prevăzut, în vederea împiedicării dezvoltării unor forme grave ale bolii care necesită spitalizarea sau cauzează mortea, a explicat directoarea Departamentului Vaccinării de la OMS, dr. Kate O'Brien.

OMS a omologat şase vaccinuri

Persoanele imunodeprimate - al căror sistem de apărare al corpului uman nu este suficient de puternic- au fost îndepărtate din teste clinice care au permis să se stabilească protocoale de vaccinare. ”Această a treia doză (vaccinurile autorizate de OMS se administrează în două doze, cu excepţia vaccinului Janssen, care se administrează într-o singură doză) este necesar să fie administrată la trei luni de la a doua doză", recomandă O'Brien.

Acelaşi Comitet a anunţat că vaccinarea cu o a treia doză a persoanelor în vârstă de peste 60 de ani este necesară în cazul pacienţilor care au fost imunizaţi cu vaccinuri împotriva covid-19 produs de către societăţile chineze Sinovac şi Sinopharm. Cea de a treia doză poate fi de la un vaccin de alt tip, a precizat Comitetul SAGE al OMS într-o conferinţă de presă. OMS a omologat şase vaccinuri - două vaccinuri cu ARN mesager - Moderna şi Pfizer/BioNTech -, două vaccinuri chinezeşti - Sinopharm şi Sinovac -, vaccinul Johnson & Johnson (J&J) şi vaccnul Astrazeneca.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » OMS recomandă vaccinarea cu o doză suplimentară de vaccin anticovid a persoanelor imunodeprimate