Video Record de cutremure în Spania: 374 într-o singură zi, în La Palma. Seismele s-au produs în zona vulcanului Cumbre Vieja
Zona din jurul vulcanului Cumbre Vieja din La Palma, care a erupt în septembrie și care continuă să rămână activ, a fost lovită de un număr neobișnuit de mare de cutremure. În doar 24 de ore, au fost înregistrate peste 370 de seisme, a anunțat postul de stat RTVE.
Numărul de cutremure din La Palma atinge cifre record în această săptămână, cu 374 de seisme în ziua de marți, cel mai mare număr nu doar de la începutul erupției vulcanului, ci din întreaga criză seismovulcanică. Majoritatea cutremurelor au avut loc la adâncimi intermediare. Cel mai puternic a avut magnitudinea 4,8 mbLg și s-a produs la 37 km adâncime, anunță RTVE.
În ceea ce privește vulcanul Cumbre Vieja, acesta continuă să rămână activ. Lava, care poate ajunge până la 1.300 de grade Celsius, a distrus aproape 2.750 de clădiri din septembrie.
Potrivit celui mai recent bilanț, aproximativ 1.150 de hectare de teren au fost acoperite cu un strat gros de lavă gros, o zonă echivalentă cu 1.600 de terenuri de fotbal, ocupând aproape 1,6% din teritoriul total al insulei. Peste 7.000 de locuitori au fost evacuați.
- Casa miracol din La Palma, curtea și viile au fost distruse de lavă până la urmă: ”Suntem devastați. Am...
- Momentul în care lava vulcanului din La Palma a ajuns în ocean. Oamenii sunt sfătuiţi să nu iasă din case din...
- Aeroportul La Palma se redeschide, după 24 de ore în care norul de cenuşă a ţinut avioanele la sol
Pagubele materiale temporare au fost estimate vineri la aproape 900 de milioane de euro.
Vulcanul Cumbre Vieja a erupt pe 19 septembrie, pentru prima dată în 50 de ani
De câteva săptămâni, fluxurile de lavă se mișcă foarte lent, făcând experții să estimeze că zonele încă neafectate de erupție prezintă acum un risc relativ scăzut.
Vulcanul Cumbre Vieja a erupt pe 19 septembrie, pentru prima dată în 50 de ani.
Luna trecută, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat noi ajutoare pentru economia şi infrastructura insulei, care depind în special de turism şi de cultivarea bananelor.
Insula La Palma se confruntă în prezent cu a treia erupţie într-un secol, după cele ale vulcanului San Juan în 1949 şi Teneguia în 1971.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰