Rusia a câștigat runda. Americanii s-au înțeles cu Germania să nu mai blocheze gazoductul Nord Stream 2. Condițiile puse nemților
Statele Unite au ajuns miercuri la un acord cu Germania care permite finalizarea controversatei conducte de gaze naturale dintre Rusia și Germania, punând capăt unei dispute aprinse între cei doi aliați care s-a suprapus peste trei administrații succesive la Casa Albă, relatează Washington Post.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Încă trei români, confirmați morți în urma inundațiilor din Spania ridicând numărul total la 7. Alţi trei conaţionali sunt daţi dispăruţi
SUA s-au angajat să nu mai blocheze conducta Nord Stream 2, dacă Germania va investi în infrastructura de tehnologie verde a Ucrainei, iar Berlinul și Washingtonul vor lucra împreună la alte inițiative pentru a atenua dominația energetică a Rusiei în Europa.
Decizia a atras critici imediate din partea celor mai aprigi oponenți ai Rusiei din Congresul american, care sperau că Statele Unite vor putea găsi o modalitate de a bloca proiectul aproape finalizat și care a costat miliarde de dolari. Americanii, dar și mulți membri UE se tem că gazoductul Nord Stream 2 va oferi Rusiei o pârghie asupra țărilor europene.
Ce este conducta Nord Stream 2 și de ce generează controverse?
Nord Stream 2 a reprezentat o adevărată dilemă pentru administrația Biden. Liderul american s-a văzut obligat să aleagă între restabilirea relației tensionate cu Berlinul și respectarea promisiunii făcute public de a se opune proiectului. Oficialii americani s-au îndoit că sancțiunile SUA ar putea împiedica în cele din urmă finalizarea gazoductului și au susținut că un acord cu Germania oferă cel mai bun rezultat.
- Ruşii şi-au prezentat cel mai nou model de avion de vânătoare: Sukhoi S-75 "Checkmate". Rostec se laudă că e...
- VIDEO. Rusia a testat cu succes racheta hipersonică Zircon. Putin susține că nu poate fi oprită de scuturile...
- SUA nu mai sancționează principala companie care construiește Nord Stream 2, gazoductul care a inflamat UE
"Uitați, este o situație proastă și o conductă rea", a declarat miercuri senatorilor de la Washington Victoria Nuland, nr. 3 al Departamentului de Stat. „Dar trebuie să ajutăm la protejarea Ucrainei. Și consider că am făcut câțiva pași semnificativi în această direcție cu acest acord.”
Deoarece conducta Nord Stream 2 ocolește Ucraina, actualul partener de tranzital Moscovei, Kievul ar putea pierde aproximativ 2 miliarde de dolari în plăți anuale de la Kremlin, parte a unui contract de tranzit pentru gazul rusesc care urmează să se încheie în 2024.
Ucrainenii se tem că Nord Stream 2 va face ca Rusie să fie și mai agresivă față de Kiev, motiv care a determinat și cea mai dură opoziție față de proiect. În încercarea de a netezi decizia, consilierul Departamentului de Stat, Derek Chollet, s-a deplasat marți la Kiev pentru a discuta situația. Apoi va merge și la Varșovia pentru a discuta cu oficialii polonezi, care au criticat și ei gazoductul.
În ultimele săptămâni, Rusia și-a sporit presiunea diplomatică față de Ucraina. Într-un articol lung,Vladimir Putin susține că rușii și ucrainenii sunt „un singur popor”.
Dacă Ucraina nu mai servește drept țară de tranzit pentru gazul rusesc, autoritățile ucrainene se tem că Moscova se va simți mai puțin constrânsă în conflictul din estul Ucrainei, unde armata se luptă cu separatiștii controlați de Kremlin. Ucrainenii se tem că Vladimir Putin nu ar mai putea fi presionat pentru a ajunge la un compromis cu Kievul în negocierile pentru a pune capăt războiului de șapte ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰