Antena Meniu Search
x

Referendum crucial pentru revizuirea Constituției în Turcia. ”Sultanul” Erdogan vrea puteri mai mari

Alegerătii turci îşi exprimă opinia în al şaptelea referendum naţional, prima consultare asupra unei singure probleme din ultimii 56 de ani, scrie agenţia proguvernamentală Anadolu. La nouă luni după ce a înfrânt o tentativă sângeroasă de puci, preşedintele turc Recep Tayyip Edogan joacă totul într-un referendum pe tema revizuirii Constituţiei care îi va permite, în cazul unei victorii, să-şi consolideze în mod considerabil puterile.

Alegerătii turci îşi exprimă astăzi opinia în al şaptelea referendum naţional, prima consultare asupra unei singure probleme din ultimii 56 de ani, scrie agenţia proguvernamentală Anadolu. La nouă luni după ce a înfrânt o tentativă sângeroasă de puci, preşedintele turc Recep Tayyip Edogan joacă totul într-un referendum pe tema revizuirii Constituţiei care îi va permite, în cazul unei victorii, să-şi consolideze în mod considerabil puterile.

O victorie a taberei ”da” (”evet”) va însemna înlocuirea actualului sistem parlamentar prevăzut de Constituţie cu un sistem prezidenţial, care-i va acorda preşedintelui Recep Tayyip Edogan puteri vaste şi va desfiinţa postul de premier.

Referendumuri în vederea amendării Constituţiei, precum cel de duminică, sau cu privire la sistemul electoral au mai fost organizate în ţară.

Dintre toate aceste consultări, doar unul nu a trecut de urne, cel din septembrie 1988 cu privire la organizarea unor alegeri locale anticipate.

Primul referendum a avut loc la un an după lovitura de stat din 1960, când alegătorii au fost invitaţi să se pronunţe asupra înlocuirii Constituţiei din 1924 cu o cartă care reflecta separarea puterilor în stat şi stipula drepturile şi libertăţile individuale.

Noua Constituţie a fost adoptată cu aproape 62% din voturile exprimate, iar prezenţa la urne a fost de 81%.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Această Constituţie a rămas în vigoare până în noiembrie 1982, când junta militară care a preluat puterea cu doi ani mai înainte a propus o nouă Constituţie. La fel ca şi Constituţia din 1961, şi aceasta a fost elaborată de o comisie dominată de militari.

Prin aprobarea acestei noi Legi fundamentale, cu 91% din voturile exprimate, organizaţilor din cadrul societăţii civile, precum sindicatele, li s-a interzis activitatea politică, iar anumite partide şi lideri au fost scoşi în afara legii.

Odată cu această consultare, generalul Kenan Evren, care nu a avut contracandidaţi, a fost ales preşedinte pe o perioadă de şapte ani.

PREŞEDINTE ALES PRIN VOT POPULAR

Referendumul din septembrie 1987 le-a permis politicienilor scoşi în afara legii, cu un rezultat strâns, să revină în politică.

Amendamentul a fost adoptat cu 50,2% din voturile exprimate. Aproape 94% dintre cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne.

Un an mai târziu, turcii au fost chemaţi să se pronunţe asupra organizării alegerilor locale din 1989 cu un înainte. Propunerea a fost respinsă cu 65% din voturile exprimate.

Această consultare a fost urmată de referendumul din octombrie 2007 care a deschis calea către referendumul din acest an prin faptul că a propus ca preşedintele să fie ales în mod direct, în loc să fie ales de deputaţi în Parlament.

Aproximativ 69% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat în favoarea modificărilor, inclusiv a reducerii mandatului prezidenţial la cinci ani şi a mandatului parlamentar de la cinci la patru ani. Prezenţa la vot a fost de 67%.

Trei ani mai târziu, electoratul a fost chemat să se pronunţe asupra unei compatibilizări mai mari a legislaţiei Turciei cu cea a Uniunii Europene (UE).

În acest referendum s-a propus amendarea Constituţiei din 1982. Consultarea a permis urmărirea în justiţie a puciştilor din 1980, o garantare a lărgirii unor drepturi economice şi sociale, o reformă judiciară şi o consolidare a libertăţilor individuale.

Proiectul a fost adoptat cu 58% din voturile exprimate.

Sursa: News.ro

CITEȘTE ȘI: Jocul de putere al lui Erdogan: ar putea fi președinte până în 2029

CITEȘTE ȘI: UE, ţinută în șah de Erdogan cu referendumul constituţional din Turcia

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Referendum crucial pentru revizuirea Constituției în Turcia. ”Sultanul” Erdogan vrea puteri mai mari