Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Parlamentul Lituaniei a votat reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus în Lituania, după ce parlamentul țării a votat joi în favoarea unei astfel de măsuri, pe fondul temerilor în legătură cu criza tot mai accentuată din Ucraina

de Redactia Observator

la 19.03.2015 , 16:22

Serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus în Lituania, după ce parlamentul țării a votat joi în favoarea unei astfel de măsuri, pe fondul temerilor în legătură cu criza tot mai accentuată din Ucraina

Propunerea, aprobată cu 112 voturi ''pentru'' și 3 ''împotrivă'', a fost înaintată de Consiliul de Securitate al țării. Anual, între 3.000 și 3.500 de tineri vor primi o instruire de bază timp de nouă luni, în următorii cinci ani, scrie Agerpres.ro.

Mulți lituanieni se tem că Rusia, care a anexat Crimeea în urmă cu un an și le oferă sprijin separatiștilor proruși din estul Ucrainei, ar putea deveni o amenințare pentru Lituania.

Articolul continuă după reclamă

Lituania a devenit unul dintre cei mai vehemenți critici ai Rusiei din regiune și a cerut în mod repetat o prezență a NATO mai puternică în regiunea baltică.

Vilnius renunțase la serviciul militar obligatoriu în 2008. Ministrul lituanian al apărării, Juozas Olekas, a estimat însă că reintroducerea lui va spori efectivele de militari și va duce la înființarea de rezerviști.

Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a vorbit despre o decizie importantă și urgentă a legislativului. ''Sunt amenințări la granițele noastre. Salvgardarea securității noastre naționale ar trebui să fie nu numai prioritatea noastră, ci și datoria noastră'', a declarat președinta lituaniană.

Potrivit Ministerului lituanian de Externe, aproximativ 6,5% din populația Lituaniei este de origine rusă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi s-a cerut vreodată şpagă în spitale?
Observator » Ştiri externe » Parlamentul Lituaniei a votat reintroducerea serviciului militar obligatoriu