Antena Meniu Search
x

Reacţia Rusiei la vestea că România va avea cea mai mare bază militară NATO din toată Europa

Vestea că NATO a început să construiască în România cea mai mare bază militară din Europa, un complex de 2.800 de hectare, un adevat oraş unde vor locui 10.000 de militari NATO, alături de familii și personal auxiliar a ajuns şi în presa rusă. Despre extinderea bazei de la Mihail Kogălniceanu au scris site-urile Izvestia, RIA, TASS, Kommersant, Forbes sau Novaya Gazeta. 

de Redactia Observator

la 20.03.2024, 18:09

Reacţia Rusiei la vestea că România va avea cea mai mare bază militară NATO din toată Europa
Reacţia Rusiei la vestea că România va avea cea mai mare bază militară NATO din toată Europa - Observator

După ce presa din România a relatat pe larg despre proiectul ce vizează extinderea celei de-a 57-a baze aeriene a Armatei Române, cea de la Mihail Kogâlniceanu, informaţiile au fost comentate şi de ruşi.

Expert militar rus: Mai mult un plan, decât realitate

Crearea de către România a celei mai mari baze militare NATO din Europa este mai mult la stadiul de plan, decât de realitate, a comentat expertul militar Vladimir Evseev pentru Izvestia, o publicaţie de propagandă a Kremlinului. 

"După 2030, lumea va fi diferită, desigur, se pot face diferite planuri, dar ele pot fi modificate foarte mult. Vor să construiască acolo o nouă bază aeriană Ramstein pentru a întări acest flanc, din moment ce nu au încredere în Turcia, așa că plănuiesc să construiască baza pe teritoriul României. Dar tot ce se spune despre viitor, mai departe de anul viitor și chiar de sfârșitul acestui an poate fi pus deja la îndoială. Cred că este mai mult un plan decât realitate", a spus Evseev.

Pe acelaşi subiect

Analistul a amintit că pe teritoriul României există un grup de luptă al trupelor NATO de până la 1500 de militari şi se preconizează extinderea sa până la anul viitor la o brigadă de până la 4000 de militari. Va creşte totodată şi tehnică militară.

"Cred că această bază implică desfășurarea acestei brigăzi și acest lucru va fi rezolvat în timpul exercițiilor din mai anul viitor. Dacă vorbim de Marea Neagră, atunci niciunul dintre statele situate în regiune, cu excepția Turciei și Rusiei, nu are un potențial naval serios. Mai mult, în cazul unui conflict ipotetic, Rusia va scufunda pur și simplu toate flotele NATO existente", a concluzionat expertul.

Reacţia presei ruse la noua bază de la Mihail Kogălniceanu

Extinderea bazei de la Mihail Kogalniceanu a fost abordată şi de TASS, RIA, Kommersant, Forbes sau Novaya Gazeta. 

"În satul Mihail Kogălniceanu (judeţul Constanţa din sud-estul ţării), au început lucrările de extindere a complexului militar deja existent aici, care se va întinde pe câteva mii de hectare. Mii de militari americani și familiile lor vor fi aici. Statul român va investi 2,5 miliarde de dolari în proiect. Uriașul complex militar care va apărea ca urmare a extinderii bazei Mihail Kogălniceanu va avea o suprafață de 2,8 mii hectare și va include noi dotări. 

Proiectul include extinderea infrastructurii aerodromului, inclusiv pistele de decolare, un nou turn de control, un sistem de baliză și radionavigație, un simulator de zbor și hangare. În plus, vor fi clădiri administrative și sociale, școli și grădinițe, magazine, restaurante, un cinematograf și un spital. 10 mii de soldați NATO cu familiile lor și personalul de sprijin al bazei vor locui în oraș", a relatat TASS, citând presa din România. 

"Baza aeriană NATO din România va deveni cea mai mare din Europa până în 2040.... Au început lucrările în partea de sud a viitoarei baze militare, unde acum se construiesc drumuri de acces și o rețea electrică puternică. Peste 2.300 de hectare de teren arabil au fost deja expropriate pentru construcția orașului. Această suprafaţă se va adauga celor 500 de hectare pe care se afla baza aeriana. Pe parcursul a cinci ani, vor fi construite structuri militare în jurul bazei aeriene, pista aeroportului va fi mărită, depozite de combustibil și mai multe hangare pentru diferite tipuri de avioane de luptă și drone", a relatat şi agenţia de stat  RIA.

"România a început să construiască cea mai mare bază NATO pentru 2,5 miliarde de euro. Baza va putea găzdui până la 10.000 de militari împreună cu familiile lor. Se construiesc drumuri de acces și rețele electrice, iar construcția unei noi piste va începe în curând", a scris şi RBC.

Kogălniceanu devine cea mai mare bază NATO din Europa

Aşa cum a relatat şi Observator pe 15 martie la Mihail Kogălniceanu au fost demarate lucrări de extindere a bazei militare care se va intinde pe câteva mii de hectare. Acolo vor putea locui mii de militari americani alături de familiile lor. Statul român va investi în acest proiect aproape 2,5 miliarde de euro. Baza va fi complet operațională în 2040 când complexul de la Kogălniceanu va deveni cea mai mare bază militară NATO din Europa.

Uriașul complex militar rezultat din extinderea bazei Mihail Kogalniceanu se va întinde pe o suprafață de 2.800 de hectare și va avea un perimetru total de 30 km. Până la 10.000 de militari NATO și familiile acestora vor putea locui permanent la bază. În plus, baza va fi dotată cu piste, hangare pentru avioane, facilități de depozitare și desfășurare pentru arme, combustibil, echipamente de exerciții, școli, grădinițe, magazine și un spital.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Reacţia Rusiei la vestea că România va avea cea mai mare bază militară NATO din toată Europa