Antena Meniu Search
x

Reuters: Gazprom declară situație de forță majoră în livrările de gaz către Europa

Compania rusă de stat Gazprom a declarat situaţie de forță majoră pentru livrările de gaz către cel puțin un client important din Europa, potrivit unei scrisori din 14 iulie, consultată de Reuters. Turbina Siemens reparată în Canada a fost expediată duminică către Germania şi ar urma să ajungă în posesia Gazprom pe 24 iulie, potrivit Politico. Lucrările de mentenanță la Nord Stream 1 ar urma să se termine pe 21 iulie, dar sunt temeri că livrările de gaze nu vor fi reluate joi.

de Redactia Observator

la 18.07.2022, 16:55

Shutterstock
Reuters: Gazprom declară situație de forță majoră în livrările de gaz către Europa - Reuters: Gazprom declară situație de forță majoră în livrările de gaz către Europa

Potrivit documentului, Gazprom nu-şi poate îndeplini obligațiile de livrare a gazelor din cauza unor circumstanțe "extraordinare”, care nu depind de controlul companiei. Scrisoarea se referă la livrări prin conducta Nord Stream 1, potrivit unei surse citate de Reuters. Gazprom adaugă că măsura invocării "forţei majore", o clauză invocată într-o situaţie în care o companie se confruntă cu o situaţie pe care nu o poate controla, este valabilă pentru livrările care au început din data de 14 iunie, "ceea ce scuteşte compania de la plata despăgubirilor pentru orice reduceri ale livrărilor survenite între timp.”

Gazprom nu a oferit niciun comentariu imediat. Invocarea situaţiei de forță majoră va escalada probabil tensiunile dintre Rusia și Occident. Uniunea Europeană, care a impus sancțiuni Moscovei, vrea să renunţe definitiv la combustibilii fosili din Rusia până în 2027, dar dorește ca livrările de gaze să continue în perioada de tranziţie. Livrările de gaze rusești au scăzut pe rute majore, inclusiv prin Ucraina și Belarus și prin Nord Stream 1 sub Marea Baltică. 

Livrările de gaze ruseşti spre Germania au fost întrerupte pe 11 iulie, timp de zece zile, pentru lucrări de mentenanţă programate dinainte la conducta Nord Stream 1, care trece prin Marea Baltică, cea mai importantă conexiune pentru fluxul de gaze naturale spre Germania. Europa se teme că Putin va invoca pretexte şi nu va mai redeschide conducta joi, pe 21 iulie. 

Începând de luna trecută, Gazprom a operat conducta Nord Stream la 40% din capacitate, motivând că o turbină care a fost trimisă în Canada pentru lucrări de mentenanţă, nu a mai fost returnată din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei. Canada a anunţat pe 9 iulie că va permite exportul turbinei, citând necesitatea de a ajuta Germania să evite o criză a gazelor. Ucraina a rugat Ottawa să amâne returnarea turbinei.

Pe 13 iulie, Gazprom a oferit o reacţie: "În posesia Gazprom nu se află niciun document care ar putea împuternici Siemens să preia turbina de gaze pentru staţia de comprimare Portovaya, din Canada unde aceasta încă se află în curs de reparaţie. În aceste circumstanţe, pare imposibil să tragem o concluzie obiectivă ori să stabilim viitoare direcţii de dezvoltare cu privire la funcţionarea în siguranţă a staţiei de comprimare Portovaya, un element de importanţă critică pentru gazoductul Nord Stream 1", a transmis compania rusă Gazprom, într-un comunicat postat pe Twitter pe 13 iulie. Mesajul ruşilor a fost interpretat de unii experţi drept un semn critic pentru viitorul livrărilor de gaze spre Europa.

Potrivit Politico care citează Kommersant, turbina a fost încărcată într-un avion, în loc să fie trimisă  pe mare, pentru o livrare mai rapidă în Europa. După ce va ajunge în Germania, turbina va fi expediată pe uscat în Finlanda și este programată să sosească la stația rusă Portovaia, de unde va fi colectată de Gazprom pe 24 iulie, cu 2 zile după data la care ar trebui să fie redeschisă conducta după lucrările de mentanantă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Reuters: Gazprom declară situație de forță majoră în livrările de gaz către Europa