Antena Meniu Search
x

Video Prima reacţie a Kremlinului, după ce oamenii adunaţi să-i aducă un ultim omagiu lui Alexei Navalnîi au scandat împotriva lui Vladimir Putin

Alexei Navalnîi, cel mai mare critic al lui Vladimir Putin din ultimii ani, a fost înmormântat astăzi la Moscova. Mii de oameni s-au adunat la biserică pentru a-i aduce un ultim omagiu şi au scandat împotriva preşedintelui rus. Asta deşi poliţiştii au ridicat bariere, iar Kremlinul a ameninţat cu arestarea celor prezenţi.  

de Redactia Observator

la 01.03.2024, 20:12

Vezi și

Mii de ruşi s-au adunat de la primele ore în faţa Bisericii Maica Domnului din cartierul Mariino din Moscova. Doar trei sute dintre ei au fost însă primiţi în lăcaşul de cult, alături de părinţii fostului disident. Afară, cozile s-au întins pe un kilometru. Soţia şi cei doi copii ai lui Alexei Navalnîi nu au venit în Rusia pentru înmormântare. Pe reţelele de socializare, Iulia Navalnaia i-a mulţumit soţului ei pentru 26 de ani de fericire absolută. După moartea disidentului, ea a promis să îi ducă lupta mai departe.

Prima reacţie venită de la Kremlin

"Soţul meu nu va vedea niciodată cum va arăta Rusia viitorului, cea frumoasă. Dar noi trebuie să o vedem", a declarat Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi. Ca să intimideze mulţimea, poliţiştii au montat garduri de fier în jurul bisericii, iar lunetiştii au supravegheat totul de pe acoperişuri. Ambasadorii din Franţa, Germania şi Statele Unite au depus şi ei flori. Ceremonia a durat mai puţin de o oră, apoi miile de oameni au plecat în marş spre cimitirul Borisovki. Un semn de sfidare la adresa Kremlinului.  

"Toate adunările neautorizate vor încălca legea. Deci cei care vor participa vor fi trași la răspundere în conformitate cu legea în vigoare", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Sicriul lui Navalnîi a fost coborât în pământ pe melodia My Way a lui Frank Sinatra şi pe coloana sonoră din Terminator 2, filmul favorit al disidentului. În timpul înmormântării, Putin a prezidat o şedinţă a Consiliului de Securitate.

Alexei Navalnîi este numele pe care preşedintele rus nu l-a rostit niciodată public. Opozantul său a organizat în ultimii zece ani cele mai mari proteste şi a condus mai multe investigaţii independente care demascau corupţia din jurul Kremlinului. Pentru îndrăzneala sa a fost arestat în repetate rânduri, iar în 2020 a fost otrăvit cu noviciok. A petrecut ultimii 3 ani în cele mai dure închisori din Rusia, după ce a fost condamnat la peste 30 de ani de închisoare pentru acuzaţii de fraudă sau extremism. Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie într-o colonie penitenciar situată dincolo de cercul polar. El s-a prăbuşit la pământ după o plimbare de mai multe ore la temperaturi de -20 de grade Celsius.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 12 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Prima reacţie a Kremlinului, după ce oamenii adunaţi să-i aducă un ultim omagiu lui Alexei Navalnîi au scandat împotriva lui Vladimir Putin