Propagandiștii ruși, chinezi și jihadiști, "superfanii lui Elon Musk", îi cer miliardarului să le ridice restricțiile pe Twitter
După ce i-au mulțumit lui Elon Musk pentru remarcile privind soluționarea războiului din Ucraina și a tensiunilor China – Taiwan, mai mulți oficiali și jurnaliști chinezi și ruși, cărora li s-au alăturat inclusiv jihadiști ISIS, îi cer miliardarului american să elimine restricțiile de pe Twitter, potrivit Politico. Cel mai bogat om din lume a cumpărat platforma socială pe suma de 44 miliarde de euro.
Până acum, cererile lor au rămas fără răspuns. Însă solicitările repetate, inclusiv din partea unor personalități importante precum Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, fac parte din eforturile acestor persoane de a folosi "era Musk" ca o șansă de a reveni pe Twitter.
Grupurile de extremă dreaptă din Occident consideră că preluarea Twitter de către Elon Musk reprezintă un semnal că pot posta online conținut ilegal, plin de ură, fără să întâmpine prea multă rezistență.
Acum, conturile de Twitter susținute de Moscova și Berlin au preluat același discurs privind libertatea de exprimare, cerând platformei să ridice restricțiile și să elimine etichetele care identifică aceste conturi ca având legătură cu autoritățile ruse și chineze. “Ei fac asta pentru a se alătura comunității de dreapta care pune presiune pe Musk”, a declarat Felix Kartte, consilier senior la Reset, un grup de lobby pentru tehnologie responsabilă „Fac presiuni pentru că toți ceilalți fac presiuni asupra lui Musk”.
Propagandiștii Moscovei, Beijingului și ISIS vor să revină pe Twitter
Cererile privind revenirea pe Twitter a propagandiștilor Moscovei, Beijingului și ISIS vin într-o perioadă în care platforma trece printr-o schimbare fundamentală sub conducerea lui Musk. Miliardarul născut în Africa de Sud a concediat vineri jumătate din angajații companiei.
După ce forțele lui Vladimir Putin au invadat Ucraina, Uniunea Europeană a impus sancțiuni care interzic conținutul publicațiilor Russia Today și Sputnik, o decizie care a forțat Twitter să adopte propriile restricții, pe care le-a extins dincolo de granițele blocului comunitar. Acum, personalități de rang înalt de la RT – și oficialii de la Kremlin – îi cer lui Musk să ridice aceste restricții.
Margarita Simonyan, redactorul-șef al RT, și alți jurnaliști ai publicației, i-au trimis mesaje lui Musk pentru a-i cere să pună capăt așa-ziselor restricții. „Elon, dacă tot ești pentru libertatea de exprimare, ce-ar fi să elimini interdicția împotriva conturilor RT și Sputnik și interdicția mascată împotriva mea?”, a scris Simonyan pe Twitter.
George Galloway, un fost politician britanic care acum găzduiește o emisiune pe RT, i-a cerut lui Musk să elimine eticheta „Presă afiliată statului Rusiei” care fusese pusă contului său.
Și mai multe voci susținute de Beijing s-au alăturat acestui val. În timp ce China blochează Twitter pe plan intern, oficialii țării și mass-media de stat au folosit în mod repetat platforma pentru a răspândi propagandă și a ataca alți utilizatori care critică Partidul Comunist Chinez.
În august 2020, Twitter a început să eticheteze aceste conturi ca fiind afiliate statului chinez și, de atunci, a existat o scădere semnificativă privind vizibilitatea acestor conturi, potrivit unei analize a China Media Project, un grup de cercetare de la Universitatea din Hong Kong.
De când Musk a cumpărat Twitter, oficialii chinezi și jurnaliștii susținuți de stat l-au îndemnat să-și respecte valorile și să „elimine toate acele politici discriminatorii McCarthy-iste” pentru conturile chineze, potrivit unei postări pe Twitter a lui Chen Weihua, șeful biroului european al ziarului de stat China Daily.
Reacția Twitter
Nu doar guvernele autoritare fac apel la Elon Musk, ci și susținătorii ISIS fac, de asemenea, eforturi pentru a reveni pe Twitter. O creștere considerabilă a conturilor affiliate ISIS a fost observată chiar cu 11 zile înainte ca Elon Musk să definitiveze achiziția.
Yoel Roth, șeful de securitate și integritate al Twitter, a declarat că politicile companiei față de conținutul instigator la ură și așa-zișii troli online nu s-au schimbat după preluarea platformei de către Elon Musk. „Capacitățile de moderare” ale Twitter nu au fost afectate de recentele disponibilizări, a adăugat Roth.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰