Antena Meniu Search
x

Şase oameni au murit, alţi 14 au fost răniţi, după un atentat sinucigaş cu bombă, în ziua de Crăciun, la un restaurant din Congo

Șase persoane au murit într-un atac sinucigaș cu bombă produs sâmbătă într-un restaurant din orașul Beni, în Congo.

de Redactia Observator

la 26.12.2021, 09:50

Potrivit autorităților, cel puțin cinci persoane și atacatorul au murit în urma atacului, care marchează cea mai recentă violență într-o regiune în care forțele congoleze și ugandeze au lansat o campanie împotriva suspecților islamiști. 

Mai mult de 30 de oameni, între care şi copii, sărbătoreau Crăciunul în restaurantul Box când a avut loc atacul, au declarat doi martori. Poliţia l-ar fi împiedicat pe atacator să intre în restaurant, însă el s-a aruncat în aer la intrare, ucigând alte cinci persoane. 

După explozie, oamenii au fost sfătuiţi să meargă acasă, pentru propria siguranţă, relatează news.ro. În ultimele săptămâni, în Beni au avut loc mai multe confruntări între armată şi islamişti.

„Atentatorul sinucigaș, împiedicat de agenții de securitate să intre într-un local aglomerat, a activat bomba la intrare”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernatorului regional, generalul Ekenge Sylvain, într-un comunicat.

Pe acelaşi subiect

Șase persoane au murit în explozie și 14 au fost rănite

Sylvain a spus că insurgenții din Forțele Democratice Aliate (ADF) au activat o celulă în Beni, dar nu a furnizat dovezi care să conecteze organizația cu explozia. ADF nu și-a revendicat imediat responsabilitatea pentru atac. De altfel, până în prezent, nicio grupare nu a revendicat atacul.

Congo și Uganda au lansat o campanie militară în zonă la sfârșitul lunii noiembrie împotriva ADF. Oficialii au acuzat anterior grupul pentru atentatele din regiune. Autorităţile din Uganda au spus că gruparea se află în spatele recentelor atacuri din ţară, inclusiv în capitala Kampala, relatează mediafax.ro.

Gruparea militantă a fost înfiinţată în anii 1990 de ugandezi nemulţumiţi de modul în care Guvernul îi tratează pe musulmani, însă a fost izgonită din vestul Ugandei şi facţiuni ale sale au trecut graniţa în RD Congo.

S-a stabilit în estul RD Congo şi a fost considerat responsabilă pentru mii de decese ale civililor în ultimul deceniu, inclusiv pentru atacuri asupra creştinilor. În luna martie, Statele Unite a inclus ADF pe lista grupărilor teroriste ce au legături cu Stat Islamic. De cealaltă parte, Stat Islamic spune că ADF îi este afiliat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Şase oameni au murit, alţi 14 au fost răniţi, după un atentat sinucigaş cu bombă, în ziua de Crăciun, la un restaurant din Congo