Antena Meniu Search
x

Procuratura turcă vrea să închidă dosarul Khashoggi şi să îl trimită Arabiei Saudite

Procuratura din metropola turcă Istanbul a cerut închiderea dosarului privind asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018, în consulatul ţării sale, informează joi presa turcă preluată de AFP.

de Redactia Observator

la 31.03.2022, 14:45

Procuratura turcă vrea să închidă dosarul Khashoggi şi să îl trimită Arabiei Saudite
- Reuters

Agenţia de presă DHA transmite că procurorul a arătat că "dosarul trenează deoarece ordinele instanţei nu pot fi executate, acuzaţii fiind cetăţeni străini".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Logodnica lui Khashoggi a confirmat pe Twitter cererea procurorului. "La audierea de astăzi (...) procurorul a cerut, în conformitate cu solicitarea saudită, transferul dosarului în Arabia Saudită şi finalizarea acestuia în Turcia", a scris Hatice Cengiz.

Într-un dialog cu AFP la sfârşitul lui februarie, ea implorase Turcia să "insiste să se facă dreptate" şi să nu renunţe pe considerentul apropierii faţă de guvernul de la Riad.

Pe acelaşi subiect

Khashoggi a fost ucis şi dezmembrat, conform unor indicii, în 2 octombrie 2018, în consulatul din Istanbul al Arabiei Saudite. Procesul celor 26 de cetăţeni saudiţi acuzaţi de crimă a început în contumacie (în lipsă, n.red.), în iulie 2020.

Jurnalistul, asasinat în consulatul Arabiei Saudite din Instanbul

Colaborator al cotidianului american Washington Post şi contestatar al puterii familiei regale saudite, jurnalistul a fost asasinat la vârsta de 59 de ani, când a intrat în reprezentanţa diplomatică pentru a obţine un act, susţine Turcia.

Crima a afectat relaţiile între Turcia şi Arabia Saudită, state cu populaţie majoritar musulmană sunnită. De câteva luni însă, guvernul de la Ankara, confruntat cu cea mai ridicată inflaţie din ultimii 20 de ani, încearcă să strângă relaţiile bilaterale. În ianuarie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că urmează să facă în curând o vizită la Riad, însă evenimentul nu a avut loc până acum.

În decembrie anul trecut, Erdogan afirmase că intenţionează să reia legăturile cu toate ţările din Golf.

Relaţiile turco-saudite s-au deteriorat în 2017, în contextul blocadei împotriva Qatarului, aliat apropiat al Turciei. Iniţiativa embargoului a aparţinut Arabiei Saudite şi a fost urmată de Emiratele Arabe Unite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Procuratura turcă vrea să închidă dosarul Khashoggi şi să îl trimită Arabiei Saudite