Antena Meniu Search
x

Preşedintele Belarus, cu Kalaşnikov-ul în mână, în ziua în care 200 de mii de protestatari i-au cerut demisia

Preşedintele Belarus, Alexandr Lukaşenko, a fost filmat duminică seară purtând vestă antiglonţ şi ţinând în mână o armă de asalt Kalaşnikov. Scena a fost surprinsă în timp ce, la Minsk, o uriaşă mulţime de protestatari s-a adunat din nou pentru a-i cere demisia.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 24.08.2020, 00:53

Vezi și
  • 200 de mii de protestatari au manifestat la Minsk.
  • A fost a 15-a zi de proteste în Belarus.

Trei înregistrări video au fost postate duminică pe Telegram de agenţia de belarusă de stat Belta. Într-una dintre înregistrări, un elicopter aterizează, iar din el este văzut coborând preşedintele Alexandr Lukaşenko, purtând şapcă şi o vestă antiglonţ. În mâna dreaptă, el ţine o armă Kalaşnikov, care nu pare însă să aibă încărcător.

Într-un alt video, Lukaşenko e filmat tot cu arma din seria AK în mâna dreaptă, îndreptându-se către reşedinţa sa de lucru, Palatul Independenţei din Minsk. El este însoţit de 4 oameni înarmaţi.

„Nu este nimeni aici, nu e aşa?”, întreabă Lukaşenko.

O a treia înregistrare îl prezintă în aceeaşi costumaţie în timp ce se află în elicopter. Lukaşenko vorbeşte la telefon în timp ce pare să survoleze zonele în care se află protestatarii antiguvernamentali.

Protest cu 200 de mii de oameni

O mulţime uriaşă s-a strâns duminică la Minsk pentru a-i cere demisia. Oficial nu au fost furnizate cifre privind numărul manifestanţilor, dar estimările indică faptul că au fost circa 200 de mii, arată Sky News.

Amploarea protestului este fără precedent în Belarus. Protestatarii s-au adunat în Piaţa Independenţei din capitala ţării şi au pornit în marş pe străzi. Potrivit Chicago Tribune, ei s-au apropiat şi de reşedinţa lui Lukaşenko, dar au fost întâmpinaţi de cordoane poliţişti.

O filmare a agenţiei Associated Press arată momentul în care elicopterul cu Alexandr Lukaşenko survolează zona protestului şi se îndreaptă spre reşedinţa prezidenţială. Ulterior, masive dispozitive de scutieri pot fi văzute la palat, atunci când protestatarii s-au apropiat.

Manifestaţia de la Minsk s-a încheiat în cursul serii, odată cu venirea ploii. A fost a 15-a zi de proteste în Belarus, după alegerile prezidenţiale câştigate pe 9 august de Alexandr Lukaşenko, preşedinte de 26 de ani.

Conform datelor oficiale furnizate de regimul său, Lukaşenko a câştigat cu 80% din voturi, în timp ce contracandidata sa, Sviatlana Tsihanouskaya, o femeie de 37 de ani, ar fi luat doar 10% din voturi. Un val de proteste a izbucnit însă după alegeri, iar manifestanţii l-au acuzat pe Lukaşenko de fraudarea votului, pentru a obţine cel de-al şaselea mandat. Protestele s-au extins cu rapiditate în mai multe oraşe ale ţării şi au o amploare fără precedent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Preşedintele Belarus, cu Kalaşnikov-ul în mână, în ziua în care 200 de mii de protestatari i-au cerut demisia