Video "Săreau mai sus decât caprele!" O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis medicinal, după ce a dat iama într-o seră din Tesalia, în Grecia
"Nu știu dacă să râd sau să plâng", a declarat un om de afaceri grec, după ce o turmă de oi care păștea pe o câmpie semi-inundată din Tesalia, s-a furișat în sera lui, unde cultivă canabis medicinal, din care a consumat o cantitate considerabilă, care depășește 300 de kilograme.
Într-o intervenție la televiziunea elenă Star, omul de afaceri Yiannis Bourounis a povestit că oile săreau mai sus decât caprele, în timp ce a explicat cum s-a petrecut incidentul. Omul a spus că animalele au dat iama în seră pentru a găsi hrană, după dezastrele provocate de vremea rea.
"Avem cea mai mare plantație de canabis medicinal de seră din Europa Centrală și de Est. Am pierdut 80% din producție din cauza inundațiilor. În căutare de hrană, pentru că pășunile au fost distruse, oile au intrat în fermă. Problematic a fost să le dăm afară, pentru că săreau mai sus decât caprele. Logic, din moment ce au mâncat vreo 300 de kilgrame de canabis. Nu știu dacă să râd sau să plâng. Mai întâi am avut o căldură nebună, apoi inundațiile. Am pierdut aproape totul. Și acum asta... Nu știu ce să mai spun, să fiu sincer", a mai spus Bourounis.
În ultimii ani, investițiile în canabisul farmaceutic din Grecia au atins un nivel ridicat, scrie Athens News. În ianuarie 2023, prima fabrică de procesare a canabisului medical din Grecia a fost deschisă în orașul Examilia, situat lângă Corint. Investiția Tikun Europe, subsidiară a companiei israeliene Tikun Olam, a fost salutată de ministrul grec de dezvoltare și investiții, Adonis Georgiadis, care a spus că este "un produs pe care îl vom putea exporta în toată Europa, deoarece fabrica poate realiza exporturi uriașe către toate țările europene importante".
Grecia a legalizat consumul de canabis, în scop medicinal, în 2018.
Zeci de mii de animale au murit în inundațiile din Grecia
Furtuna Daniel, cea mai intensă în Grecia de la începutul înregistrărilor în 1930, a devastat Tesalia timp de trei zile, la sfârşitul celei mai călduroase veri înregistrate vreodată în ţară. Torenţii de apă au transformat câmpia fertilă a Tesaliei într-o mare interioară, cu sute de locuitori evacuaţi pe calea aerului sau scoşi din casele inundate cu bărci de salvare, recolte distruse şi zeci de mii de animale înecate.
Un procuror de rang înalt a ordonat autorităţilor din zonele Volos, Karditsa, Larissa şi Trikala, regiunile cele mai afectate, să stabilească dacă au fost comise infracţiuni, inclusiv inundaţii din intenţie sau neglijenţă. Ancheta va analiza de asemenea dacă măsurile de prevenire a inundaţiilor luate de autorităţile locale au fost adecvate în lumina avertismentelor prealabile clare ale serviciului meteorologic naţional al Greciei.
O furtună distructivă a lovit aceeaşi regiune în 2020.
La aproape o săptămână după Daniel, multe sate de pe aproximativ 72.000 de hectare erau încă acoperite cu apă noroioasă în câmpia Tesaliei. Comisia UE a anunțat că Grecia ar putea beneficia de până la 2,25 miliarde de euro din fonduri europene, pentru a face faţă impactului furtunii. Grecia va căuta de asemenea să obţină 500-600 de milioane de euro (1,18 miliarde de dolari) din Fondul de Redresare şi Rezilienţă al UE pentru a repara imediat drumurile, căile ferate şi podurile avariate, a declarat ministrul infrastructurii Christos Staikouras.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰