Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Reacția unei românce stabilite în Grecia, după ce a aflat că ar putea lucra 6 zile pe săptămână: "Ce e mult, strică"

În timp ce Europa se îndreaptă către săptămâna de lucru de patru zile, Grecia merge în direcţia opusă. Guvernul de la Atena a legalizat săptămâna de lucru de şase zile, iar angajaţii nu au dreptul să refuze orele suplimentare de muncă. Sindicatele au caracterizat măsura drept una barbară, în timp ce angajaţii se plâng că nu vor mai avea deloc timp pentru viaţa personală. 

de Redactia Observator

la 03.07.2024 , 20:33

Măsura, care aminteşte de perioada comunistă de la noi, a intrat în vigoare pe 1 iulie în Grecia. Programul de lucru de şase zile pe săptămână se va aplica doar companiilor private, care oferă servicii non-stop, cum ar fi cele de comerț cu amănuntul, agricultură și unele sectoare de servicii. Salariaţii nu au dreptul să refuze, dar vor fi plătiţi suplimentar 40% pentru orele în plus. Procentul creşte la 75% dacă ziua suplimentară este una de sărbătoare.

Grecii se revoltă, spun că măsura este una inumană şi ameninţă că vor ieşi în stradă.

"Cred că măsura aceasta nu va da randament. În loc să se odinhească în aceste zile, persoanele se obosesc mai tare. Nu vor avea un bun randament. Există ţări europene, mari ţări europene, în care săptămâna de lucru are patru zile, iar randamentul este mult mai mare decât la şase zile", spune o angajată.

Vezi și

Nici românii din Grecia nu vor să muncească 6 zile pe săptămână

Pe acelaşi subiect

"Pentru oameni nu cred că este bine. Viaţa nu poate să fie numai muncă. Munca este necesară, este utilă, dar ce e mult, strică", a declarat o româncă care locuiește și muncește în Grecia. 

Guvernul condus de Kyriakos Mitsotakis spune că nu are încotro - ţara se confruntă cu o lipsă acută de muncitori calificaţi din cauza scăderii populaţiei şi a migraţiei. În ultimii 15 ani, jumătate de milion de tineri greci au părăsit ţara în căutarea unei vieţi mai bune.

La nivel european, Belgia permite angajaţilor să lucreze doar patru zile pe săptămână. Programe pilot similare au fost testate şi în Germania sau Marea Britanie. Şi în România sunt câteva companii care permit angajaţilor să lucreze în sistemul de patru zile pe săptămână. Una dintre cele mai celebre este "Unicornul", listat peste Ocean, care le permite angajaţilor. De asemenea, companii din industria de IT sau companii din industria serviciilor financiare permit angajaţilor săptămâna de lucru de patru zile.

Grecii deja munceau mult. Un studiu Eurostat îi plasează pe locul doi în topul ţărilor cu cele mai multe ore muncite anual, după România. Un lucru care nu se vede însă şi în rezultate, pentru că în ambele ţări productivitatea este cu 30% sub media Uniunii Europene. De vină sunt lipsa tehnologiilor noi, dar şi birocraţia excesivă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Reacția unei românce stabilite în Grecia, după ce a aflat că ar putea lucra 6 zile pe săptămână: "Ce e mult, strică"