Antena Meniu Search
x

Putin a provocat atât de multă durere încât americanii au capitulat. Momentul schimbului între Viktor Bout şi Brittney Griner pe un aeroport în EAU

Ruşii jubilează că Vladimir Putin a câştigat în faţa lui Joe Biden schimbul între baschetbalista americană Brittney Griner condamnată pentru o infracţiune minoră în Rusia şi faimosul traficant de arme Viktor Bout, care ar avea legături cu cu serviciile de informații ruseşti.

de Redactia Observator

la 09.12.2022, 13:37

Vezi și

Schimbul între Viktor Bout şi Brittney Griner a avut loc ca-n filme pe un aeroport din Emiratele Arabe Unite. Presa de stat rusă a filmat momentul în care cei doi coboară din avioane şi sunt conduşi pe pista aeroportului. Potrivit Reuters, preşedintele Emiratelor Arabe Unite şi prinţul moştenitor saudit au intermediat înţelegerea între Casa Albă şi Kremlin. 

Griner a sosit în capitala Emiratelor, Abu Dhabi, la bordul unui avion privat de la Moscova după ce a fost pusă în libertate de către autorităţile ruse, iar cetăţeanul rus Viktor Bout, un fost dealer de arme, a ajuns de la Washington, cu un alt avion privat, după ce a fost eliberat de autorităţile americane.

Cine a intermediat înţelegerea dintre ruşi şi americani

Pe acelaşi subiect

Şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan a fost în vizită în Rusia în luna octombrie, când Putin i-a oferit haina sa pentru a nu îngheța de frig la Sankt Petersburg. Unele voci susţin că atunci s-a netezit înţelegerea. Este o victorie diplomatică pentru EAU după cea obţinută de Arabia Saudită în septembrie când a mediat eliberarea a 215 militari ucraineni, inclusiv lideri Azov, contra 55 de prizonieri ruşi, inclusiv fostul deputat Viktor Medvedciuk.

Arabia Saudită şi EAU, aliaţi tradiţionali ai SUA, sunt şi membri ai alianţei OPEC+ a ţărilor producătoare de petrol, din care face parte şi Rusia, şi au rezistat presiunii occidentale de a izola Moscova în urma invaziei ruse în Ucraina.

Medierea reflectă eforturile de a arăta că legăturile lor cu Rusia sunt şi în beneficiul Washingtonului, care a acuzat producătorii de petrol din Golf că se plasează de partea Rusiei atunci când OPEC+ a convenit în octombrie să reducă producţia, în pofida obiecţiilor Statelor Unite, notează Reuters.

Cum a obţinut Putin eliberarea lui Viktor Bout

Președintele rus a făcut lucrurile atât de dureroase pentru SUA încât Washingtonul a capitulat și a predat un traficant de arme condamnat. Poate funcționa aceeași tactică în războiul din Ucraina? se întrebă într-o analiză jurnaliştii publicaţiei americane The New York Times. Vladimir Putin vrea să conducă războiul în Ucraina în același mod în care a asigurat joi eliberarea unui mare traficant de arme rus: adică să provoace atât de multă durere guvernelor occidentale încât, în cele din urmă, ajung la o înțelegere cu el. 

Kremlinul a făcut eforturi de mai bine de un deceniu pentru ca Viktor Bout, condamnat în 2011 pentru conspirație la uciderea unor americani, să fie eliberat din închisoare. Însă abia anul acesta, după arestarea jucătoarei de baschet Brittney Griner pe un aeroport din Moscova, Putin a găsit pârghia ca să obţină ce vrea.

Susţinătorii pro-Kremlin au sărbătorit eliberarea lui Bout ca pe o victorie şi un semn că indiferent de cât de mult doresc să pedepsească Rusia pentru războiul din Ucraina, Statele Unite vor veni în continuare la masa negocierilor când sunt în joc interese cheie americane. Rusia a negociat dintr-o "poziție de forță, tovarăși", a postat pe Telegram Maria Butina, în prezent membră a Parlamentului rus, dar care a fost închisă într-o închisoare americană.

Strategia actuală a lui Putin în Ucraina, după eșecurilor repetate ale armatei sale, aminteşte de strategia care l-a adus în cele din urmă pe Bout înapoi la Moscova. Bombardează infrastructura energetică şi ia ostatici milioane de oameni în timp ce încearcă să distrugă spiritul țării.

Tactica amenință Uniunea Europeană cu un nou val de refugiați, iar Putin a mai folosit o pârghie cunoscută: sufocarea exporturilor de gaze. Putin pariază că Occidentul, chiar și după ce a arătat mult mai multă unitate în ajutarea Ucrainei decât s-a aşteptat liderul rus, va obosi în cele din urmă de luptă și de efectele economice negative.

Nu există nicio garanție că această strategie va funcționa. Deși președintele Biden a cedat în acest caz, nu a arătat niciun semn că SUA vor retrage sprijinul Ucrainei. Aliații europeni, deși se confruntă cu presiuni politice și economice interne pentru a face un compromis cu Rusia, au rămas şi ei uniţi. 

În fața acestei solidarități occidentale, Putin a semnalat în mod repetat săptămâna aceasta că este dispus să continue să lupte, în ciuda retragerilor jenante de pe front, a victimelor rusești estimate de americani la peste 100.000 de morţi și a sancțiunilor din ce în ce mai extinse ale Occidentului. Miercuri, Putin a avertizat că războiul "ar putea fi un proces îndelungat". 

Iar la o ceremonie de premiere a soldaților, de la Kremlin de joi, Putin a insistat - în mod fals - că guvernul Ucrainei este cel care comite un "genocid" şi a oferit semne că atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina vor continua. "Dacă facem cea mai mică mișcare pentru a răspunde, apare zgomot și scandal în întreg universul. Acest lucru nu ne va împiedica să ne îndeplinim misiunile de luptă" a spus Putin cu paharul de șampanie în mână. 

Putin nu a comentat schimbul de prizonieri. Dar, în contextul războiului din Ucraina, a existat o nuanță clară pentro ruşii care ţipă victorie: pentru susținători, Putin este în continuare cel care obţine acorduri și este gata să negocieze atâta timp cât Occidentul nu îi blochează obiectivul de a trage Ucraina în sfera lui de influenţă și de a acapara o parte din teritoriul ei. "A semnalat că este gata să negocieze. Dar transmite Occidentului că Ucraina este a noastră", a comentat Tatiana Stanovaya, analist politic.

"Stilul de negociere rusesc este că te lovesc în față și apoi te întreabă dacă vrei să negociezi", a comentat Jeremy Shapiro, un fost oficial al Departamentului de Stat din SUA. "Americanii au răspuns la asta spunând: "Știi, tocmai ne-ai lovit cu pumnul în față, e clar că nu vrei să negociezi"."

Cu toate acestea, anumite negocieri între ruşi şi americani au continuat chiar dacă atacurile Rusiei cu rachete în Ucraina s-au înmulţit. Discuțiile au avut binecuvântarea lui Putin, în ciuda criticilor din partea celor mai mari susținători ai războiului său. Bloggerii rusi pro-război s-au înfuriat în septembrie, când Putin a fost de acord cu un schimb de prizonieri: comandanții batalionului Azov contra politicianului ucrainean Viktor Medvedciuk, aliat al lui Putin. Alţii au criticat faptul că Putin a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, spunând că este o concesie nejustificată.

Apoi au fost discuțiile despre Bout și Griner. La suprafață, schimbul pare inegal, având în vedere diferența mare în severitatea infracțiunilor lor: unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme din lume și o vedetă americană de baschet reținută pentru că a călătorit cu rezerve de vapping care conțin ulei de canabis.  Biden a arătat că este pregătit să investească un capital politic major eliberând-o pe Griner, în timp ce Kremlinul dorea de mult eliberarea lui Bout.

"Știm că au fost făcute în trecut încercări de a-l ajuta pe Bout. El a devenit și o figură simbolică pentru Kremlin", a declarat Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale din Rusia, o organizație apropiată guvernului rus.  

Viktor Bout a devenit faimos printre oficialii americani de informații, câștigând porecla de "Negustorul de morte". A fost arestat după o operațiune secretă în Bangkok în 2008. Procurorii americani au spus că a fost de acord să vândă arme antiaeriene unor informatori care s-au prezentau ca fiind cumpărători de arme pentru Forțele Armate Revoluționare Columbiene sau FARC.

De ce poate fi periculoasă eliberarea lui Viktor Bout 

Unii analiști cred că Bout are legături cu serviciile de informații ale Rusiei. Ele nu au fost confirmate public, dar ar putea explica de ce Putin, fost ofiţer KGB, a făcut asemenea eforturi pentru eliberarea sa. "Dacă ar fi fost doar un traficant de arme, este greu de înțeles de ce a fost o astfel de prioritate pentru statul rus”, a declarat Mark Galeotti, profesor universitar şi expert în spaţiul rusesc. 

Asta înseamnă că decizia SUA de a-l elibera pe Viktor Bout, probabil cel mai importat rus arestat de americani, a reprezentat un compromis semnificativ. A fost amplificat de faptul că Statele Unite au acceptat schimbul, chiar dacă Rusia a refuzat să-l elibereze și pe Paul Whelan, un fost puşcaş marin pe care administrația Biden îl consideră un ostatic politic.

Unii analiști consideră că decizia de a-l elibera pe Bout prezintă riscuri, deoarece l-ar putea încuraja pe Putin să ia noi ostatici și arată că strategia lui de a provoca durere și de a obţine concesii continuă să dea roade. Andrei Soldatov, un jurnalist rus specializat în serviciile de securitate, s-a declarat îngrijorat de precedentul creat de Washington care a fost de acord să schimbe un traficant notoriu de arme pentru o baschetbalistă care a comis o infracțiune minoră.

"În vremea Războiului Rece, era mereu un profesionist contra altuia, un spion contra altuia", a spus el. Dacă guvernul american se confruntă cu solicitări din partea cetăţenilor pentru a aduce acasă un ostatic, guvernul rus poate ignora complet asta, a spus el. Acum, Moscova poate pur și simplu să captureze pe cineva cunoscut în SUA,  un atlet, un sportiv", a spus el. Revolta publică din SUA "face această poziție mult mai avantajoasă în ceea ce privește acest tip de negocieri". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Putin a provocat atât de multă durere încât americanii au capitulat. Momentul schimbului între Viktor Bout şi Brittney Griner pe un aeroport în EAU