Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rușii, îngrijorați că războiul și sancțiunile occidentale îi fac dependenți de tehnologia din China - Bloomberg

Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, Marea Britanie și SUA au lovit profund sectorul tehnologic al Rusiei, limitând opțiunile acesteia în războiul din Ucraina. Din această cauză, Moscova a fost forțată să găsească alternative pentru tehnologiile și piesele pe care le cumpărau de la vestici. Una dintre cele mai la îndemână opțiuni este China dar, după cum arată un raport care a ajuns la mai mulți oficiali ruși de rang înalt, această abordare poate duce la o dependență tot mai mare de acest aliat și riscuri majore pentru securitatea națională, conform Bloomberg.

de Adrian Popovici

la 19.04.2023 , 13:52

Xi Jinping, președintele Chinei, și Vladimir Putin, președintele Rusiei Rușii, îngrijorați că războiul îi face dependenți de tehnologia chinezească - Bloomberg - Profimedia

Un raport realizat în urmă cu aproximativ 10 luni de către ministerul care coordonează digitalizarea și sectorul IT din Rusia arată că oficialii se tem că unele companii din China precum Huawei ar putea să domine complet piața locală, devenind un risc major de securitate.

Oficialii europeni familiarizați cu documentul au declarat că sugerează că Rusia se află într-o situație dificilă dat fiind faptul că se chinuie să producă tehnologie avansată pe plan intern și i-a fost refuzată cea de pe piețele străine după invazia asupra Ucrainei. Raportul, elaborat în vara anului 2022, evidențiază cipurile, dispozitivele de rețea și electronica ca domenii de vulnerabilitate deosebită. De atunci, autoritățile ruse au reușit să importe unele componente americane și europene sancționate prin țări terțe, inclusiv prin China continentală și Hong Kong, a raportat anterior Bloomberg. Dar occidentalii își intensifică eforturile pentru a-și impune restricțiile comerciale, sugerând că achiziționarea de tehnologie avansată ar putea deveni și mai dificilă.

Tehnologia din China,motiv de îngrijorare la Moscova

Articolul continuă după reclamă

Oficialii europeni au declarat că evaluarea a fost trimisă către mai multe persoane din Statul Major General al Forțelor Armate, cel mai înalt organism militar al Rusiei, precum și unele din Consiliul de Securitate, care include miniștrii apărării și afacerilor externe ai țării și este condus de Vladimir Putin. Raportul subliniază dependența prea mare de companii precum Huawei sau China Mobile.

Pe acelaşi subiect

Oficialii familiarizați cu documentul au declarat că confirmă rapoarte mai recente că Rusia a încercat să obțină mai multe tehnologii din China, cum ar fi electronicele radio, routerele, stațiile de bază, microelectronicele, cipurile și materialele utilizate în semiconductori. În timp ce oficialii au declarat că documentul nu face nicio referire la arme, SUA au sancționat mai multe companii chineze pentru furnizarea de componente și bunuri care ar fi folosite în scopuri militare în Ucraina. Oficialii occidentali au spus că memoriul descrie modul în care unele elemente mai sensibile, cum ar fi dispozitivele radio-electronice, ar putea ajunge în Rusia prin așa-numitele canale partenere. În cadrul acestui sistem, un producător transferă produsele către un intermediar care le exportă apoi în Rusia, adesea printr-o țară terță. Tranzacțiile vor fi efectuate în moneda locală, iar etichetele produselor și documentele vamale ar putea fi modificate.

Ce opțiuni cred rușii că au la îndemână?

Produsele cu risc mai scăzut, cum ar fi telefoanele mobile, sunt adesea expediate prin căi obișnuite, dar sunt din ce în ce mai vândute prin intermediul unor dealeri terți. Oficialii europeni au declarat că documentul prezintă preocupările Rusiei legate de faptul că rețelele de comunicații depind de dispozitivele Huawei, ceea ce reprezintă un pericol pentru securitatea informațiilor, precum și pentru fiabilitatea rețelelor și reducerea oportunităților pentru furnizorii interni. Raportul sugerează chiar luarea în considerare a restricțiilor asupra tehnologiilor produse de Huawei și alte companii chineze, pentru a evita un scenariu de dependență totală.

Printre alte posibile contramăsuri, raportul sugerează:

  • Impunerea de cote pentru bunurile chinezești;
  • Companiile chineze trebuie să-și mute producția în Rusia;
  • Furnizorii chinezi cer utilizarea de cetățeni și subcontractanți ruși;
  • Limitarea utilizării echipamentelor fără marcă;
  • Stimulente, cum ar fi contracte pe termen lung și subvenții pentru dezvoltatorii ruși și companiile de telecomunicații.

Având în vedere starea rețelelor de comunicații din Rusia, oficialii au spus că autorii memoriului nu considerat că este necesar ca Rusia să încheie acorduri la scară largă cu companiile chineze și că mai avea aproape doi ani, în momentul elaborării documentului, în care să-și poată extinde capabilitățile interne de producție.

Adrian Popovici Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri externe » Rușii, îngrijorați că războiul și sancțiunile occidentale îi fac dependenți de tehnologia din China - Bloomberg