Antena Meniu Search
x

Cei mai puternici şi bogaţi oameni din lume s-au strâns în staţiunea elveţiană Davos. Participă la Forumul Economic Mondial

În staţiunea elveţiană Davos a început Forumul Economic Mondial, reuniunea celor mai puternici şi bogaţi oameni din lume.

Vezi și

În staţiunea elveţiană Davos a început Forumul Economic Mondial, reuniunea celor mai puternici şi bogaţi oameni din lume. Anul acesta, marea vedetă a dezbaterilor va fi Donald Trump. El va sosi abia mâine, dar militanţii împotriva capitalismului n-au avut răbdare să-l aştepte şi au organizat proteste la Davos şi în alte oraşe ale ţării.

Cu lozinci împotriva preşedintelui Trump şi a Forumului Economic Mondial, un grup de demonstranţi a trecut prin barajul forţelor de ordine şi a ajuns până în preajma Centrului de Congrese de la Davos. Ei au fost apoi îndepărtaţi de poliţişti, fără să opună rezistenţă. 

Protestul a fost mai mult simbolic deoarece manifestaţiile sunt interzise în oraş, motivul oficial fiind starea vremii.

Manifestaţii mai ample au avut loc la Zurich şi în alte oraşe elveţiene. Şi imigranţii kurzi au profitat de ocazie pentru a denunţa ofensiva Turciei în Siria. Nu s-au înregistrat incidente majore dar câteva magazine s-au ales, totuşi, cu vitrinele sparte. 

În prima zi a Forumului, cei mai importanţi vorbitori au fost prim-miniştrii Indiei şi Canadei. Pe lângă temele economice, premierul canadian s-a referit pe larg şi la drepturile femeilor, pornind de la campania MeToo.

La Davos, Donald Trump se va întâlni, între alţii, cu liderii Israelului şi Marii Britanii şi va rosti un discurs aşteptat cu mult interes. Consilierii săi spun că el îi va invita pe marii investitori să profite de noile reduceri de taxe din Statele Unite. Analiştii se aşteaptă însă şi la controverse între tendinţa protecţionistă a lui Trump şi opiniile favorabile globalizării.

Până la sosirea preşedintelui, vedetele Forumului au fost Cate Blanchett, Elton John şi actorul indian Şah Ruh Khan, distinşi cu "Premiile Crystal" pentru activitatea lor umanitară. 

Cate Blanchett s-a lăsat copleşită de emoţie când a descris întâlnirea cu o familie de refugiaţi sirieni.

Un oaspete neaşteptat al Forumului este zăpada mult mai abundentă decât se aşteptau participanţii, deşi, din fericire, ninsorile au încetat înaintea deschiderii.

Realizatorul CNN Richard Quest a găsit, chiar, destulă materie primă pentru a construi un igloo care, în opinia sa, simbolizează complexitatea problemelor aflate în discuţie. 

El le-a reamintit astfel liderilor mondiali prezenţi să nu uite de schimbările climatice. La Forum participă, anul acesta, 70 de şefi de stat şi de guvern. Iar pentru siguranţa lor, autorităţile elveţiene au mobilizat 4000 de soldaţi şi 1000 de poliţişti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Cei mai puternici şi bogaţi oameni din lume s-au strâns în staţiunea elveţiană Davos. Participă la Forumul Economic Mondial