Antena Meniu Search
x

Reacţia lui Zelenski, la criticile că a alocat greşit pe front soldaţi şi putere de foc: "Ştie vreun expert câţi ocupanţi sunt în est? Cam 200.000!"

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski respinge criticile occidentale în legătură cu distribuirea forţelor pe front. Un articol publicat ieri de The New York Times evalua că ofensiva ucraineană are dificultăţi în a sparge apărarea puternică a Rusiei, în mare parte, şi pentru că prea mulţi dintre soldaţii Kievului, inclusiv unele dintre cele mai bune unități de luptă, se află în locuri greșite ale frontului, potrivit unor oficiali americani și occidentali.

de Redactia Observator

la 24.08.2023, 10:33

Reacţia lui Zelenski, la criticile că a alocat greşit pe front soldaţi şi putere de foc: "Ştie vreun expert câţi ocupanţi sunt în est? Cam 200.000!"
Volodimir Zelenski - Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins criticile occidentale în legătură cu distribuirea forţelor sale armate pe front în lupta împotriva trupelor ruse. "Ştie vreun expert câţi oameni, câţi ocupanţi sunt în est? Cam 200.000!", a spus Zelenski la o conferinţă de presă miercuri la Kiev, în replică la articolul din The New York Times.

Ziarul a citat oficiali militari americani şi occidentali care şi-au exprimat opinia că Kievul îşi concentrează prea puţine unităţi în sudul Ucrainei. De aceea înaintarea aşteptată spre Marea Azov este blocată, consideră aceştia, sfătuind Kievul să îşi schimbe tacticile.

Potrivit liderului ucrainean, armata rusă abia aşteaptă ca Ucraina să neglijeze protecţia unor secţiuni ale frontului pentru a înainta imediat în est. "Nu vom renunţa la Harkov, Donbas, Pavlohrad sau Dnipro. Şi este un lucru bun", a spus preşedintele.

Actualul front din estul şi sudul Ucrainei are aproape 1000 de km lungime. În plus, armata ucraineană trebuie să apere alte secţiuni ale graniţei cu Rusia, de exemplu lângă Harkov şi Sumî, şi păzeşte lunga graniţă cu Belarus.

Pe acelaşi subiect

Ucrainenii criticaţi că ar fi alocat greşit pe front soldaţi şi putere de foc

Scopul principal al contraofensivei este întreruperea liniilor de aprovizionare ale ruşilor în sudul Ucrainei prin tăierea așa-numitului coridor terestru dintre Rusia și Peninsula Crimeea. Dar, în loc să se concentreze asupra acestui lucru, comandanții ucraineni au împărțit trupele şi arsenalul de foc aproximativ în mod egal între est și sud, au spus oficialii.

Strategii americani i-au sfătuit pe ucraineni să se concentreze pe frontul de sud, pe direcţia către Melitopol, principala prioritate a Kievului, și să străpungă apararea rusă prin câmpurile de mine şi restul fortificaţiilor, chiar dacă pierd mulți soldați și echipamente în această operaţiune. Doar o modificare de tactică și o decizie dramatică pot schimba ritmul contraofensivei, a mai spus un oficial american.

Potrivit oficialilor citaţi de NYT, la Bahmut și în alte orașe din estul Ucrainei s-ar afla în prezent mai mulţi soldaţi ucraineni şi echipamente de luptă decât în sud pe direcţia Melitopol și Berdiansk. Ambele direcţii de atac din sud sunt mult mai importante din punct de vedere strategic, spun oficialii citaţi. 

Un alt oficial american a spus că ucrainenii sunt prea răspândiți și trebuie să-și consolideze puterea de luptă într-un singur loc. La aproape trei luni de la declanşarea contraofensivei, ucrainenii ar putea lua în serios sfatul, mai ales că pierderile lor continuă să crească, iar Rusia este încă în avantaj la numărul de soldaţi și de echipamente, menţionează NYT. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi avut nevoie recent de meseriaşi şi nu aţi găsit?

Observator » Stiri externe » Reacţia lui Zelenski, la criticile că a alocat greşit pe front soldaţi şi putere de foc: "Ştie vreun expert câţi ocupanţi sunt în est? Cam 200.000!"