Antena Meniu Search
x

Foto Rușii, "grijulii" cu educația copiilor ucraineni. Ce mesaj le-au lăsat celor mici, după ce au devastat o școală de lângă Kiev

Când forțele ucrainene au recăpătat controlul asupra localității Katiujanka, un sat la nord de Kiev, aflat sub ocupație rusă timp de o lună, au găsit școala locală devastată, transmite CNN. Orice echipament care nu a fost furat a fost distrus, în curtea școlii era un cimitir improvizat, iar peste terenul de fotbal erau săpate tranșee adânci. Militarii din armata rusă, însă, nu au ratat ocazia pentru a transmite un mesaj... de pace. Scris cu creta, pe o tablă, și semnat "rușii". Contrastul cu devastarea din jur este unul specific "operațiunii speciale".

de Redactia Observator

la 09.06.2022, 15:23

"Copii, ne pare rău pentru o asemenea mizerie, am încercat să salvăm școala, dar au fost bombardamente. Trăiți în pace, aveți grijă de voi și nu repetați greșelile pe care le-au făcut bătrânii voștri. Ucraina si Rusia sunt un singur popor! Pacea fie cu voi, fraților și surorilor!", au scris rușii pe o tablă. Mesajul, scris în limba rusă, nu ucraineană - limba de predare a școlii, nu a fost singurul. Pe o altă tablă, militarii ruși au ținut să rezume ce fac în Ucraina. "Suntem pentru pacea în întreaga lume", au vrut ei să transmită.

Mikola Mikitchik, directorul școlii din Katiujanka, a declarat luna trecută pentru CNN că s-a simțit dezgustat când a găsit mesajele. "Au scris 'Rușii și ucrainenii sunt frați' și în același timp au jefuit școala... au stricat calculatoare, au scos hard disk-uri, au luat laptopuri, imprimante, nu au lăsat nimic la școală! Este barbarie și ipocrizie", a declarat el.

Armata rusă a lăsat și câteva mine antitanc lângă școală, pe lângă mesajele pentru copii

Mikitchik a declarat pentru CNN că au fost găsite pe terenul școlii trei mine antitanc, mai multe grenade și încărcătoare de mitralieră cu gloanțe. Bucătăria, recent renovată cu echipamente noi, folosită pentru hrănirea a peste 500 de copii zilnic înainte de începerea războiului, a fost complet distrusă.

Pe acelaşi subiect

Potrivit unei actualizări operaționale publicate de Ministerul Ucrainean al Apărării pe 3 martie, trupele rusești controlau la acea vreme Katiujanka, având înființate tabere logistice acolo, precum și în alte sate din zonă.

Katiujanka este un sat mic, dar important din punct de vedere strategic, datorită poziției sale pe unul dintre drumurile principale ce duc către Kiev. La începutul lunii martie, imagini din satelit arătau că în respectiva zonă se afla un convoi de 64 de kilometri compus din tancuri, blindate și piese de artilerie.

Mikola Mikitchik a estimat că pagubele materiale cauzate de trupele ruse - și în mintea lui nu există nicio îndoială că ei au fost cei care au jefuit școala - se ridică la aproximativ 170.000 de dolari.

Propaganda din Rusia s-a lăudat cu mesajele scrise de soldații ruși

În Ucraina, fotografiile acestor însemnări au devenit un simbol al cruzimii și al uriașelor pierderi suferite în urma invaziei. Dar, în Rusia, acestea au generat un răspuns foarte diferit când au apărut pentru prima dată, în aprilie, și au devenit rapid parte din propaganda care descrie asaltul Moscovei împotriva Ucrainei ca pe o "eliberare".

Site-ul de știri rus Lenta.ru a publicat un articol despre "mesajele emoționante pentru copiii ucraineni" lăsate în urmă de armata rusă, în timp ce site-ul postului de televiziune rusesc Tsargrad a raportat o notă "sinceră", în care li s-a urat copiilor ucraineni "succes în studii". Fostul ministru rus al culturii, Vladimir Medinsky, a publicat chiar și o fotografie a uneia dintre note, spunând că a fost "atins" de mesajul acesteia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Rușii, "grijulii" cu educația copiilor ucraineni. Ce mesaj le-au lăsat celor mici, după ce au devastat o școală de lângă Kiev