"Putin le-a arătat tuturor spionilor că este tatăl lor." De ce este o victorie pentru Rusia schimbul istoric de deţinuţi cu Occidentul
Cel mai mare schimb de deţinuţi dintre Rusia şi Occident de la încheierea Războiului Rece este un motiv de sărbătoare pentru americani, dar şi rușii pot număra o victorie, arată o analiză CNN. Într-un gest rar făcut de Vladimir Putin, cunoscut că nu aşteaptă pe nimeni la aeroport, liderul de la Kremlin i-a aşteptat pe agenţii GRU (agenția de informații militare externe), inclusiv un asasin, spionii şi hackerii ruşi cu covorul roşu, garda militară şi îmbrăţişări. Le-a promis tuturor premii de stat.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Schimbul istoric între Statele Unite şi Rusia, cel mai mare de la încheierea Războuiului Rece, a implicat 16 deţinuţi din închisorile ruseşti, printre care şi jurnalistul american Evan Gershkovich, care au fost schimbaţi cu 8 deţinuţi ruşi întemniţaţi pe teritoriile NATO.
Unul dintre ruşii eliberaţi este Vadim Krasikov, mecernar şi colonel de rang înalt al serviciilor secrete ruse, închis în Germania pentru crimă. A fost una dintre principalele condiţii impuse de Kremlin pentru a se ajunge la acest acord.
"Putin le-a arătat tuturor spionilor săi că este tatăl lor"
Potrivit Der Spiegel, transferul de joi este rezultatul mai multor luni de negocieri între serviciile secrete germane (BND), CIA, guvernul american şi Kremlin. O scenă care a făcut ocolul Rusiei îl arată pe Vladimir Putin îmbrăţişându-l la scara avionului pe Krasikov, care poartă o şapcă pe cap şi hanorac Adidas.
- Putin l-a întâmpinat la aeroport cu îmbrățișări și covor roșu pe asasinul Vadim Krasikov, eliberat de Germania
- Deţinuţi politici versus asasinul pe bicicletă, spioni, agenţi GRU şi hackeri. Cine sunt cei 24 de deţinuţi...
- Rusia îi eliberează pe Evan Gershkovich și Paul Whelan. Schimb major de deţinuţi cu Occidentul
- Cel puţin şapte deținuți politici ruşi mutaţi misterios din închisori. Kremlinul ar pregăti un schimb cu...
Schimbul de 24 de deţinuţi (plus doi minori ruşi, cel mai probabil copiii cuplului de spioni arestaţi în Slovenia) i-a oferit lui Vladimir Putin şansa de a transmite spionilor şi agenţilor ruşi un mesaj clar, că "dacă lucrezi pentru Rusia, vei fi în cele din urmă protejat şi recompensat și, dacă ne trădezi, nu te vom ierta", explică CNN.
Deşi printre cei 8 deţinuţi repatriaţi se numără hackeri şi spioni condamnați, cel mai mare premiu pentru Rusia a fost obţinerea eliberării lui Vadim Krasikov, un asasin condamnat a cărui întoarcere a fost cerută public de Vladimir Putin. "Putin le-a arătat tuturor spionilor săi, ucigașilor și altor persoane pe care le folosește în străinătate, că este ca tatăl lor. Este important pentru că le asigură loialitatea", a declarat pentru AP Abbas Galyamov, un politolog rus aflat acum în exil.
Krasikov a fost condamnat de un tribunal german pentru uciderea lui Zelimkhan Khangoshvili, un cecen de naționalitate georgiană, într-un parc din Berlin, în 2019. Într-un interviu din februarie cu Tucker Carlson, Putin a numit asasinarea lui Khangoshvili drept un "serviciu public" adus Rusiei şi l-a descries pe Krasikov drept "un om care, din patriotism, a eliminat un bandit".
Krasikov trebuia schimbat iniţial cu Navalnîi
Potrivit unor rapoarte, Vladimir Putin era dispus "să plătească" eliberarea lui Krasikov din Germania cu cea a opozantului rus Aleksei Navalnîi, înainte ca acesta să moară în închisoare pe 16 februarie. Negocierile privind schimbul de deţinuţi între Rusia și Occident s-au derulat de câțiva ani, prin diferite canale și într-o varietate de formate.
La începutul lui 2022, a fost propus un schimb comun de prizonieri cu SUA și Germania. Personajul cheie din Occident era Vadim Krasikov, în timp ce personajul cheie din tabăra rusă era Aleksei Navalnîi. După moartea lui Navalnîi, un nume care a cântărit greu, Moscova a fost nevoită să mărească numărul de "oameni daţi la schimb". Kremlinul avea nevoie de o monedă de schimb cu care serviciile germane de informații să fie de acord.
Alexander Lukașenko i-a dat o astfel de persoană lui Vladimir Putin zilele trecute: Rico Krieger, fost medic al Crucii Roșii Germane, reținut în Belarus în octombrie 2023 şi condamnat la moarte pentru terorism, extremism, spionaj şi mercenariat. Krieger a fost graţiat pe 30 iulie 2024. Eliberarea lui Krasikov a generat scandal şi controverse în Germania.
Putin: Toți veți primi premii de stat
Putin a călătorit personal la aeroportul Vnukovo din Moscova pentru a-i primi pe spionii şi agenţii GRU. Întâlnirea a fost transmisă în direct de televiziunea de stat. Liderul de rus le-a întins covorul rus şi i-a aşteptat cu garda de onoare, flori şi îmbrăţişări.
"În primul rând, vreau să îi felicit pe toți pentru întoarcerea în patria voastră", le-a spus președintele rus ulterior la un pahar de şampanie. "Celor care sunt implicați în serviciul militar, vreau să vă mulțumesc pentru că ați rămas loiali jurământului, datoriei și patriei voastre, care nu v-a uitat nici măcar un minut. Toți veți primi premii de stat", le-a promis Putin.
Joe Biden a declarat că schimbul a fost "un succes diplomatic" şi a mulţumit aliaţilor Washingtonului pentru "deciziile lor îndrăzneţe şi curajoase", dar unele voci au reproşat Casei Albe că a negociat eliberarea unor spioni, criminali şi hackeri contra unor deţinuţi politici. "Acest lucru nu ar fi fost posibil fără aliaţii noştri", a spus Biden, adăugând: "Ziua de astăzi este un exemplu puternic al motivului pentru care este vital să avem prieteni în această lume".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰