Antena Meniu Search
x

Video Rușii fug din țară unde văd cu ochii. La graniţa cu Georgia stau la coadă peste 2500 de maşini, iar punctele de trecere spre Mongolia sunt luate cu asalt

Peste 2000 de oameni au fost arestaţi, în ultimele zile, în Rusia, la manifestaţiile împotriva mobilizării decretate de Vladimir Putin. Iar protestele continuă: ieri au luat o amploare deosebită în Daghestan, provincie din care provin numeroşi soldaţi ucişi pe fronturile din Ucraina. Mult mai calmă este situaţia în regiunile ucrainene ocupate, unde au loc aşa-zisele referendumuri. Supravegheaţi de militari cu arme în mâini, oamenii votează cum li s-a cerut mai ales că rezultatele sunt cunoscute dinainte.Război Rusia - Ucraina, ziua 215 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 26.09.2022, 10:02

Vezi și

Ordinul de mobilizare i-a revoltat pe cetăţenii din Daghestan, o republică autonomă cu populaţie majoritar musulmană din sudul Federaţiei Ruse. Peste 300 de soldaţi recrutaţi de aici au murit deja în războiul din Ucraina. Raportat la populaţie, numărul lor este mai mare decât în oricare din provinciile Rusiei. Localnicii spun că este destul şi nu vor să mai dea armatei niciun om. 

Pe internet au apărut o mulţime de filme în care manifestanţii din Daghestan se confruntă violent cu forţele de ordine. În primele rânduri sunt, adesea, femeile care refuză să-şi trimită fiii sau soţii la război. Într-un sat, poliţiştii au tras focuri de avertisment pentru a potoli mulţimea. Iar la alt protest s-au ars portrete ale lui Vladimir Putin. 

Deşi sunt ilegale, manifestaţiile împotriva mobilizării au avut loc nu doar în Daghestan ci în toată Rusia. Sâmbătă, aproape 800 de protestatari au fost arestaţi la Moscova, Sankt Petersburg şi în alte zeci de localităţi. Iar în cel puţin trei oraşe, comisariatele militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov. Nemulţumirea este sporită şi de modul haotic în care se desfăşoară încorporarea. Deşi, oficial, mobilizarea ar trebui să fie parţială, în multe locuri armata pare hotărâtă să-i înroleze pe toţi cei disponibili, chiar dacă sunt în vârstă, bolnavi sau fără experienţă militară. Iar armele pe care le primesc sunt uneori ruginite şi imposibil de folosit.  

La graniţa cu Georgia stau la coadă peste 2500 de maşini

Pe acelaşi subiect

O femeie a relatat, pe internet, că soţul ei a fost trimis în prima linie a frontului din Donbas după o singură zi de instrucţie. Iar cazul nu este nici pe departe singular. Pe lângă cei care protestează, mulţi alţii se străduiesc să fugă din ţară unde văd cu ochii. La graniţa cu Georgia stau la coadă peste 2500 de maşini, şi chiar punctele de trecere spre Mongolia sunt luate cu asalt. 

Este aglomeraţie şi la frontiera cu Finlanda, ţară din Uniunea Europeană unde ruşii nu sunt primiţi decât cu viză. La Kiev, preşedintele Zelenski a condamnat din nou mobilizarea din Rusia şi a salutat protestele din Daghestan. 

Volodimir Zelenski: De ce ar trebui ca soţii, fraţii, fiii lor să moară în acest război? Într-un război dorit de un singur om, un război împotriva poporului nostru, pe pământul nostru. El însuşi (Putin n.r.) nu-i trimite pe copiii lui la război. 

În teritoriile ocupate din regiunile Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie continuă spectacolul referendumului privind anexarea la Rusia, de al cărui rezultat nu se îndoieşte nimeni. Potrivit presei de la Moscova, chiar de săptămâna viitoare aceste teritorii vor fi înglobate în Federaţia Rusă. Iar Kremlinul a lăsat să se înţeleagă că-şi va proteja aşa-zisul teritoriu naţional chiar şi cu arme atomice. Statele Unite avertizează că un asemenea acţiune ar declanşa riposta decisivă a Occidentului: Am comunicat, direct, ruşilor, la un nivel foarte înalt, că vor fi consecinţe catastrofale pentru Rusia dacă ei vor folosi arme nucleare în Ucraina. 

Pe plan internaţional, Moscova este tot mai izolată: deşi a semnat un acord de colaborare cu Rusia, ministrul de externe al Serbiei a afirmat că ţara sa NU va recunoaşte rezultatul referendumurilor din teritoriile ucrainene ocupate.    

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Rușii fug din țară unde văd cu ochii. La graniţa cu Georgia stau la coadă peste 2500 de maşini, iar punctele de trecere spre Mongolia sunt luate cu asalt