Antena Meniu Search
x

Ruşii folosesc delfini special antrenaţi pentru a apăra baza militară de la Sevastopol

Rusia a întărit securitatea bazei sale de la Sevastopol, în Crimeea anexată, folosind delfini special antrenaţi pentru a o proteja de scafandri, a anunţat Marea Britanie, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 23.06.2023, 14:03

Ruşii folosesc delfini special antrenaţi pentru a apăra baza militară de la Sevastopol
Ruşii folosesc delfini special antrenaţi pentru a apăra baza militară de la Sevastopol - Profimedia Images

Într-o actualizare periodică privind invazia Rusiei în Ucraina, Ministerul britanic al Apărării a explicat că Rusia a efectuat modernizări "majore" la principala sa bază de la Marea Neagră începând din vara anului 2022.

"Acest dispozitiv include cel puţin patru straturi de plase şi bariere flotante la intrarea în port. În ultimele săptămâni, este foarte probabil ca aceste apărări să fi fost întărite de un număr sporit de mamifere marine antrenate", a scris ministerul pe Twitter.

Utilizarea mamiferelor marine în scopuri militare este o practică veche la care au recurs în ultimele decenii mai multe armate, în special cele ale SUA şi Rusiei.

Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie 2014, găzduia un centru de antrenament pentru mamiferele marine încă din 1965. După dezmembrarea URSS în 1991, centrul a fost închis, iar delfinii săi au fost vânduţi Iranului, potrivit mass-media ruse. Marina ucraineană redeschisese centrul în 2012, însă după anexarea peninsulei, acesta a intrat sub controlul Moscovei.

Pe acelaşi subiect

Utilizarea delfinilor în scopuri militare este o practică veche la care a recurs şi armata rusă

În aprilie 2022, Institutul Naval al Statelor Unite (Usni) a afirmat, cu fotografii din satelit în sprijinul său, că Rusia a deplasat două adăposturi pentru delfini la baza sa din Crimeea atunci când şi-a lansat ofensiva militară în Ucraina.

"În apele arctice, marina (rusă) foloseşte de asemenea belugi şi foci", a precizat vineri ministerul britanic. "Rusia a antrenat animale pentru o serie întreagă de misiuni, dar cele din portul din Sevastopol sunt foarte probabil destinate contracarării scafandrilor inamici", a indicat acesta.

Crimeea serveşte drept bază din spatele frontului pentru forţele ruse, în special pentru trimiterea de întăriri şi întreţinerea echipamentelor. Ea este vizată în mod regulat de atacuri ucrainene, în special de drone.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Ruşii folosesc delfini special antrenaţi pentru a apăra baza militară de la Sevastopol