Antena Meniu Search
x

Prăbuşire avion EGIPT: Un satelit a detectat ceea ce pare a fi o explozie la bordul aeronavei

Un satelit american cu infraroşu a detectat ceea ce pare a fi o explozie la bordul avionului rusesc prăbuşit sâmbătă în Peninsula Sinai, provocată de o bombă sau de combustibilul din rezervor, au declarat luni seara oficiali americani din domeniul apărării

Un satelit american cu infraroşu a detectat ceea ce pare a fi o explozie la bordul avionului rusesc prăbuşit sâmbătă în Peninsula Sinai, provocată de o bombă sau de combustibilul din rezervor, au declarat luni seara oficiali americani din domeniul apărării

Avionul de tip Airbus A321 al companiei aeriene ruse Kogalimavia, care avea la bord 217 pasageri şi şapte membri ai echipajului, s-a prăbuşit sâmbătă la scurt timp după decolarea din Sharm el-Sheikh, într-o zonă din Peninsula Sinai unde Egiptul se confruntă cu insurgenţa islamistă.

Deşi au apărut speculaţii că aeronava ar fi fost doborâtă de o rachetă, oficialii americani precizează că imaginile din satelit nu susţin această teorie.

Un oficial de rang înalt din domeniul apărării a declarat că un satelit american cu infraroşu a detectat o izbucnire de căldură în acelaşi loc şi timp cu prăbuşirea avionului rusesc. Potrivit oficialului, analiştii americani consideră că ar fi putut fi o explozie la bordul avionului, fie la rezervorul de combustibil, fie provocată de o bombă, dar nu există niciun indiciu că o rachetă sol-aer ar fi doborât aeronava. Acelaşi satelit cu infraroşu ar fi putut detecta o eventuală rachetă lansată de la sol.

Un alt oficial american din domeniul apărării a confirmat că imaginile din satelit au detectat o explozie în aer deasupra Peninsulei Sinai, în acelaşi moment. "Avionul s-a dezintegrat la altitudine foarte mare", când "a avut loc o explozie", a precizat oficialul, potrivit Mediafax.

La rândul său, şeful Direcţiei Naţionale de Informaţii din SUA, James Clapper, a declarat luni că nu există deocamdată "nicio dovadă directă privind o implicare teroristă" în prăbuşirea avionului.

Gruparea Stat Islamic în Egipt a afirmat sâmbătă pe Twitter că a doborât avionul, din cauza raidurilor ruse în Siria, însă informaţia nu a fost confirmată de Rusia, iar autorităţile egiptene susţin că niciun indiciu nu duce la concluzia că aeronava a fost doborâtă.

Deşi nordul Peninsulei Sinai este un bastion al aripii egiptene a grupării teroriste Stat Islamic, care a comis numeroase atentate împotriva forţelor de securitate, altitudinea mare la care se afla avionul când a pierdut contactul cu turnul de control face improbabilă ipoteza ca acesta să fi fost atins de o rachetă, potrivit experţilor.

Totuşi, un oficial rus a declarat că avionul s-a dezintegrat în aer, fragmente din epavă fiind împrăştiate pe o suprafaţă de 20 de kilometri pătraţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Prăbuşire avion EGIPT: Un satelit a detectat ceea ce pare a fi o explozie la bordul aeronavei