Antena Meniu Search
x

ONU se teme de un nou "dezastru Cernobîl" şi avertizează armata rusă: "Un accident nuclear ar avea efecte devastatoare"

Războiul din Ucraina a intrat în a şasea zi. ONU se teme de un nou Cernobîl în Europa după ce armata rusă a început "să opereze" lângă cea mai mare centrală nucleară din Ucraina.

de Redactia Observator

la 01.03.2022, 15:14

ONU se teme de un nou "dezastru Cernobîl" şi avertizează armata rusă: "Un accident nuclear ar avea efecte devastatoare"
- Profimedia

Reprezentanţii ONU au emis o "alertă ridicată" cu vedere la repetarea unui nou dezastru nuclear similar celui de la Cernobîl din 1986 după ce trupele ruse au preluat de cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Europene de Energie Atomică, a declarat luni că urmăreşte "foarte atent şi cu îngrijorare ridicată" ce se întâmplă în Ucraina.

Ucraina are 4 centrale nucleare care asigură jumătate din energia electrică a ţării

Grossi a avertizat trupele ruse că "este extrem de important" să nu "pună în pericol în niciun fel" centralele nucleare din Ucraina după ce armata lui Vladimir Putin a preluat controlul centralei nucleare de la Cernobîl. Nivelul de radiaţii la Cernobîl a crescut vineri, potrivit Agenţiei Nucleare din Ucraina, o informaţie pe care Moscova a negat-o categoric. Grossi a avertizat, de asemenea, că "un accident în care ar fi implicate centrale nucleare în Ucraina ar avea consecinţe devastatoare pentru sănătatea publică şi mediu".

Directorul general al Agenţiei Europene de Energie Atomică mai spune că are informaţii conform cărora soldaţii ruşi sunt foarte aproape de a captura şi centrala Zaporizhzhia, în estul Ucrainei, notează DailyMail. Potrivit autorităţilor ucrainene, centrala din Zaporizhzhia, care are şase reactoare nucleare, este în siguranţă deocamdată, iar trupele ruse nu au forţat sistemul de securitate al centralei. Ucraina deţine patru centrale nucleare care asigură aproximativ jumătate din nevoia de energie electrică a ţării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » ONU se teme de un nou "dezastru Cernobîl" şi avertizează armata rusă: "Un accident nuclear ar avea efecte devastatoare"