Antena Meniu Search
x

Premierul Poloniei crede că grupul Wagner va fi mai periculos sub comanda lui Putin. "Ameninţarea va fi mai mică sau mai mare? E o întrebare retorică"

Grupul de mercenari ruşi Wagner va fi şi mai periculos sub controlul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, după decesul încă neconfirmat oficial al liderului Evgheni Prigojin, a apreciat joi premierul polonez Mateusz Morawiecki, citat de Reuters.

de Redactia Observator

la 24.08.2023, 15:24

Premierul Poloniei crede că grupul Wagner va fi mai periculos sub comanda lui Putin. "Ameninţarea va fi mai mică sau mai mare? Pentru mine, este o întrebare retorică"
Premierul Poloniei crede că grupul Wagner va fi mai periculos sub comanda lui Putin. "Ameninţarea va fi mai mică sau mai mare? Pentru mine, este o întrebare retorică" - Profimedia Images

"Grupul Wagner ajunge sub conducerea lui Putin. Să îşi răspundă fiecare la întrebarea: ameninţarea va fi mai mică sau mai mare? Pentru mine, este o întrebare retorică", a spus Morawiecki într-o conferinţă de presă.

Declaraţiile premierului polonez au venit după ce, la două luni de la tentativa de lovitură de stat din Rusia, autorităţile ruse au anunţat moartea lui Evgheni Prigojin. Potrivit Autorităţii Aeronautice Civile a Rusiei, alături de Prigojin, în avionul care s-a prăbuşit se aflau alte nouă persoane, printre care şi secundul său la conducerea Wagner, Dmitri Uțkin. Între timp, comandouri de mercenari Wagner, care se aflau în Belarus, ar fi pornit deja în marş către Rusia, susțin ucrainenii.

Putin a ordonat "aproape sigur" asasinarea lui Evgheni Prigojin

Vladimir Putin a ordonat "aproape sigur" comandamentului militar rus să doboare avionul lui Evgheni Prigojin. Este puțin probabil ca ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, sau şeful Statului Major general al Armatei, generalul Valeri Gherasimov, să-l fi executat pe Prigojin fără ordinul lui Putin. Liderul de la Kremlin ar fi putut ajunge la concluzia că l-a separat suficient pe Prigojin de Wagner și că îl poate ucide fără a-l transforma într-un martir pentru mercenari, scrie Institutul pentru Studierea Războiului

Pe acelaşi subiect

Unii comandanți ai mercenarilor ar fi trădat Wagner pentru gruparea creată de FSB, PMC Iastrub, sugerând astfel că eforturile Kremlinului de a separa facțiunile Wagner de cele loiale lui Prigojin au reușit parțial. Potrivit unor surse interne, noua grupare afiliată Ministerului rus al Apărării a recrutat actual și fost personal Wagner, după ce au apărut rapoarte privind problemele financiare cu care se confrunta Prigojin. Este posibil ca Vladimir Putin să fi decis că membrii Wagner au ajuns într-un punct în care erau mai interesați de banii primiți de la Kremlin decât să rămână loiali lui Prigojin și, astfel, asasinarea lui s-ar putea produce fără complicații.

Ordinul, aproape sigur al lui Putin, ca armata rusă să doboare avionul lui Prigojin este probabil și o încercare publică de a-și reafirma dominația și de a se răzbuna pentru umilința pe care rebeliunea Grupului Wagner din 24 iunie i-a provocat-o liderului de la Kremlin, mai scrie ISW.

Presupusa ucidere a lui Prigojin pe 23 august, la două luni de la rebeliunea Wagner eșuată, ar putea fi doar o coincidență. deși acest lucru este puțin probabil, mai precizează sursa citată. În aceeași zi, Putin l-a revocat oficial din poziția de comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse pe generalul Serghei Surovikin, afiliat grupării Wagner și l-a înlocuit cu generalul colonel Viktor Afzalov. Confirmarea oficială a demiterii lui Surovikin în aceeași zi cu asasinarea lui Prigojin nu pare o coincidență. Kremlinul vrea, probabil, să trimită un mesaj clar că cei care au fost implicați în rebeliunea din 24 iunie au fost înlăturați.

Și președintele american sugerează că Vladimir Putin ar fi în spatele presupusei morți a liderului Wagner. Totodată, Joe Biden a afirmat că "nu este surprins" de incident. 

"Puţine lucruri se întâmplă în Rusia fără ca Putin să nu aibă de-a face", a adăugat liderul de la Casa Albă. "Am văzut ceea ce s-a raportat. Dacă acest lucru s-ar confirma, nu ar fi o surpriză pentru nimeni", a declarat anterior Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al executivului american.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Premierul Poloniei crede că grupul Wagner va fi mai periculos sub comanda lui Putin. "Ameninţarea va fi mai mică sau mai mare? E o întrebare retorică"