Antena Meniu Search
x

Raport ONU: Peste 10.000 de victime civile în războiul din Ucraina și încălcări ale drepturilor omului de ambele părți

Biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru drepturile omului  publicat astăzi un raport îngrijorător în ceea ce privește situația din Ucraina. După cum arată documentul, oficialii ONU au reușit să documenteze aproximativ 10.000 de victime civile de la începutul invaziei rusești, dintre acestea 4.731 fiind ucise, notează CNN.

de Adrian Popovici

la 29.06.2022, 18:21

Raportul ONU arată că Rusia, dar și Ucraina, se fac vinovate de încălcări ale drepturilor omului în acest conflict.
ONU a documentat peste 4.000 de civili morți în Ucraina, dar numărul vicitimelor ar putea fi mult mai mare. - Profimedia

După cum a explicat Matilda Bogner, șefa misiunii ONU din Ucraina pentru drepturile omului, în realitate, situația mult mai gravă. În plus, aceasta a subliniat faptul că numărul real al victimelor ar putea fi mult mai mare.

"Atacul militar al Federației Ruse împotriva Ucrainei a avut un impact devastator asupra drepturilor omului în întreaga țară. Am documentat încălcări ale drepturilor internaționale ale omului  și ale dreptului internațional umanitar, inclusiv crime de război. Aceste încălcări evidențiază impactul puternic pe care conflictul îl are zi de zi", a spus Bogner.

Ambele părți acuzate de încălcări ale drepturilor omului

Raportul se bazează pe informațiile colectate în timpul a 11 vizite pe teren, trei vizite la locurile de detenție și 517 interviuri cu victimele și martorii, care au avut loc între 24 februarie și 15 mai 2022.

Pe acelaşi subiect

Probele se bazează, de asemenea, pe documente judiciare, înregistrări oficiale și surse deschise publicului.

Raportul documentează încălcări ale drepturilor internaționale ale omului și ale dreptului umanitar "în grade diferite, de către ambele părți", potrivit lui Bogner.

"Numărul mare de victime civile și amploarea distrugerii și deteriorării cauzate infrastructurii civile au ridicat îngrijorări semnificative că atacurile efectuate de forțele armate ruse nu respectă dreptul umanitar internațional. În timp ce, la o scară mult mai mică, se pare, de asemenea, că forțele armate ucrainene nu au respectat dreptul umanitar internațional în părțile estice ale țării", a subliniat Bogner.

Raportul a ridicat, de asemenea, "îngrijorări serioase" cu privire la acuzațiile de tortură în cazul prizonierilor de război de către ambele părți combatante. Bogner a subliniat că misiunea a descoperit dovezi ale utilizării pe scară largă a pedepselor extrajudiciare împotriva celor acuzați de jaf, furt sau viol în timpul stării de asediu din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Raport ONU: Peste 10.000 de victime civile în războiul din Ucraina și încălcări ale drepturilor omului de ambele părți