Antena Meniu Search
x

Ucrainenii anunţă că trupele Wagner au plecat spre Rusia să se răzbune pe Putin pentru moartea lui Prigojin. Rușii zic că e o intoxicare, nici Belarus nu confirmă

La două luni de la tentativa de lovitură de stat din Rusia, autorităţile ruse anunţă moartea lui Evgheni Prigojin. "Nu mă surprinde", a declarat preşedintele SUA Joe Biden, în timp ce Kremlinul nu a comentat până acum presupusa moarte a celui cunoscut pentru o vreme drept "bucătarul lui Putin". Potrivit Autorităţii Aeronautice Civile a Rusiei, alături de Prigojin, în avion se aflau alte nouă persoane, printre care şi secundul său la conducerea Wagner, Dmitri Uțkin. Între timp, comandouri de mercenari Wagner, care se aflau în Belarus, ar fi pornit deja în marş către Rusia, susțin ucrainenii.

de Redactia Observator

la 24.08.2023, 13:41

Ucrainenii anunţă că trupele Wagner au plecat spre Rusia să se răzbune pe Putin pentru moartea lui Prigojin. Rușii zic că e o intoxicare, nici Belarus nu confirmă
Ucrainenii anunţă că trupele Wagner au plecat spre Rusia să se răzbune pe Putin pentru moartea lui Prigojin. Rușii zic că e o intoxicare, nici Belarus nu confirmă

Mai multe imagini postate pe rețelele sociale surprind momentul în care avionul, cuprins de flăcări, cade necontrolat şi explodează la impactul cu solul. Înainte de prăbuşire, martorii spun că au auzit două zgomote puternice. Şi imediat După aceea, au văzut avionul în picaj. Noi imagini de la locul prăbușirii arată bucăți din avion care par să fi fost lovite de muniții precum cele lansate de rachetele antiaeriene, spun experţii militari. 

Coincidenţă sau nu, moartea lui Evgheni Prigojin are loc la două luni după ce cel poreclit "bucătarul lui Putin", a condus o rebeliune a mercenarilor Wagner împotriva conducerii militare ruse. Cu doar două zile înainte să moară, Prigojin publica un video în care sugera că se află în Africa, alături de mercenarii săi. Îmbrăcat în echipament de luptă, el spunea că gruparea sa îi va elibera pe africani.

În timp ce presa rusă anunţa moartea lui Prigojin, îmbrăcat la patru ace, Vladimir Putin a mers la un concert prin care au fost marcaţi 80 de ani de la victoria din Bătălia de la Kursk, din cel de-Al Doilea Război Mondial. Nu a spus nimic despre moartea celui care i-a fost aliat până nu demult.

Ucraina: Mercenarii Wagner au plecat în marş spre Rusia

Pe acelaşi subiect

Centrul Național de Rezistență din Ucraina, care face parte din Operațiunile Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a transmis miercuri seară după prăbuşirea avionului în care se afla Evgheni Prigojin că mercenarii Wagner au plecat în marş din Belarus spre Rusia pentru a se răzbuna cel mai probabil pe ceea ce ei consideră că este o asasinare ordonată de Kremlin

"În contextul morții probabile a teroristului Evgheni Prigojin, asociații săi formează coloane pentru a părăsi taberele din Ucraina. Potrivit rezistenței belaruse, în seara zilei de 23 august, o parte din taberele wagneriţilor (n.r. luptătorii Wagner) din Belarus au fost închise. Convoaiele se îndreaptă cel mai probabil în direcția graniței cu Federația Rusă, dar serviciile speciale ale Republicii Belarus încearcă să împiedice plecarea vehiculelor mercenarilor", transmite Centrul Național de Rezistență din Ucraina

Cu toate astea, canalul de Telegram Hajun Proiect Belarus, un proiect care monitorizează mișcarea trupelor ruse, a transmis joi că nu are dovezi despre o retragere a forțelor mercenare din baza lor principală din Belarus, tabăra din satul Tsel, districtul Osipovichi. În vecinătatea taberei aseară (n.r. pe 23 august) au fost semnalate pene de internet, mai transmite sursa citată.

Hajun Proiect Belarus mai precizează că, conform imaginilor din satelit de pe 15 august, în tabăra din satul Tsel a fost observată o ușoară creștere a numărului de echipamente. De asemenea, din 28 iulie până în 15 august (n.r. înaintea de prăbuşirea avionului lui Prigojin), aproximativ 35 de corturi din aproape 300 au fost demontate în tabără.

Şi canalele afiliate Kremlinului publică mesaje pe Telegram în care transmit că informaţiile despre comandourile de mercenari Wagner, care se aflau în Belarus şi care ar fi pornit deja în marş către Rusia sunt false. 

Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, a relatat că o filmare postată pe Telegram în care trei presupuşi membri Wagner anunţă că sunt gata de un nou marş spre Moscova este o intoxicare a ucrainenilor, cel mai probabil pentru a crea panică în spaţiul informaţional rusesc.

Între timp pe canalele de Telegram afiliate Grupării Wagner au început să circule mesaje de avertisment cu privire distribuirea de informaţii neverificate: "Solicităm mass-media și canalele prietenoase cu Wagner să nu publice date și mesaje neverificate cu privire la sfaturile comandanților Wagner și despre soarta lui Evgheni Prigojin. Suntem cu voi".

Asta nu înseamnă că unii membri sau fani ai Grupării Wagner nu sunt supăraţi. "Asasinarea lui Prigojin va avea consecințe catastrofale. Oamenii care au dat ordinul nu înțeleg deloc starea de spirit din armată și moralul" a scris pe Telegram Roman Sapunkov. "Să fie o lecție pentru toți. Întotdeauna trebuie să mergi până la capăt" este mesajul criptic postat de un alt canal afiliat Wagner, DSHRG Rusich.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii anunţă că trupele Wagner au plecat spre Rusia să se răzbune pe Putin pentru moartea lui Prigojin. Rușii zic că e o intoxicare, nici Belarus nu confirmă