Antena Meniu Search
x

Sănătatea mintală a atacatorului din Norvegia, pusă la îndoială. Bărbatul va fi supus unei evaluări psihiatrice

Bărbatul care a ucis zilele trecute cinci persoane într-un atac cu arcul cu săgeată, într-un oraş din Norvegia va fi pus sub îngrijirea medicilor specialişti şi supus unor evaluări psihiatrice, după ce anchetatorii au pus sub semnul întrebării sănătatea mintală a acestuia.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 15.10.2021, 15:16

Atacurile au avut loc în mai multe zone din oraş
Atacurile au avut loc în mai multe zone din oraş - Profimedia

"Bărbatul a fost încredinţat serviciilor medicale joi seara, după o evaluare a stării sale de sănătate", a declarat procurorul Ann Iren Svane Mathaiassen pentru presa străină, relatează France24. Procurorii au indoieli cu privire la sănătatea mintală a danezului Espen Andersen, lucru care blochează pentru moment ancheta, până când judecătorii vor putea afla cu exactitate dacă atacatorul poate fi tras la răspundere pentru faptele sale.

El a pledat vinovat pentru atacul de zilele trecute. Evaluările psihiatrice ar putea dura câteva luni, potrivit specialiştilor. Între timp, un judecător urma să decidă vineri dacă Brathen va fi ţinut în detenţie. Procuratura a cerut arestarea lui preventivă pentru 30 de zile. Dacă judecătorul va accepta cererea procurorilor, acesta nu va fi închis, ci mai degrabă ţinut sub supravegherea medicilor, având în permanenţă la intrarea în rezervă oameni ai legii care să îl păzească. 

Cinci oameni au fost ucişi în atac

În timp ce poliţia a declarat că atacul a fost cel mai probabil un act terorist, autorităţile nu au exclus posibilitatea ca bărbatul să prezinte anumite probleme de săntate mintală. "Nu există nicio îndoială că atacul ar fi unul terorist, dar este important ca ancheta să continue şi să stabilim motivul care l-a făcut pe bărbat să acţioneze în acest fel", a declarat şeful serviciului de informaţii din Norvegia, Hans Sverre Sjovold.

Presa norvegiană titrează că Brathen a mai fost în trecut înregistrat în evidenţele judecătorilor, având inclusiv un ordin de restricţie după ce ar fi ameninţat cu moartea doi membri ai familiei şi o condamnare pentru cumpărarea de substanţe interzise în anul 2012. Tot în presa locală au apărut în ultimele zile videoclipuri în care bărbatul avertiza că şi-a declarat credinţa musulmanilor. Poliţiştii nu iau în considerare existenţa unui complice pentru atacul comis zilele trecute. Norvegia rareori se confruntă cu astfel de violențe, dar acum 10 ani, Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane în cel mai grav masacru din țară de după al doilea război mondial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Sănătatea mintală a atacatorului din Norvegia, pusă la îndoială. Bărbatul va fi supus unei evaluări psihiatrice