Antena Meniu Search
x

Polonezii au interzis la cumpărături duminica. A existat un proiect similar şi în România

Parlamentul polonez a votat legea care va interzice treptat funcţionarea magazinelor în a şaptea zi a săptămânii.

Vezi și

Parlamentul polonez a votat legea care va interzice treptat funcţionarea magazinelor în a şaptea zi a săptămânii. Măsura readuce în discuţie un proiect similar al României: şi la noi, parlamentarii au încercat să închidă magazinele în weekend.

Cumpărăturile în Polonia se vor face doar de luni până sâmbătă. De anul viitor, magazinele vor fi deschise numai în prima şi în ultima duminică din lună. Treptat, până în 2020, comerţul în a şaptea zi va fi interzis. Excepţie fac doar benzinăriile, gările, patiseriile şi, desigur, cumpărăturile online.

Florin Căpăţână, Asociaţia Retailerilor: "Probabil că măsura a fost luată pe criterii politice şi nu pe cele economice. Nu cred că poate să fie aplicată în România. Sunt două ţări total diferite. Dacă în Polonia, să admitem că există o economie mult mai stabilă şi mult mai consolidată, în România consumul- aşa cum bine ştiţi, este destul de ridicat.

Şi la noi în ţară a existat un proiect de lege asemănător.

În urmă cu un an, aleşii propuneau ca şi în România supermarketurile să fie închise sâmbăta şi duminica. Încercau astfel să încurajeze cumpărarea alimentelor din pieţe, de la producătorii locali.

Propunerea a rămas însă doar la stadiul de proiect. Marile lanţuri de magazine nu au fost de acord cu o astfel de măsură. 30% din vânzările lor au loc la sfârşit de săptămână. 

Comerţul în zilele de duminică este limitat şi în alte ţări europene, în Elveţia şi Norvegia. În Austria, este complet interzis.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Polonezii au interzis la cumpărături duminica. A existat un proiect similar şi în România