Meniu
Search
x

Video China a anunțat că racheta rătăcită în spaţiu s-a prăbuşit în Oceanul Indian, în zona insulelor Maldive

Centrul spaţial din China a confirmat, cu puţin timp în urmă, că racheta rătăcită s-a prăbuşit, întreagă sau fragmentată, în Oceanul Indian, în zona insulelor Maldive.

De Redactia Observator la 09.05.2021, 09:23
Vezi și

Deocamdată nu există observaţii radar sau fotografii care să ateste dispariţia rachetei. Dar astronomii care i-au urmărit, în ultimele zile, apropierea de Pământ sunt de acord cu estimarea specialiştilor chinezi. Racheta a reintrat, în această noapte, în atmosferă şi a trecut peste Oceanul Atlantic, peninsula Iberică, Marea Mediterană şi peninsula Arabică.

Pe reţelele sociale au apărut mai multe înregistrări ale trecerii sale pe cer dar nici acestea nu au fost autentificate. Oficialii chinezi au afirmat încă de ieri că reintrarea rachetei în atmosferă nu prezenta niciun pericol pentru omenire. 

Pe acelaşi subiect

Deșeurile provenind de la Long March 5B, care a lansat modulul „Heavenly Harmony” pe orbita joasă a Pământului, din Wenchang, provincia Hainan, vor cădea probabil în apele internaționale, a raportat China Times Global, miercuri, pe fondul îngrijorării că ar putea provoca daune la reintrarea în atmosfera Pământului.

"Probabilitatea ca acest proces să provoace vătămări la sol este extrem de redusă", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

Long March 5B a fost lansată pe 29 aprilie

Racheta Long March 5B a fost lansată pe 29 aprilie de la baza aerospațială din Wenchang, aceasta transportând modulul Tianhe care va deveni spațiul de locuit al viitoarei spații stațiale a Chinei.

Evenimentul a marcat primul pas al eforturilor Beijingului de a-și construi prima stație spațială în următorii doi ani.

„Instalațiile și echipamentul de la centrul de lansări Wenchang sunt în prezent în condiție bună și întreg personalul care participă la program depune eforturi concertate pentru completarea cu succes a misiunii”, a anunțat agenția aerospațială chineză.

În ceea ce privește stația spațială chineză, aceasta va fi construită din mai multe module care vor fi lansate separat, presa de stat de la Beijing afirmând că aceasta va fi complet operațională până în 2022 și că este așteptat să fie folosită până la 10 ani - durată care ar putea fi extinsă însă la 15.

Programul chinez a înregistrat un succes anul trecut, când a fost plasat un vehicul spaţial pe partea nevăzută a Lunii. Oficialii plănuiesc să trimită un rover şi pe Marte.

SUA au interzis însă colaborarea spaţială cu China, din motive de securitate, inclusiv privind Staţia Spaţială Internaţională. Acesta este motivul pentru care China şi-a dezvoltat treptat propriile echipamente.

Noua rachetă Long March 5B a fost special concepută pentru a transporta echipamentele necesare construirii staţiei chinezeşti pe o orbită a Terrei.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » China a anunțat că racheta rătăcită în spaţiu s-a prăbuşit în Oceanul Indian, în zona insulelor Maldive