Reguli mai aspre pentru eurodeputaţi. Ce are în plan preşedinta Parlamentului European după scandalul de corupţie Qatargate
Regulile pe care trebuie să le respecte deputaţii din Parlamentul European ar urma să devină mai dure, în lumina scandalului de corupţie Qatargate, în care sunt implicaţi mai mulţi parlamentari. Preşedinta PE, Roberta Metsola, va definitiva joi un plan în 14 puncte menit să înăsprească modul în care se declară averile, interesele şi contactele cu lobbyiştii, în încercarea de a restabili încrederea la nivelul instituţiei, transmite Reuters.
Metsola va încerca să obţină joi susţinere din partea liderilor grupurilor politice din PE, potrivit unei surse europarlamentare, relatează Agerpres.
Potrivit noilor reguli, eurodeputaţii vor trebui să declare toate întâlnirile cu grupurile de interese. De asemenea, planul prevede o perioadă de tranziţie în care foştii membri ai Parlamentului European nu vor putea efectua activităţi de lobby.
Autorităţile belgiene au inculpat patru persoane, printre care eurodeputata elenă Eva Kaili, fostă vicepreşedinte a PE, şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, sub acuzaţia de primire de bani lichizi şi cadouri din Qatar pentru a influenţa luarea deciziilor. Qatarul a respins acuzaţiile, la fel şi Eva Kaili prin intermediul avocatului ei.
De asemenea, Parlamentul European a început procedura de ridicare a imunităţii în cazul eurodeputaţilor social-democraţi Marc Tarabella (Belgia) şi Andrea Cozzolino (Italia).
Cum s-ar putea schimba regulile actuale de la nivelul Parlamentului European
Conform regulilor actuale, doar preşedinţii comisiilor europarlamentare şi persoanele care supervizează rezoluţii sau legislaţie speciale trebuie să facă publice numele lobbyiştilor sau grupurilor de interese cu care se întâlnesc. Noile reguli propuse de Roberta Metsola prevăd extinderea acestei obligaţii la toţi eurodeputaţii, precum şi la asistenţii şi consilierii lor.
Membrii PE vor trebui să furnizeze detalii suplimentare în declaraţiile lor de avere şi declaraţiile de interese. Astfel, ei nu vor putea scrie doar ''consultanţă'' ca sursă a unor venituri externe.
Eurodeputaţii care vor încălca noile reguli vor face în mod mai clar obiectul sancţiunilor. Detaliile sancţiunilor, alături de declaraţiile de avere, vor fi prezentate mai clar pe website-ul Parlamentului European pentru a le permite alegătorilor să-i tragă mai uşor la răspundere pe eurodeputaţi, a explicat aceeaşi sursă din legislativul european.
O reformă care va lua însă ceva mai mult timp este crearea unui organism de etică independent care să vizeze toate instituţiile UE. Comisia Europeană urmează să facă o propunere în această privinţă, dar deocamdată nu este clar când va face acest lucru.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰