Video Părți ale unei rachete rusești în derivă au intrat necontrolat în atmosfera terestră. Angara-A5 a fost lansată în 27 decembrie, din Arkhangelsk
Componente ale unei rachete rusești scăpate de sub control au reintrat în atmosfera Pământului, conform celei mai recente estimări a Comandamentului Spațial al SUA.
Racheta de mare capacitate Angara-A5 a fost lansată luni, 27 decembrie, din regiunea Arkhangelsk, în nord-vestul Rusiei. Lansarea a testat un nou etaj superior al rachetei, cunoscut sub numele de propulsor Persei, potrivit agenției de presă TASS.
Majoritatea resturilor spațiale ard la reintrarea în atmosfera Pământului și prezintă un risc extrem de mic pentru oameni, dar este posibil ca bucăți mai mari să provoace daune dacă ar cădea în regiuni locuite. Miercuri, Comandamentul Spațial al SUA a anunțat că racheta a reintrat în atmosfera terestră la 23:08, ora Bucureștiului. Cu toate acestea, jurnaliștii CNN notează că s-ar putea să fie imposibil de stabilit cu exactitate unde au aterizat resturile.
- Europa, ameninţată de Rusia cu rachete nucleare cu rază medie. Moscova creşte miza negocierilor cu NATO
- Telescopul Spaţial James Webb, lansat de Crăciun. Este cel mai mare şi mai puternic telescop trimis în spaţiu
- Misiune istorică: NASA îşi testează capacitatea de prevenire şi va încerca să devieze un asteroid de pe orbita sa
Anterior, șeful European Space Agency's Space Debris Office, Holger Krag, a declarat că piesa de rachetă rusească s-a deplasat cu 7,5 kilometri pe secundă, iar latitudinea de reintrare a fost probabil între 63 de grade nord și sud de ecuator. Deși era foarte puțin probabil ca racheta să provoace daune sau să rănească pe cineva, "riscul este real și nu poate fi ignorat", a declarat Krag. El a precizat că, în medie, între 100 și 200 de tone de deșeuri spațiale reintră în atmosfera Pământului în mod necontrolat în fiecare an. Se știe că o singură persoană a fost lovită de resturi de nave - o femeie pe nume Lottie Williams, în Texas, în 1997, care a scăpat nevătămată.
Anul trecut, o rachetă rătăcită în spaţiu de China s-a prăbuşit în Oceanul Indian
Propulsorul Persei avea o lungime de aproximativ 10 metri, comparativ cu racheta chineză Long March 5B de 32 de metri, potrivit lui Jonathan McDowell, astronom la Centrul de Astrofizică - Harvard & Smithsonian. Deși cântărea mai puțin, aceasta avea la bord aproximativ 16 tone de carburant.
În mai 2021, NASA a criticat China pentru nerespectarea standardelor, după ce resturi ale unei rachete în derivă au plonjat în Oceanul Indian.
Partea rachetei rusești este considerată a fi mai mică decât resturile chinezești, cântărind aproximativ 4 tone fără combustibil, comparativ cu aproximativ 20 de tone pentru racheta chineză Long March 5B.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰