Antena Meniu Search
x

Patru marinari, între care şi un român, aflaţi la bordul unui tanc petrolier ar fi fost răpiţi de piraţi, în Atlantic

Patru navigatori, între care şi un român, aflaţi la bordul unui tanc petrolier ar fi fost răpiţi de piraţi din Golful Guineei. Printre cei 23 de marinari de pe navă se aflau ruşi, români şi filipinezi, potrivit Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 30.11.2020, 19:10

Tanc petrolier, în largul Oceanului Atlantic
Tanc petrolier, în largul Oceanului Atlantic - Facebook
  • Un marinar român s-ar afla printre persoanele răpite de pirații din Golful Guineei.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Sindicatul Liber al Navigatorilor, în cor cu organizațiile navigatorilor din toată lumea reunite sub ITF, consideră că zona Golfului Guineea  tebuie  securizata cât mai urgent din acest punct de vedere. 

"Atacul tancului Agisilaos înregistrat în Insulele Marshall a fost raportat pe 29 noiembrie 2020, în timp ce acesta se afla la cinci mile marine de la marginea de vest a Golfului Guineei şi la 22 de mile marine la vest de Togo. Echipajul navei a încercat să evite îmbarcarea prin manevre evazive, dar nu a avut succes. Petrolierul ar fi avut la bord 23 de membri în echipaj înainte de incident, inclusiv cetăţeni ruşi, români şi filipinezi”, se arată în comunicatul Sindicatului Liber al Navigatorilor. 

Sursa citată menţionează că nava se află acum în siguranţă cu restul echipajului la bord, iar autorităţile au fost notificate de acest incident.

Sindicatul a mai precizat că acesta este cel de-al 24-lea incident de răpire confirmat în apele Golfului Guineei în 2020, cu 122 de echipaje răpite de pe nave, arată datele din Dryad. Atacul este raportat în spatele unui şir de răpiri reuşite în zonă în ultima lună.

Sindicatul Liber al Navigatorilor consideră că zona Golfului Guineei trebuie securizată cât mai urgent.

Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor a anunțat că nava se afla sub pavilion Marshall Islands: "Nava a fost atacată de pirați azi-noapte, în jurul orei 02. Echipajul a încercat manevre de evitare a atacului, însă se pare că aceste manevre nu au reușit și nava a fost abordată de pirați. Patru inși au fost luați ostatici, cei care probabil că nu au ajuns la timp în cabina de siguranță". 

MAE: Ministrul Aurescu a convocat Celula de criză în cazul răpirii unui marinar român în Togo

În urma incidentului, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a fost constituită o celulă de criză interinstituțională în vederea inițierii demersurior pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite.

De asemenea, MAE menține legătura atât cu armatorul/angajatorul cetățeanului român în cauză, cât și cu Sindicatul Liber al Navigatorilor pentru alte informații relevante în acest caz.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Patru marinari, între care şi un român, aflaţi la bordul unui tanc petrolier ar fi fost răpiţi de piraţi, în Atlantic