Antena Meniu Search
x

Putin a dat afară 8 generali din armata rusă. Moscova "schimbă tactica" după ce planul de a ocupa rapid Ucraina a eşuat

Au trecut mai bine de două săptămâni de la invadarea Ucrainei, dar socotelile de la Kremlin nu s-au potrivit cu realitatea. Consiliul de Securitate şi Apărare de la Kiev susţine că Rusia "schimbă tactica", după ce planul lui Putin de a ocupa ţara în câteva zile a "eşuat". Operaţiunea iniţială nu a avut sorţi de izbândă, iar drept urmare, Rusia ar fi concediat opt generali.

de Redactia Observator

la 10.03.2022, 17:18

Ucraina anunţă că Putin "schimbă tactica"
Ucraina anunţă că Putin "schimbă tactica" - Shutterstock

Consiliul de Securitate şi Apărare din Ucraina a declarat că Rusia "schimbă tactica", după ce planul preşedintelui Vladimir Putin, de a ocupa ţara în 2-3 zile, a "eşuat". Potrivit oficialilor de la Kiev, Rusia ar fi concediat opt generali, pedepsiţi astfel pentru nereuşita operaţiunii.

Oficialul ucrainean Oleksiy Danilov a precizat, pe Twitter, că armata rusă a numit alţi generali în locul celor demişi, iar aceştia au primit misiunea de a duce la îndeplinire noua strategie a Kremlinului. "Rusia e disperată! Până şi propagandiştii şi-au schimbat retorica despre Ucraina", spune el.

Potrivit unei analize CNN, "loviturile de mare precizie" cu care Rusia ameninţa Ucraina cu 15 zile în urmă şi-au pierdut din acurateţe, iar forţele terestre ale armatei lui Putin depun mari eforturi pentru a avansa pe teritoriul ţării vecine cu România. De altfel, încă din prima săptămână de război, analiştii militari au comentat că Vladimir Putin a calculat greşit când a subestimat rezistenţa ucraineană. Ar fi trimis la luptă soldaţi fără experienţă, care au rămas blocaţi în tancuri fără combustibil. 

Rusia a recunoscut că a trimis recruți în Ucraina

Pe acelaşi subiect

Ministrul rus al Apărării a recunoscut, miercuri, că la luptele din Ucraina participă şi recruţi (n.r. soldaţi care au fost recrutaţi obligatoriu în armată). Oficialul de la Kremlin a precizată că unii dintre aceştia au fost luaţi prizonieri, relatează BBC”Din păcate, am descoperit mai multe informaţii cu privire la prezenţa recruţilor în unităţile care participă la operaţiunea militară specială din Ucraina”, a anunţat Ministerul rus al Apărării. ”Practic, toţi aceşti soldaţi au fost scoşi din operaţiune”, se mai preciza în comunicatul Ministerului Apărării, cu promisiunea că situaţii similare vor fi prevenite. Potrivit agenţiei RIA, Vladimir Putin a solicitat demararea unei anchete în acest caz.

Putin declarase că Rusia nu a trimis recruţi în Ucraina

Declaraţia vine la puţin timp după ce Vladimir Putin a anunţat că nu va trimite recruţi sau rezervişti să lupte în Ucraina, asigurând că ofensiva este realizată de profesionişti care îndeplinesc obiectivele stabilite. "Vreau să subliniez faptul că soldaţii care efectuează serviciul militar nu participă şi nu vor participa la lupte. De asemenea, nu va exista nicio recrutare suplimentară a rezerviştilor", a afirmat preşedintele Rusiei pe 8 martie. "Obiectivele stabilite sunt implementate doar de militari profesionişti. Sunt sigur că ei asigură în mod eficient securitatea şi pacea poporului rus", a continuat liderul de la Kremlin.

Negocieri fără succes între Rusia şi Ucraina

Au trecut mai bine de două săptămâni de război între Rusia şi Ucraina. Miniştrii de Externe ai celor două ţări, Dmitro Kuleba şi Serghei Lavrov s-au întâlnit, astăzi, în Turcia, pentru prima dată de la începutul războiului. În urma discuțiilor, cele două părți nu au făcut niciun progres cu privire la încetarea focului. În schimb au căzut de acord asupra coridoarelor umanitare. Ieri, preşedintele Zelenski a acuzat Rusia de genocid şi crime de război după ce un spital de copii, cu maternitate, din Mariupol, a fost distrus de un bombardament. Trei persoane au murit, iar alte 17 au fost rănite în atacul denunţat drept "barbar" de Casa Albă. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Putin a dat afară 8 generali din armata rusă. Moscova "schimbă tactica" după ce planul de a ocupa rapid Ucraina a eşuat