Antena Meniu Search
x

Românul rănit în atentatul terorist din Afganistan, tratat într-un spital al forţelor NATO

Atentatul din Kabul în care un diplomat român a fost ucis, iar altul a fost grav rănit a fost revendicat de o grupare de talibani. Atacul terorist cu bombă a vizat o zonă în care se află şi misiunea diplomatică a ţării noastre în Afganistan.

de Redactia Observator

la 04.09.2019, 17:40

Vezi și

Atentatul din Kabul în care un diplomat român a fost ucis, iar altul a fost grav rănit a fost revendicat de o grupare de talibani. Atacul terorist cu bombă a vizat o zonă în care se află şi misiunea diplomatică a ţării noastre în Afganistan. Românul făcea parte din echipa de securitate şi a murit în timp ce îşi apăra colegii. Clădirea ambasadei a fost distrusă şi evacuată.

Încă 10 români, din echipa ambasadei noastre au fost evacuaţi şi sunt în siguranţă. Asaltul talibanilor este unul fără precedent şi a durat ore în şir. În total, cel puţin 16 oameni şi-au pierdut viaţa în atac.

Atentatul sinucigaş, revendicat de talibani, a avut loc luni seara, la ora locală 21.55. Explozia a fost provocată de un vehicul capcană.

O bombă pusă într-un camion, care a fost detonată în centrul capitalei Kabul, în apropierea unei clădiri folosite de organizațiile internaționale. Aici se afla și Ambasada României. A urmat apoi un asalt armat, ore în şir.

Tot complexul Green Village în care a avut loc atentatul este un cartier rezidenţial securizat înconjurat de un gard imens de beton. Camionul cu explozibil a intrat practic în gard, undeva pe latura vestică şi a creat o breşă prin care atacatorii au putut intra în complex şi au început să tragă la întâmplare.

Explozia a fost uriaşă. A lăsat în urmă un crater imens în şosea şi a distrus zeci de clădiri, aflate pe o distanţă de câteva sute de metri.

Românul care a murit făcea parte din echipa de securitate a ambasadei şi avea 43 de ani. A luptat împotriva talibanilor până în ultima clipă şi a reuşit să-i păstreze o perioadă la distanță.

Realmente şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi. Deci şi-a făcut datoria până-n ultimul moment.

Atacul terorist a avut loc la scurt timp după ce trimisul special american pentru pace a vorbit la o televiziune despre un acord de pace cu insurgenţii afgani.

Gruparea de talibani care a revendicat atacul a precizat într-un comunicat, că e o ripostă la bombardamentele americane şi la cele ale aliaţilor lor.

Un alt angajat al ambasadei României a fost grav rănit şi va fi îngrijit într-un spital militar din Germania. În momentul exploziei, în ambasadă se aflau 12 oameni.

Reprezentantul României la Kabul împreună cu tot personalul diplomatic a fost mutat într-o bază militară. Aseară, atât președintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Viorica Dăncilă, au transmis mesaje de condoleanțe şi au condamnat atacul terorist. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Românul rănit în atentatul terorist din Afganistan, tratat într-un spital al forţelor NATO