Antena Meniu Search
x

Video Proteste masive în Columbia împotriva măsurilor luate de Guvernul lui Iván Duque. Bilanţul: Cel puţin 19 morţi şi sute de răniţi în şapte zile

Peste 19 persoane, inclusiv un băiat de 11 ani, au fost uciși în ultimele șapte zile de poliție și armată în timpul protestelor anti-guvernamentale din Columbia. ONU şi reprezentanţii de la Bruxelles au criticat aspru modul în care autorităţile au reacţionat.

de Mihaela Uretu

la 05.05.2021, 19:17

Vezi și
  • 7 zile de proteste violente in Columbia
  • Cel puţin 19 oameni şi-au pierdut viaţa şi câteva sute de oameni au fost răniţi
  • ONU şi reprezentanţii de la Bruxelles au reacţionat dur

Peste 19 protestari au decedat şi alte câteva sute au fost grav rănite, în urma protestelor ce au avut loc în ultimele zile în Columbia. 

De partea cealaltă, cel puţin 330 de poliţişti au fost răniţi în violenţe, a afirmat ministrul columbian de interne Daniel Palacios. Şi au fost arestaţi sute de suspecţi.

Protestele au început acum mai bine de o săptămână în Bogota pentru a se opune reformei fiscale, propuse de către Guvernul lui Iván Duque. 

În capitala columbiană, Bogota, dar şi în Cali, autoturisme şi autobuze au fost atacate, iar mai multe staţii de autobuz au fost vandalizate. Cea mai afectată zonă a fost regiunea Cali, acolo unde s-au înregistrat şi cele mai multe decese. 

Pe acelaşi subiect

Decese au fost înregistrate şi în alte zone ale ţării precum Tolima, Perire, Soacha, Cundinamarca, Ibagué şi Risaralda.

Columbia se confruntă cu cea mai gravă criza economică în ultimii 50 de ani, înregistrând o scădere a Produsului Intern Brut cu 6,8% în 2020 şi un şomaj oficial de 16,8% în martie.

Pe data de 15 aprilie Guvernul prezentase Parlamentului proiectul său de reformă fiscală vizând creşterea veniturilor statului la nivelul a 6,3 miliarde de dolari suplimentari între 2022 şi 2031, pentru a finanţa cheltuielile publice ale Columbiei. 

În încercarea de a combate criza economică cauzată de pandemia de coronavirus, preşedintele columbian a anunţat că va reduce şi salariile columbienilor, lucru care i-a nemulţumit şi mai tare pe cetăţenii acestei ţări.

Duminică, Preşedintele Duque a propus retragerea proiectului său iniţial pentru a redacta un nou text, suprimând principalele puncte contestate: creşterea TVA-ului la bunuri şi servicii, precum şi extinderea bazei de impozitare a veniturilor.

Nici interdicţia impusă de justiţie şi nici pandemia nu i-au descurajat pe manifestanţi să protesteze împotriva controversatei reforme. Mai mult, columbienii au informat astăzi că protestele împotriva Guvernului continuă, însă sunt deschişi dialogului. 

Uniunea Europeanu, ONU, dar şi diferite organizaţii non-guvernamentale au  reacţionat în ceea ce priveşte criza columbiană şi au criticat aspru modul în care poliţia s-a comportat cu protestatarii.

Reprezentaţii de la Bruxelles au cerut autorităţilor columbiene să ia măsuri imediate împotriva actelor de violenţă petrecute în ultimele zile. 

ONU şi reprezentanţii de la Bruxelles au reacţionat dur

În urma evenimentelor din ultimele zile, mai multe persoane publice din Columbia, dar şi din alte ţări din America şi America Latină au reacţionat dur la adresa autorităţilor columbiene. 

Şi Shakira a transmis un mesaj prin intermediul reţelelor de socializare. Născută în orașul Barranquilla din departamentul Atlántico, cântăreața columbiană a reacționat după tragediile din țara sa natală. Ea a criticat dur reacția autorităților.

„Este inacceptabil ca o mamă să-și piardă singurul copil din cauza brutalității. Și că alte 18 persoane și-au pierdut viața într-un protest pașnic. Gloanțele nu vor putea niciodată reducă la tăcere vocea celui care suferă. Și este esențial să nu fim surzi la strigătul alor noştri. Cer guvernului țării mele să ia măsuri urgente, să oprească acum încălcarea drepturilor omului și să restabilească valoarea vieții umane deasupra oricărui interes politic,” a scris celebra artistă.

Potrivit presei din străinătate protestele împotriva politicilor economice şi sociale ale preşedintelui Columbiei, Iván Duque, au început încă din noiembrie 2019. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Proteste masive în Columbia împotriva măsurilor luate de Guvernul lui Iván Duque. Bilanţul: Cel puţin 19 morţi şi sute de răniţi în şapte zile