Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 175 LIVE TEXT. Ucraina anunţă distrugerea unei baze militare ruseşti în Herson. Comandantul Flotei ruse din Marea Neagră, demis după exploziile din Crimeea

Război Rusia - Ucraina, ziua 174 LIVE TEXT. Kievul susține că trupele sale au reușit să împiedice un atac al rușilor la nord de Sloviansk. După cum explică oficialii ucraineni, luptele s-au purtat în apropiere de orașul Mazanivka, aflat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov. Zona a mai fost folosită de armata Moscovei pentru a lansat un alt atac, în urmă cu 40 de zile, susține Statul major al Ucrainei. „În apropiere de Ivano-Dariivka, cu sprijinul aviației, inamicul a desfășurat acțiuni de asalt nereușite. Acesta a suferit pierderi și s-a retras", au mai spus ucrainenii.

de Redactia Observator

la 17.08.2022, 21:55

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 21:55 Ucraina anunţă distrugerea unei baze militare ruseşti în regiunea Herson

Forţele armate ucrainene au anunţat miercuri distrugerea unei baze militare ruse la Nova Kahovka, în regiunea ocupată Herson, în sudul ţării, operaţiune în care ar fi decedat între 10 şi 15 soldaţi ruşi, potrivit EFE, citat de Agerpres. Departamentul pentru comunicare strategică al armatei ucrainene a publicat o înregistrare video pe contul său Telegram în care se pot vedea clădiri distruse, dărâmături şi vehicule calcinate.

"Conform informaţiilor preliminare, acest videoclip confirmă un caz reuşit de 'fumat într-un loc neautorizat'", afirmă departamentul, reluând ironii ale oficialilor ucraineni care în ultimele zile au atribuit exploziile din peninsula Crimeea "mucurilor de ţigară nestinse". "S-a stabilit că între 10 şi 15 ocupanţi au părăsit definitiv chat-ul şi că mulţi alţii se pregătesc să plece", adaugă pe aceeaşi tonalitate ironică departamentul de comunicare. Nova Kahovka, un oraş cu aproximativ 50.000 de locuitori înainte de război, este astăzi unul dintre principalele centre logistice pentru forţele ruse din regiunea Herson. Şeful adjunct al administraţiei civile şi militare proruse din Nova Kahovka, Vitali Gura, a decedat la 6 august în urma unui atentat comis de persoane necunoscute. Ocupanţii ruşi au confirmat atacul forţelor ucrainene, se pare cu HIMARS, asupra cazărmii trupelor ruse din Nova Kahovka.

Pe acelaşi subiect

În acelaşi timp, invadatorii ruşi transferă urgent avioane şi elicoptere în Crimeea ocupată, după o serie de explozii produse în peninsula anexată, potrivit agenţiei de presă Unian, citând surse oficiale. În special, forţele ruse iau măsuri pentru a transfera parţial tehnică aeronautică de pe aerodromuri avansate din Crimeea spre aerodromuri alternative şi baze militare permanente de pe teritoriul Federaţiei Ruse. "După evenimentele recente din Crimeea, ruşii îşi transferă de urgenţă avioanele şi elicopterele în adâncul peninsulei şi pe aerodromurile Federaţiei Ruse", comunică Direcţia principală de informaţii (GUR) al Ministerului ucrainean al Apărării. Astfel, cel puţin 24 de avioane şi 14 elicoptere au fost relocate, conform GUR.

UPDATE 21:20 Guvernul de la Kiev anunţă că peste 40% din unităţile de învăţământ s-ar putea redeschide

Peste 40% din unităţile de învăţământ din Ucraina ar putea fi redeschise în septembrie, a declarat miercuri Serhii Şkarlet, ministrul ucrainean al Educaţiei şi Ştiinţei, citat de cotidianul Le Monde, potrivit Mediafax. "Lucrul cel mai important pentru noi este să creăm condiţiile cele mai sigure în instituţiile de învăţământ pentru toţi participanţii la procesul educativ", a declarat Serhii Şkarlet, precizând că în septembrie s-ar putea redeschide "41% din unităţile de învăţământ". "Pentru a furniza servicii educative de înaltă calitate şi elevilor care nu au posibilitatea de a veni la cursuri, lucrăm cu partenerii pentru a actualiza conţinutul şi a le furniza profesorilor dispozitivele necesare pentru cursuri online", a subliniat el.

UPDATE 18:45 Comandantul Flotei ruse din Marea Neagră, demis după exploziile din Crimeea

Ria Novosti, agenţia rusă de stat, informează că Igor Osipov, comandantul Flotei ruse din Marea Neagră, a fost demis ca urmare a recentelor explozii din Crimeea. În locul său a fost numit Viktor Sokolov, ofiţer de rang înalt cu funcţii în Flotele ruse din Pacific sau Marea Nordului. Potrivit jurnaliştilor ruşi, demiterea lui Osipov reprezintă una dintre cele mai importante decizii luate de conducerea de la Kremlin de la începere războiului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 18:32 NATO cere o inspecţie "urgentă" a AIEA la centrala de la Zaporojie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este "urgent" ca o "inspecţie" a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară de la Zaporojie, în Ucraina, aflată sub control rusesc şi unde loviturile de care cele două părţi se acuză reciproc s-au înmulţit în ultima vreme, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres. Centrala, cea mai mare din Europa, a fost ocupată la începutul lui martie de trupele ruseşti. Din 5 august, Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente, în contextul în care tirurile au lovit o dată aproape de o clădire de stocare de material radioactiv şi altă dată au provocat oprirea automată a unui reactor.

Ocuparea sitului de către soldaţi ruşi "reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea şi siguranţa acestei facilităţi, care creşte riscurile de accident sau incident nuclear (...). Este urgent să fie autorizată o inspecţie a AIEA şi să se obţină retragerea tuturor forţelor ruse" din acest sit, a afirmat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.

Controlul rusesc de la Zaporojie "pune în pericol populaţia Ucrainei, ţărilor vecine şi comunităţii internaţionale", a subliniat el, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

UPDATE 17:34 Ucraina ameninţă că va distruge un pod care leagă Rusia continentală de Crimeea

Ucraina a ameninţat miercuri cu distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci, construit cu mari cheltuieli de Moscova pentru a conecta Rusia la peninsula anexată Crimeea, unde au avut loc mai multe explozii la baze militare ruseşti, relatează AFP, citat de Agerpres. "Acest pod este o structură ilegală şi Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construcţia sa. El aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei şi deci trebuie distrus. Puţin contează cum: voluntar sau nu", a postat pe Telegram consilierul preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak.

Podul de la Kerci, care a fost inaugurat de preşedintele rus Vladimir Putin în mai 2018, a fost un şantier colosal şi costisitor de doi ani pentru a construi 19 kilometri care să lege Rusia continentală de Crimeea şi să dezenclavizeze peninsula la patru ani după anexarea sa de către Moscova. Această ameninţare voalată a lui Mihailo Podoliak intervine după o serie de explozii produse în Crimeea, pe care Rusia o utilizează ca bază logistică pentru invazia sa în Ucraina lansată la 24 februarie.

Marţi, un atac a vizat un depozit de muniţie de la o bază militară situată în apropiere de Djankoi, în nordul Crimeei, Moscova evocând un "act de sabotaj" fără ca totuşi să-i desemneze pe cei responsabili. Cu o săptămână înainte s-au produs explozii pe aerodromul militar de la Saki, în vestul peninsulei, soldate cu un mort şi mai mulţi răniţi. Chiar dacă Ucraina nu şi-a asumat responsabilitatea în aceste atacuri, oficiali ai statului ucrainean nu au ratat prilejul de a ironiza armata rusă, sugerând că aceste incidente au fost provocate de ţigări stinse prost şi de slaba respectare a normelor antiincendiu. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări că Kievul "nu va renunţa niciodată" la intenţia sa de a recuceri Crimeea de la Rusia.

UPDATE 17:01 Oficialii ucraineni sugerează că ar putea începe o contraofensivă pentru recucerirea teritoriului

Un oficial al Serviciului de Informații din Ucraina sugerează că marea contraofensiva pentru recucerirea teritoriului ar putea începe în curând, potrivit CNN, citat de Mediafax. Un purtător de cuvânt al Serviciului de informații din Ucraina a sugerat că mult așteptata contraofensivă pentru recucerirea teritoriilor pierdute în fața Rusiei ar putea începe în curând. „În viitorul apropiat, vor avea loc evenimente foarte acute pe întregul front", a declarat, miercuri, Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina.

Contraofensiva ar putea avea legătură cu Ziua Independenței Ucrainei, de pe 24 august. „Nu este vorba de a ne lega de nicio dată, totuși, trebuie să luăm în considerare [factorul] Ziua Independenței Ucrainei. Direcția de informații spune de mult timp că august și septembrie vor fi perioade extrem de importante pentru dezvoltarea ulterioară a evenimentelor pe întregul front", a adăugat Iusov. Oficialii ucraineni au anunțat de mai multe ori o contraofensivă ucraineană pentru a recuceri teritoriul ocupat, în special în sudul țării, dar până acum s-au limitat la acțiuni care au lovit liniile de aprovizionare, bazele aeriene și depozitele de muniții rusești, cu câștiguri foarte mici pe front.

UPDATE 15:50 Ucraina planifică izolarea rușilor pe malul de est al Niprului prin atacurile din Crimeea. Liniile de aprovizionare, grav afectate - ISW

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War), un grup de experți americani care analizează zilnic situația războiului din Ucraina, susține că atacurile de pe 9 și 16 august asupra unor baze și depozite din Crimeea fac parte din deja celebra contraofensivă ucraineană din sud și au afectat liniile de aprovizionare ale rușilor în regiune. Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului susțin în analiza de miercuri că exploziile de pe 16 august 2022 la un depozit de muniții din satul Maiske, districtul Dzhankoy, Crimeea au provocat daune semnificative pentru resursele rusilor și au perturbat serios liniile de transport și aprovizionare. Autoritățile ruse au suspendat temporar serviciul feroviar de pasageri din Rusia către Crimeea, în urma atacului, susține ISW. În acest timp, agenția de presă rusă Tass a anunțat marți seară că traficul feroviar a fost reluat în regiune.

UPDATE 14:55 Ucraina susține că Rusia a lansat un atac asupra orașului Jîtomîr din spațiul aerian al Belarusului

Rusia a trimis avioane de luptă de tip Su-34 în spaţiul aerian al Belarusului pentru a lansa rachete asupra oraşului ucrainean Jîtomîr, un important centru de transport care face legătura cu Kievul, au anunţat forţele aeriene ucrainene, relatează CNN. Atacul din nordul oraşului a avariat un aerodrom şi infrastructura din zonă, au declarat oficialii, adăugând că Rusia a folosit şi rachete tactice de atacuri terestre de tip Kh-59.

În regiunile de nord şi de est ale ţării, luptele au continuat în timp ce forţele ruse s-au concentrat pe ocuparea teritoriilor aflate încă sub controlul ucrainean. Oficialii ucraineni au anunţat bombardamente în mai multe oraşe, inclusiv Sloviansk şi Kramatorsk.

Oraşul Harkov, al doilea ca mărime din ţară, a fost şi el vizat. ”În districtul Bohorodicine, inamicul a încercat să ducă o luptă ofensivă, nu a reuşit şi s-a retras. Luptele continuă lângă Mazanivka şi Novodmîtrivka”, a precizat Statul Major Interarme.

”Inamicul efectua recunoaşteri aeriene în zona Kramatorsk. Lângă Spirne, invadatorii au decis să treacă la ofensivă, au suferit pierderi şi s-au retras”, a adăugat Statul Major Interarme.

De asemenea, forţele ruse au încercat să preia controlul asupra oraşului Bahmut din regiunea Doneţk, dar forţele ucrainene continuă să deţină controlul, în pofida loviturilor aeriene şi cu rachete şi a bombardamentelor intense, au mai menţionat forţele ucrainene.

UPDATE 14:00 Furie la Moscova. Marea Britanie a cerut permisiunea ca un avion spion să survoleze Rusia: ”Este o provocare. Să-și asume toate consecințele”

Rusia a declarat marți că Marea Britanie a trimis Moscovei o notificare prin care o informa despre un zbor planificat al unui avion de recunoaștere RC-135 pe o rută care trece parțial deasupra teritoriului rus. "Considerăm că este o provocare deliberată”, a reacționat ministerul rus, adăugând că forțelor aeriene ruse li s-a dat "sarcina de a preveni încălcarea granițelor ruse”. Detalii aici.

UPDATE 12:50 Rușii au cucerit o nouă așezare de lângă Bakhmut

Forțele ruse au ocupat satul Vershina de lângă Bakhmut, care a devenit a 268-a așezare "eliberată" din RPD (n.r. aşa numita Republica Populară Doneţk), anunţă agenţia rusă de stat Tass pe Telegram, citând oficiali din forţele armate locale.

UPDATE 12:40 Rușii, tot mai îngrijorați de securitatea Peninsulei Crimeea - Ministerul Apărării din Marea Britanie

Liderii militari ruși sunt probabil "din ce în ce mai îngrijorați" de securitatea Peninsulei Crimeea, după exploziile înregistrate în ultimele zile, se arată în informarea zilnică oferită de Ministerul Apărării din Marea Britanie.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Oficialii britanici au transmis pe Twitter că atât autoritățile ruse, cât și cele ucrainene au recunoscut că a avut loc o explozie marți în apropiere de Dzhankoi, în nordul regiunii, și că și calea ferată și stația de tren din apropiere au fost avariate.

Actualizarea a mai arătat  că mass-media rusă a raportat, de asemenea, o creștere a fumului în apropierea bazei aeriene Gvardeyskoie.Dzhankoi și Gvardeyskoie găzduiesc două aerodromuri militare ruse importante din Crimeea, mai adaugă britanicii.

În timp ce "cauzele acestor incidente și amploarea pagubelor nu sunt încă clare", comandanții ruși vor fi probabil "din ce în ce mai preocupați" de securitatea din regiunea anexată de Rusia în 2014.

UPDATE 11:55 Valeri Zalujnîi: Rușii continuă să avanseze pe toată linia frontului, cea mai gravă situație este pe axa Avdiivka-Pisky-Mariinka

Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a discutat cu Wayne Eyre, șeful Statului Major al Apărării din Canada, despre situația de pe frontul din Ucraina. Ucrainenii sunt preocupați cu privire la sistemele de rachete din Belarus staționate de-a lungul graniței cu Ucraina. Detalii aici.

UPDATE 11:30 Cel puțin trei răniți în atacul asupra Odessei

Un centru de recreere a fost distrus și trei persoane au fost rănite după bombardamentele rusești din Odesa, a declarat un oficial de rang înalt, notează The Guardian.

Serghei Bratchuk, un reprezentant al administrației militare din Odessa, a declarat că un incendiu a izbucnit și clădirile din apropiere au fost avariate după atac. El a mai adăugat că a fost inițiată o operațiune de salvare în acest caz.

UPDATE 10:10 Rușii au atacat Odessa cu trei rachete

Cel puțin trei persoane au fost rănite într-un atac cu rachete rusești asupra orașului Odesa care a avut loc peste noapte, au declarat oficialii ucraineni.

Într-o postare pe Telegram, Serihi Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare Odesa, a declarat că un centru de agrement și mai multe clădiri au fost distruse și a izbucnit un incendiu.

Operațiunile de salvare sunt în desfășurare, a adăugat el.

UPDATE 08:25 Primul vas ONU cu cereale a părăsit Ucraina și se îndreaptă către Africa

Prima navă umanitară închiriată de ONU pentru a transporta cereale ucrainene a părăsit marţi portul Pivdennyi, sudul Ucrainei, cu aproximativ 23.000 de tone pentru Africa, a anunţat Ministerul Infrastructurii ucrainean, notează Agerpres.

"Nava Brave Commander cu cereale pentru Africa a părăsit portul Pivdenny. În această dimineaţă, cargoul a plecat spre portul Djibouti, unde cerealele vor fi livrate la sosire consumatorilor în Etiopia", a indicat ministerul pe Telegram.

Potrivit sursei citate, "23.000 de tone de grâu se află la bordul acestei nave închiriate de Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite". Prezent duminică în portul Pivdennyi, ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a afirmat că speră ca "două sau trei" nave suplimentare închiriate de ONU să plece în curând.

UPDATE 07:20 Energoatom anunță că a fost ținta unui atac cibernetic "fără precedent" din partea rușilor

Operatorul public ucrainean al centralelor nucleare Energoatom a denunţat marţi într-un comunicat un atac cibernetic rus "fără precedent" împotriva site-ului său, precizând că funcţionarea acestuia nu a fost perturbată, notează Agerpres.

"Pe 16 august 2022 a avut loc cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei ruse împotriva site-ului oficial al Energoatom", a declarat operatorul pe Telegram. Site-ul "a fost atacat de pe teritoriul Rusiei", a adăugat sursa citată.

Grupul rus "Armata cibernetică a poporului" a utilizat 7,25 milioane de roboţi de internet care au atacat site-ul Energoatom timp de trei ore, a dat asigurări compania ucraineană, potrivit căreia această încercare de piratare "nu a avut un impact considerabil asupra activităţii site-ului Energoatom".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 175 LIVE TEXT. Ucraina anunţă distrugerea unei baze militare ruseşti în Herson. Comandantul Flotei ruse din Marea Neagră, demis după exploziile din Crimeea