Antena Meniu Search
x

Prima zi de şcoală în ţările afectate de pandemie

Din Statele Unite până în Europa şi China, milioane de copii au auzit sunetul clopoţelului pentru prima dată în jumătate de an. Începutul anului şcolar nu este echivalent cu revenirea la normalitate. Distanţare, măşti, bănci individuale, în noul an elevii trebuie să înveţe şi lecţia responsablităţii.

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 03.09.2020, 14:24

Noul an şcolar a început în mai multe ţări afectate de pandemie Vezi și
  • Spania sancţionează părinţii care nu aduc la şcoală copiii.
  • OMS recomandă prudenţă la redeschiderea şcolilor.

Cu dezinfectantul în ghiozdan, 12 milioane de elevi au revenit în bănci în Franţa. Masca este obligatorie aici doar pentru copiii peste 11 ani. Gloria nu se numără printre ei aşa că s-a bucurat nestingherită de revederea colegilor. 

(Mama Gloriei): Te-ai bucurat să îţi vezi colegii?

(Gloria): Da, foarte mult!

(Mama Gloriei): De când nu i-ai mai văzut?

(Gloria): De 6 luni.

(Mama Gloriei): Masca, ceva, a trebuit să purtaţi?

(Gloria): Nu!

(Mama Gloriei): Şi în bancă?

(Gloria): La fel!

În cazul celor mai mici, învăţătorii se tem că masca va fi o barieră de comunicare aşa că vor acorda mai multă atenţie celorlalte reguli de igienă. 

Cecile Cluchier, educatoare din Franţa: Imediat după ce intră contact unul cu altul, înainte şi după joacă, vom avea grijă să se spele pe mâini. Dar să nu ne păcălim singuri! Ştim că la 25 de copii, nu vom putea să îi supraveghem pe fiecare în parte, mereu. 

În Belgia, teama de ce aduce noul an s-a citit în ochii părinţilor. Belgia  s-a numărat printre ţările cu cea mai mare rată de mortalitate în pandemie. 

Autorităţile dau însă asigurări că ce a fost mai rău a trecut. Chiar Prinţesa Eleonore, fiica Regelui Philipe şi a reginei Mathilde, a revenit la şcoală. 

Şcolile se deschid treptat dar cu reguli severe şi în Marea Britanie. Glumele neinspirate despre COVID vor fi sancţionate cu suspendarea. În Spania vor fi sancţionaţi părinţii, dacă nu îşi aduc copiii la cursuri. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă însă prudenţă la redeschiderea şcolilor, mai ales acolo unde răspândirea virusului nu este controlată. 

Tedros Ghebreyesus, directorul OMS: Nicio ţară nu poate, pur şi simplu, să pretindă că pandemia a luat sfârşit. Redeschiderea fără să existe control (n.r. - asupra răspândirii virusului) este o reţetă pentru dezastru!

Între temeri şi reguli de siguranţă, viaţa copiilor revine la normal în întreaga lume. Şcolile s-au redeschis şi în punctul zero al pandemiei, Wuhan. 1 milion 400 de mii de copii au revenit la ore în cele 2 mii 800 de grădiniţe, şcoli primare şi licee din oraş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Prima zi de şcoală în ţările afectate de pandemie